Ροδόλφος του Χέσμπαϋ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ροδόλφος του Χέσμπαϋ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΡέγκιναρ Β΄ του Αινώ
ΑδέλφιαΡέγκιναρ Γ΄ του Αινώ

Ο Ροδόλφος, γερμ. Rudolf (απεβ. μετά τις 24 Ιανουρίου 966) από τον Οίκο του Ρέγκιναρ ήταν κόμης του Χέσμπαϋ και του Μάασγκαου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ρέγκιναρ Β΄ κόμη του Αινώ. Ο πάππος του Ρέγκιναρ Α΄ και ο πατέρας αυτού Γιλβέρτος ήταν επίσης κόμητες του Μάασγκαου. Ίσως και ο πατέρας του.

Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ρέγκιναρ Γ΄ κόμη του Αινώ έλαβε μέρος στην εξέγερση του θείου τους Γιλβέρτου δούκα της Λωρραίνης εναντίον του Όθωνα Α΄ της Γερμανίας. Όταν ο θείος του σκοτώθηκε το 939, ο Ροδόλφος υποσχέθηκε εκδίκηση. Το 944, σύμφωνα με τον χρονογράφο Φλόντοαρντ του Ρενς, ο Ροδόλφος και ο πατέρας του συμμάχησαν με τον Λουδοβίκο Δ΄ Καρολιδών της Δυτικής Φραγκίας, αλλά ο Ούγος Ροβερτιδών δούκας των Φράγκων έστειλε τον Χέρμαν Α΄ Κορραδιδών δούκα της Σουαβίας να τους πολιορκήσει στο κάστρο τους και να καταστείλει την εξέγερση.

Το 953 ηττήθηκε από τον Λοθάριο της Δυτικής Φραγκίας (γιο του Λουδοβίκου Δ΄) και τον Μπρούνο αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας (αδελφό του Όθωνα Α΄) και εκδιώχθηκε στη Βαυαρία. Τον διαδέχθηκε ο Βέρνερ ως κόμης του Χέσμπαϋ: ως τέτοιος αναφέρεται σε ένα καταστατικό που επικύρωσε ο Μπρούνο. Η διαδοχή έγινε πιθανώς το 953. Το 966 η περιουσία του Ροδόλφου κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον Βέρνερ. Απεβίωσε μετά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν αναφέρονται σύζυγος ή τέκνα, που ίσως είχε ο Ροδόλφος.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bachrach, Bernard S. and Fanning, Steven (Editors), The Annals of Flodard of Reims, 919-966, University of Toronto Press, Toronto, 2004
  • Medieval Lands Project, Comtes de Hesbaie
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rudolf, Count of Hesbaye της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).