Σαντζάκι του Μαυροβουνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Σαντζάκι του Μαυροβουνίου (τουρκικά: Karadag Sancağı) ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1499 όταν το Πριγκιπάτο της Ζέτα καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς τα εδάφη του προσαρτήθηκαν διοικητικά στο Σαντζάκι της Σκόνδρας[1]. Το 1514 τα εδάφη του σημερινού Μαυροβουνίου αποσπάστηκαν από το Σαντζάκι της Σκόνδρας και δημιούργησαν ανεξάρτητο Σαντζάκι με διοικητή τον "Σκεντέρμπεργκ Κρνόνιεβιτς (Skenderbeg Crnojević)". Όταν πέθανε το 1528 το Σαντζάκι του Μαυροβουνίου ήταν ενωμένο με το Σαντζάκι του Σκουτάρεως ως μία διοικητική μονάδα με κάποιο βαθμό αυτονομίας[2].

Η απογραφή του 1582-1583 καταχωρούσεε το "Σαντζάκι του Μαυροβουνίου" (i Karaca Dag) ως ξεχωριστή διοικητική μονάδα μέσα στο Σαντζάκι Σκούταρι. Το Βιλαέτι αποτελούνταν από τα ακόλουθα νεχαγιέ και τα χωριά: Grbavci με 13 χωριά, Ζούπα 11, Malonšići 7, Plješivci 14, Cetinje 16, Ριέκα 31, Crnica (Crmnica) 11, 36 και Paštrovići Grbalj 9 χωριά, συνολικά 148 χωριά[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sanjak of Montenegro της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).