Ράγιο Βαγιεκάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράγιο Βαγιεκάνο
Επίσημη ονομασίαRayo Vallecano de Madrid, S.A.D.
Σύντομο όνομαΡάγιο
ΠροσωνύμιοΡοχομπλάνκος
Ίδρυση1898
ΈδραΜαδρίτη, Ισπανία
ΣτάδιοΚάμπο ντε Φούτμπολ ντε Βαγιέκας
Μαδρίτη, Βαγιέκας και Μαδρίτη
ΠρόεδροςΡαούλ Μαρτίν Πρέσα
ΠροπονητήςΠάκο Χέμεθ
ΠρωτάθλημαΛα Λίγα
Ιστότοποςrayovallecano.es
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ράγιο Βαγιεκάνο (ισπανικά: Rayo Vallecano) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος στην συνοικία Βαγιέκας στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Αγωνίζεται στο Κάμπο ντε Φούτμπολ ντε Βαγιέκας, χωρητικότητας 14,708 θεατών[1] και είναι ένα από τα παλαιότερα αθλητικά σωματεία της Ισπανίας που συνήθως αγωνίζεται στην Πριμέρα και στην Σεγούντα Ντιβιζιόν.

Ιδρύθηκε στις 29 Μαΐου 1924 σαν Atlético Deportivo El Rayo[2]. Το 1947 άλλαξε όνομα σε Agrupación Deportiva Rayo Vallecano και το 1995 στο σημερινό της όνομα Rayo Vallecano de Madrid[3]. Χρώματα έχει το κόκκινο και το άσπρο. Η Ράγιο έχει αγωνιστεί μια φορά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2000-01. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από την ισπανική Αλαβές.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάμπο ντε Φούτμπολ ντε Βαγιέκας (παλαιότερα γνωστό ως Εστάδιο Τερέσα Ριβέρο) είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που βρίσκεται στον αριθμό 1 της οδού Παγιάσο Φοφό της Βαγέκας. Άνοιξε στις 10 Μαΐου 1976, με αρχικό του όνομα το "Νέο Γήπεδο Βαγιέκας", αλλά τον Ιανουάριο του 2004, 13 χρόνια από την άφιξη της οικογένειας Ρουίθ-Ματέος το 1991, άλλαξε ονομασία, καθώς η γυναίκα του ιδιοκτήτη, του επιχειρηματία Χοσέ Μαρία, ανέλαβε την προεδρία της ομάδας αποτελώντας έτσι την πρώτη γυναίκα πρόεδρο μιας ομάδας της πρώτης κατηγορίας.

Έχει χωρητικότητα 14,708 θεατών με αποκλειστικά θέσεις καθήμενων, και διαστάσεις 102x64 μέτρα. Επιπλέον, ένα από τα δύο κομμάτια του γηπέδου που βρίσκονται πίσω από τις εστίες δεν διαθέτει κερκίδα, αλλά μονάχα έναν μεγάλο τοίχο με διαφημιστικές πινακίδες.

Τον Ιούνιο του 2009, η ομάδα ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέου γηπέδου.

Διάφορες Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στην καριέρα του Λάουρι Κάννινγκχαμ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, λίγο έξω από την Μαδρίτη το 1989, μετά από μία μόνο σεζόν στον σύλλογο. Ο Κάννινγκαχμ είχε αγωνιστεί επίσης και στην γειτονική Ρεάλ Μαδρίτης, για τέσσερα χρόνια, ενώ το 1986 είχε περάσει για άλλη μια σεζόν από την Ράγιο.
  • Τα μέλη του ισπανικού αντιφασιστικού μουσικού γκρουπ Ska-P είναι δηλωμένοι οπαδοί της ομάδας και της έχουν αφιερώσει δύο τραγούδια[4], με τίτλο Como un Rayo και Rayo Vallecano.

Υποστηρικτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οπαδοί της Ράγιο είναι ευρέως γνωστοί για τις αριστερές πεποιθήσεις τους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο. Οι Bukaneros, οι ultras της Βαγιεκάνο έχουν ταχθεί ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, στον ρατσισμό και στον φασισμό. Η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτελεί την τελευταία ομάδα «γειτονιάς» στην Ισπανία και έτσι αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεγούντα Ντιβιζιόν (1):

2017/18

Σεγούντα Ντιβιζιόν B (4):

1955/56, 1964/65, 1984/85, 2007/08

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

18 σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν

35 σεζόν στην Σεγούντα Ντιβιζιόν

5 σεζόν στην Σεγούντα Ντιβιζιόν B

Σημαντικοί πρώην παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]