Σεγκυέν Α΄ της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεγκυέν Α΄ της Γασκώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος816
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΓκαρθία Α΄ Χιμένεθ της Γασκώνης
Σεγκυέν Β΄ της Γασκώνης
ΓονείςΛούπος Β΄ της Γασκώνης και Numabela of Cantabria
ΑδέλφιαΣάντσο Α΄ της Γασκώνης
Garcia Loup
Αντάλρικ της Γασκώνης
Centulle Loup
Μουνία της Άλαβα
Οννέκα της Παμπλόνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Gascony (812–816)

Ο Σεγκυέν Α΄, γαλλ.: Seguin I Lupo [1] ήταν δούκας της Γασκώνης από το 812 έως το 816, [2] όταν ο Λουδοβίκος Α΄ ο Ευσεβής τον καθαίρεσε «λόγω της απεριόριστης αλαζονείας και των πονηρών τρόπων του», σύμφωνα με τους σύγχρονους Φράγκους χρονικογράφους. [3] Οι «Βάσκοι πέρα από τον Γαρούνα (Garonne) και γύρω από τα Πυρηναία» επαναστάτησαν ενάντια στην απομάκρυνση τού δούκα τους, αλλά ο Φράγκος βασιλιάς έλαβε την υποταγή των επαναστατών στο Νταξ. [3] Ο αυτοκράτορας διέσχισε τα Πυρηναία και «τακτοποίησε θέματα» στην Παμπλόνα (σύμφωνα με τον Βίο Χλωδοβίκου [Vita Hludovici]). [3] Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Γασκώνη της εποχής του Σεγκυέν ήταν πέραν των Πυρηναίων, δηλαδή περιλάμβανε εδάφη και στις δύο πλευρές των βουνών.

Ένας κόμης του Μπορντώ (ηγεμόνας της «χώρας των Βουρδιγάλων», ή pagus Burdegalensis) που διορίστηκε από τον Καρλομάγνο το 778 είχε το ίδιο όνομα, Σεγκυέν, και μπορεί να ήταν το ίδιο πρόσωπο. Ο δούκας ήταν πιθανώς καταγωγής Γασκώνων (Βάσκων), αν και ο Βίος Χλωδοβίκου τον αποκαλεί "της φυλής των Φράγκων " (ex gente Francorum). Αφού υπέταξε τους Βάσκους και έλαβε την υποταγή του δούκα Λούπου το 768–769, ο Καρλομάγνος επινόησε το 778 μία εδαφική αναδιοργάνωση, με σκοπό να υπονομεύσει το εγγενές τάγμα της Βασκωνίας (Γασκώνης) και την εξουσία του Λούπου Β΄ με την (επαν)ίδρυση κομητειών. Ο Σεγκυέν διορίστηκε κόμης στο Μπορντώ, πιθανώς από αντίπαλη οικογένεια του δούκα Λούπους Β'. Μπορεί να ήταν αδελφός του Σάντσο Α΄, του Λούπου Γ΄ και του Γκαρσάντ (ή Γκαρσεάντ) και πιθανότατα ήταν ο πατέρας του Σεγκυέν Β΄. Δεν ήταν, όπως έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς, ο προπάτορας της Οίκου των Χιμένεθ, που κυβέρνησε το βασίλειο της Ναβάρρας (905–1234).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Seguin δεν είναι παρά μία από τις πολλές πιθανές παραλλαγές του ονόματος αυτού του δούκα. Το Seguin μπορεί να είναι φράγκικο όνομα, από το γερμανικό sig-, δηλαδή «νίκη», βλ. σύγχρονη γερμανική sieg, και -win, δηλαδή «φίλος», που σχετίζεται με τη σύγχρονη αγγλική «win»). Οι εναλλακτικές ορθογραφίες είναι Sigiwinus, Siguvinus, Siguinus, Siguin, Sigiwin, Sigwin ή Sigoin. Σύμφωνα με τον Jean de Jaurgain που παραθέτει την κύρια πηγή του Αγίου Ανδρέα του Μπορντό, το αρχικό όνομα Vascon γραμμένο στα λατινικά ήταν Sihiminum, που σχετίζεται με το βασκικό Seme(no), που σημαίνει «γιος» (πρβλ. αρχαία Ακουιτανικά βασκικά «seni» που σημαίνει «αγόρι» > σύγχρονο "sehi"). Γράφεται επίσης Scimin, Skimin, Scemenus, Semen, Semeno, Xemen ή Ximen και προκάλεσε το καστιλιανό Ximeno και Jimeno. Τόσο το Semen όσο και το Seguin, άσχετα ονόματα, βρίσκονται σε πηγές. Το Lupo είναι Lupus στα Λατινικά, Loup στα Γαλλικά, Lop στα Gascony, Otsoa Basque και Lobo ή Lope στα Ισπανικά.
  2. Monlezun gives 814/815.
  3. 3,0 3,1 3,2 Collins, Roger (1990). The Basques. Cambridge, Ma: Basil Blackwell. σελίδες 127–28. ISBN 0-631-17565-2. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]