Σαντζάκι του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαντζάκι του Μαυροβουνίου
15141528
ΧώραΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΤσέτινιε

Το σαντζάκι του Μαυροβουνίου (μαυροβουνιακά και σερβικό κυριλλικό: Санџак Црне Горе/Sandžak Crne Gore, τουρκικά: Karadag Sancağı) ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1499 όταν το Πριγκιπάτο της Ζέτα καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς τα εδάφη του προσαρτήθηκαν διοικητικά στο σαντζάκι της Σκόδρας[1]. Το 1514 τα εδάφη του σημερινού Μαυροβουνίου αποσπάστηκαν από το σαντζάκι της Σκόδρας και δημιούργησαν ανεξάρτητο σαντζάκι με διοικητή τον "Σκεντέρμπεργκ Κρνόνιεβιτς (Skenderbeg Crnojević)". Όταν πέθανε το 1528 το σαντζάκι του Μαυροβουνίου ήταν ενωμένο με το σαντζάκι της Σκόδρας ως μία διοικητική μονάδα με κάποιο βαθμό αυτονομίας[2].

Η απογραφή του 1582-1583 καταχωρούσεε το "σαντζάκι του Μαυροβουνίου" (i Karaca Dag) ως ξεχωριστή διοικητική μονάδα μέσα στο σαντζάκι της Σκόδρας. Το βιλαέτι αποτελούνταν από τα ακόλουθα νεχαγιέ και τα χωριά: Grbavci με 13 χωριά, Ζούπα 11, Malonšići 7, Plješivci 14, Cetinje 16, Ριέκα 31, Crnica (Crmnica) 11, 36 και Paštrovići Grbalj 9 χωριά, συνολικά 148 χωριά[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

    • Branislav Đurdev: »Defteri za Crnogorski sandžak iz vremena Skender-bega Crnojevića«