Σεγκυέν Β΄ της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεγκυέν Β΄ της Γασκώνης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος846
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΣεγκυέν Α΄ της Γασκώνης
ΑδέλφιαΓκαρθία Α΄ Χιμένεθ της Γασκώνης

Ο Σεγκυέν Β΄, γαλλ.: Seguin II [1] (απεβ. το 846), που ονομαζόταν Mostelanicus, ήταν ο κόμης του Μπορντώ και του Σαίντε από το 840, και δούκας της Γασκώνης από το 845. Ήταν εγιος (ή εγγονός) του Σεγκουέν Α΄, του δούκα που διορίστηκε από τον Καρλομάγνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Λουδοβίκος Α΄ ο Ευσεβής υπέταξε την Ακουιτανία και την πήρε από τον επαναστάτη εγγονό του Πεπίνο Β' το 839, άρχισε να τη χωρίζει σε κομητείες για όσους του ήταν πιστοί. Ο Σεγκουέν Β΄ ήταν ένας από τους νέους κόμητες. Ήταν πιθανώς η πρόθεση του βασιλιά των Φράγκων να εγκαταστήσει έναν δούκα με τοπικές διασυνδέσεις, για να αντισταθμίσει τη δύναμη του Σάντσο Β΄ Σάντσεθ, του τοπικού ηγέτη της φατρίας που αντιτάχθηκε τόσο στον Πεπίνο Β΄, όσο και στη συνέχεια στον Λουδοβίκο Α΄.

Ο Σεγκουέν Β΄ συνέχισε να υποστηρίζει τον Λουδοβίκο Α΄ μέχρι το τέλος του και στη συνέχεια τον διάδοχό του στη Δύση, τον Κάρολο Β΄ τον Φαλακρό, αλλά η πίστη του στον τελευταίο αμφιταλαντεύτηκε και πήγε στο πλευρό του Πεπίνου Β΄. Βραβεύτηκε με τον τίτλο του dux Wasconum —δούκα της Γασκώνης— που πιθανώς αναφερόταν στη μαρκιωνία των Φράγκων κατά των Γασκώνων του Σάντσo. Το φθινόπωρο του 845 ο Σεγκουέν βάδισε ενάντια στους Βίκινγκς που επιτέθηκαν στο Μπορντώ και στο Σαίντε, αλλά συνελήφθη και θανατώθηκε.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Seguin is but one of several possible variations on this duke's name. Seguin (also Siguin or Sigwin) is a Gascon name. It is of Germanic origin (sig-, that is, "victory", cf. modern German sieg, and -win, that is, "friend", related to modern English "win"). Semen is a Basque name. It is either the Basque version of the biblical name Simon or a native Basque name based on the word seme (meaning "son"). It is also spelled Semen, Semeno, Xemen, or Ximen and gave rise to the Castilian Ximeno and Jimeno. Both Semen and Seguin, unrelated names, are found in sources.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]