Ρουπέν Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρουπέν Β΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ռուբեն Բ (Αρμενικά)
Γέννηση1165
Θάνατος1170
Ρουμ Καλεσί
ΕθνικότηταΑρμένιοι
ΘρησκείαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΘόρος Β΄
Συγγενείςd:Q4460178 (παππούς)
ΟικογένειαΟίκος των Ρουπενιδών
Ρουπέν Β΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ռուբեն Բ (Αρμενικά)
Γέννηση1165
Θάνατος1170
Ρουμ Καλεσί
ΕθνικότηταΑρμένιοι
ΘρησκείαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΘόρος Β΄
Συγγενείςd:Q4460178 (παππούς)
ΟικογένειαΟίκος των Ρουπενιδών

Ο Ρουπέν Β΄ της Αρμενίας ή Ρουμπέν Β΄ της Αρμενίας, (Αρμενικά : Ռուբեն Բ, 1165 - 1170) ήταν ο 7ος Πρίγκιπας του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας ή "Kύριος των βουνών του Ταύρου" (1169 - 1170).[1][2][3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρουπέν Β΄ ήταν ο μόνος γιος του Θόρου Β΄ της Αρμενίας και της δεύτερης συζύγου του μίας κόρης του Τόμας, μετέπειτα αντιβασιλιά.[4] Ο πατέρας του λίγο πριν αποβιώσει παραιτήθηκε υπέρ αυτού (1169) και έθεσε αντιβασιλιά και κηδεμόνα τον Τόμας γιο της μητρικής του γιαγιάς.[5][6] Ο νεότερος αδελφός τού πατέρα του Μλεχ της Αρμενίας αμφισβήτησε την διαδοχή, ο Μλεχ είχε διαφωνήσει με τον Θόρο Β΄ και είχε αποπειραθεί να τον φονεύσει, δραπέτευσε στον εμίρη του Χαλεπίου Νουρεντίν Ζενγκί όπου εκεί είχε γίνει Μουσουλμάνος.[7] O Μλεχ απέρριψε τον φιλικό διακανονισμό που του πρότεινε ο Τόμας και εισέβαλε στην Κιλικία με στρατιωτική βοήθεια από τον Νουρεντίν.[8] Ο Τόμας φοβούμενος για τη ζωή του εγγονού του εμπιστεύθηκε τον 5ετή Ρουπέν Β΄ στον πατριάρχη Νέρσες Δ΄ τον ευγενή στην Ρουμ Καλεσί και ο ίδιος διέφυγε στην Αντιόχεια, οι άνδρες του Μλεχ βρήκαν ωστόσο τον μικρό Ρουπέν Β΄ στην πόλη και τον σκότωσαν.[9] Ο Μλεχ έγινε ο 8ος πρίγκιπας της Αρμενίας, το 1174 απεβίωσε ο Νουρεντίν και ο Μλεχ φονεύθηκε το επόμενο έτος από ευγενείς του κύκλου του. Ο εξάδελφος του Ρουπέν Β΄ Ρουπέν Γ΄ της Αρμενίας που τον διαδέχθηκε ήταν γιος του Στεφάνου της Αρμενίας μεσαίου αδελφού των Θόρου Β΄ και Μλεχ.

Ο Σμπατ ο Κοντόσταυλος στα "Χρονικά" γράφει :[10]

"O Θόρος άφησε ένα μικρό παιδί, ανέθεσε την φροντίδα του στον πεθερό του μπάιλο Τόμας με εντολή να του παραδώσει την εξουσία όταν ενηλικιωθεί. Ο Μλεχ που βρισκόταν στην αυλή του σουλτάνου του Χαλεπιού όταν άκουσε τον θάνατο του αδελφού του ήρθε με στρατό στη χώρα και αντιμετώπισε πολύ σκληρά τους κατοίκους, δεν ήταν σε θέση να κατακτήσει τα υπάρχοντα του αδελφού του επέστρεψε στο Χαλέπι και ήρθε ξανά με μεγαλύτερες δυνάμεις. Λαμβάνοντας ένα μήνυμα από τους βαρόνους ότι θα τον αναγνώριζαν κυρίαρχο έστειλε πίσω τους Τούρκους και κυβερνούσε ειρηνικά για αρκετό καιρό αλλά σύντομα οδήγησε στην εξορία τον μπάιλο Τόμας που πήγε αργότερα στην Αντιόχεια. Το μικρό παιδί σκοτώθηκε με εντολή του Μλεχ από κάποιους υποχθόνιους ανθρώπους".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ghazarian, Jacob G. The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393).
 2. Runciman, Steven. A History of the Crusades – Volume II.: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East: 1100–1187.
 3. Cawley, Charles (1 April 2009), Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen)
 4. Cawley, Charles (1 April 2009), Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen)
 5. Ghazarian, Jacob G. The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393).
 6. Cawley, Charles (1 April 2009), Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen)
 7. Runciman, Steven. A History of the Crusades – Volume II.: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East: 1100–1187.
 8. Ghazarian, Jacob G. The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393).
 9. Ghazarian, Jacob G. The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393).
 10. Smbat Sparapet (Sempad the Constable) (2005). "Chronicle".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Cawley, Charles (1 April 2009), Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen)
 • Ghazarian, Jacob G: The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393); RoutledgeCurzon (Taylor & Francis Group), 2000, Abingdon.
 • Runciman, Steven: A History of the Crusades – Volume II.: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East: 1100–1187; Cambridge University Press, 1988, Cambridge.
 • Χρονικά του Σεμπάντ του Κοντόσταυλου
Ρουπέν Β΄ της Αρμενίας
Γέννηση: 1165 Θάνατος: 1170
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Θόρος Β΄
Πρίγκιπας του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας
RubenidCOA.svg

1169 - 1170
Διάδοχος
Μλεχ της Αρμενίας