Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Πειραιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


σιδηροδρομικός σταθμός Πειραιά Λιμένα
Είδοςσιδηροδρομικός σταθμός
ΧώραΕλλάδα
Ο Σταθμός (πρώην ΣΕΚ) Λιμένα Πειραιά
Εσωτερική άποψη Σ.Σ. Λιμένα Πειραιά

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Πειραιά είναι σταθμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά Λιμένα - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, της οποίας αποτελεί τερματικό σταθμό. Βρίσκεται στον Πειραιά και οφείλει την ονομασία του στο ότι εξυπηρετεί τον λιμένα του Πειραιά. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 ως τερματικός σταθμός της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά Λιμένα - Παπαπουλίου και σήμερα δε λειτουργεί. Διαθέτει πλευρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών.

Ο σταθμός Λιμένα Πειραιά ήταν μεταξύ 1904 και 2005 γνωστός ως σταθμός Λαρίσης, ονομαζόμενος έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Πειραιά και Λάρισας, που αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη κοντά στο βόρειο άκρο της γραμμής, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (το βόρειο άκρο της γραμμής ήταν στην πραγματικότητα το Παπαπούλι). Κατ' αντιστοιχία με την περίπτωση των σιδηροδρομικών σταθμών της Αθήνας, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου έφερε την (ανεπίσημη) ονομασία «σταθμός Πελοποννήσου», αν και σε αντίθεση με την περίπτωση της Αθήνας, στον Πειραιά οι σταθμοί των δύο δικτύων δεν ήταν γειτονικοί.

Ο σταθμός Λιμένα Πειραιά είναι επίσης γνωστός στους περιοίκους ως σταθμός Αγίου Διονυσίου, λόγω της γειτνίασής του με τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου αλλά και ως ο "Σταθμός της ξενιτιάς", καθώς από εκεί ξεκινούσαν μεταπολεμικά πολλές αμαξοστοιχίες γεμάτες μετανάστες με προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εφόσον επαναλειτουργούσε η γραμμή, ο σταθμός θα είχε ανταπόκριση με την Θύρα Ε3 των πλοίων προς Κρήτη.

Από τον σταθμό Πειραιά Λιμένα μία εμπορευματική διακλάδωση οδηγούσε παλαιότερα προς το λιμάνι του Πειραιά και τη Δραπετσώνα. Ξακουστή υπήρξε και η "Γέφυρα του Ρεμπέτη", μια λιθόκτιστη γέφυρα μπροστά από τον σταθμό, η οποία ένωνε τον Πειραιά με τη Δραπετσώνα.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά Λιμένα παρότι ανακαινίστηκε προ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και για αρκετά μεγάλο διάστημα παρέμεινε έρμαιο των διαθέσεων παρείσακτων, που προκάλεσαν φθορές και ζημιές εντός των κτιρίων διοίκησης και στις αποβάθρες. Πρόσφατα (2012), η ΓΑΙΟΣΕ παραχώρησε το κτίριο του Σταθμού και τις σιδηροδρομικές γραμμές στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος σύμφωνα με τα σχέδια σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ακίνητο με τη δημιουργία Μουσείου Ρεμπέτικου Τραγουδιού, Πολιτιστικού Κέντρου, Χώρων Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και Ποδηλατόδρομων κατά μήκος των εγκαταλειμμένων γραμμών.

Στον σχεδιασμό επέκτασης της γραμμής μετρό των ΗΣΑΠ από Πειραιά, προβλέπεται στη θέση αυτή ο σταθμός Δραπετσώνα, με κατεύθυνση προς Αμφιάλη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Τερματικός   Πειραιάς Λιμένας - Άγιος Ιωάννης Ρέντης   Εργοστάσιο