Σιδηροδρομικός σταθμός Λιοσίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
OSE-Logo.svg
Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιοσίων
Liosion Railway Station
Πληροφορίες
Περιοχή Λιοσίων 301 & Σιώκου, Θυμαράκια, Αθήνα
Γραμμές Σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά - Χαλκίδας
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 30 Ιουνίου 1884
δεδομένα

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιοσίων ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους, επί των εξής σιδηροδρομικών γραμμών:

Εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή (ο σταθμός των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, επί της γραμμής Πειραιά - Πάτρας) στις 30 Ιουνίου 1884. Ο σταθμός των Σ.Ε.Κ. (επί της τότε γραμμής Πειραιά Λιμένα - Παπαπουλίου) εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904. Βρισκόταν στην Αθήνα και όφειλε την ονομασία του στην περιοχή των Λιοσίων που εξυπηρετούσε, ενώ αρχικά, τόσο ο σταθμός των Σ.Π.Α.Π., όσο και των Σ.Ε.Κ., έφερε την ονομασία Μύλοι Αθηνών, ή απλά Μύλοι (οι Σ.Π.Α.Π. διέθεταν και άλλον σταθμό με την ονομασία «Μύλοι», τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μύλων Ναυπλίου). Η μετονομασία του σταθμού στο όνομα Λιόσια έλαβε χώρα σε άγνωστη ημερομηνία.

Ο σταθμός των Σ.Π.Α.Π. διέθετε μηχανοστάσιο και βοηθητικά κτίρια, τα οποία διατηρούνται έως σήμερα και στα οποία έχει εγκατασταθεί το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών, η Αίθουσα Ντίνου Βασιλόπουλου όπου διεξάγεται ετησίως το μοντελιστικό σιδηροδρομικό παζάρι, καθώς και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου. Ίχνη της περιστροφικής πλάκας του σταθμού διακρίνονται στο οδόστρωμα της σημερινής οδού Σιώκου. Ο σταθμός είχε διακλαδώσεις προς το Σιδηροδρομικο Μουσείο και προς την τσιμεντοβιομηχανία ΑΤΛΑΣ (νυν 54ο Γυμνάσιο-Λύκειο).

Ο σταθμός Λιοσίων έκλεισε μεταπολεμικά, λόγω θιγόμενων ανταγωνιστικών συμφερόντων που έχει ο παρακείμενος Λεωφορειακός Σταθμός Λιοσίων των ΚΤΕΛ. Στη θέση του προβλεπόταν από τη δεκαετία του 1990 η κατασκευή νέου σταθμού του δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας με το όνομα Θυμαράκια, η οποία ματαιώθηκε το 2007 και δεν περιλαμβάνεται στην υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Σταθμό Λαρίσης έως τις Τρεις Γέφυρες, που θα δημοπρατηθεί τον Μάιο του 2017.[1]


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Αθήνα   Πειραιάς - Πλατύ   Άγιοι Ανάργυροι
Αθήνα   Πειραιάς - Πάτρα

(κατηργημένη χάραξη)

  Κρηπιδώματα