Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Σαντζάκι το 1878

Το Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ (σερβικά : Новопазарски санџак)), ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που περιελάμβανε κυρίως εδάφη του σημερινού Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Διοικητικό κέντρο του ήταν ήταν η πόλη Νόβι Παζάρ χώριζε εδαφικά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από το 1865 έως το 1913 και ανήκε διοικητικά στο Βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου. Το 1908 πέρασε για λίγο στον έλεγχο της Αυστροουγγαρίας για να το καταλάβει ξανά η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα σε περιοχές που νωρίτερα διοικητικά ανήκαν στο βιλαέτι της Σιενίτσα που καταργήθηκε το 1817. Αρχικά εντάσσεται στο Βιλαέτι της Βοσνίας μέχρι το 1877 που εντάχθηκε στο νεοσύστατο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου όπου θα παραμείνει μέχρι την απελευθέρωση το 1912. Περιλάμβανε τις πόλεις Άρμπουρ, Νόβι Παζάρ, Μιτρόβιτσα, Πλιεβλία, Μπιέλο Πόλιε, Μπίχορ, Πριγιεπόλιε, Μπεράνε, Ταργκοβίστε, Κολασίν, Νόβα Βάρος και Γκουζίνιε. Αργότερα αποσπάτε η Γκουζινίσκα από το Σαντζάκι του Νόβι Παζάρ αποσπάστηκε στο Σαντζάκι του Πρίζρεν. Στις αρχές του 20ου αιώνα αποσπάτε από το Σαντζάκ του Νόβι Παζάρ η Μιτρόβιτσα στο Σατζάκι της Πρίστινα, το Μπαρ και το Πετς στο Σαντζάκι του Πεκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Новопазарски санџак της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).