Σάβιλ Ρόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Σάβιλ Ρόου στη διασταύρωση με την οδό Burlington Gardens

Η Σάβιλ Ρόου'[1][2][3][4] ή Savile Row (προφέρεται /ˌsævɪl ˈroʊ/) είναι δρόμος στο Μέιφερ του κεντρικού Λονδίνου, και είναι γνωστός κυρίως για την παραδοσιακή κατά παραγγελία ραπτική για άνδρες. Ο δρόμος είχε ποικίλη ιστορία που περιλαμβάνει την στέγαση της έδρας της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο νούμερο 1 της Σάβιλ Ρόου, όπου σχεδιάστηκαν και εν τέλει πραγματοποιήθικαν σημαντικές βρετανικές εξερευνήσεις στην Αφρική και τον Νότιο Πόλο, και πιο πρόσφατα το γραφείο Apple των Beatles στο νούμερο 3, όπου η τελική ζωντανή παράσταση της μπάντας πραγματοποιήθηκε στο πάνω όροφο του κτιρίου.

Η ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ονομαζόταν οδός Σάβιλ, χτίστηκε μεταξύ 1731 και 1735 ως επέκταση τις περιοχής Burlington Estate. Σχεδιάστηκε υπό την επίδραση της ερμηνείας του Μπέρλινγκτον με την Παλλαντιανή αρχιτεκτονική, γνωστή ως "Burlingtonian". Ο Henry Flitcroft, υπό την επίβλεψη του Daniel Garrett, φαίνεται να ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας, αν και τα 1 και 22-23 σχεδιάστηκαν από τον Ουίλιαμ Κεντ. Αρχικά εκεί διέμεναν κυρίως αξιωματικοί του στρατού και οι σύζυγοι τους, αργότερα όμως προσωπικότητες όπως ο Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος και ο Ιρλανδός συγγραφέας και βουλευτής Richard Brinsley Sheridan έγιναν κάτοικοι της περιοχής.

Οι ράφτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ράφτες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή στα τέλη του 18ου αιώνα. Έως το 1846 οι περισσότεροι μετάφεραν τα εργαστήρια τους από την οδό Cork στην ίδια τη Σάβιλ Ρόου. Το 1846 μεταφέρεται και ο φημισμένος οίκος ραπτικής Henry Poole & Co ,όπου αργότερα θα πιστωθεί τον τίτλο του δημιουργού του ενδύματος για βραδινές περιστάσεις γνωστό στην Ελλάδα και ως σμόκιν. Ο όρος κατά παραγγελία "bespoke", όπως χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην ραπτική για άντρες είναι κοινά αποδεκτό ότι προέρχεται από την Σάβιλ Ρόου, που σημαίνει ένα ένδυμα π.χ.κοστούμι που έχει κοπεί και ραφτεί στο χέρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walker, Richard (1988). The Savile Row Story: An Illustrated History. London. σελ. 8-25. 
  2. Roetzel, Bernhard (2009). Gentleman ο οδηγος του ανδρικού στυλ. κινα. σελ. 91-95. 
  3. «Norway's Oil Fund Buys London's Savile Row». 
  4. «Clothing: Shirts & Suits: United Kingdom: Savile Row's Best Bespoke Suit Tailors».