Σέλευκος ΣΤ΄ Επιφανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέλευκος Στ' Επιφανής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σέλευκος Στ΄ Επιφανής (Ελληνικά)
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
Θάνατος94 π.Χ.
Μοψουεστία
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑντίοχος Η' Γρυπός και Τρύφαινα
ΑδέλφιαΦίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
Αντίοχος ΙΑ' Επιφανής
Αντίοχος ΙΒ' Διόνυσος
Δημήτριος Γ' Εύκαιρος
ΟικογένειαΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σέλευκος Στ' Επιφανής Νικάτωρ (??? – 95 π.Χ.) ήταν ηγεμόνας της Δυναστείας των Σελευκιδών, βασιλέων της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν γιος του Αντίοχου Η' του Γρυπού και της Τρύφαινας και κυβέρνησε κατά την περίοδο 96 π.Χ.95 π.Χ..

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 96 π.Χ. ο θρόνος περιήλθε στον ετεροθαλή αδερφό του Γρυπού, στον Αντίοχο Θ' τον Κυζικηνό με τον οποίο βρισκόταν σε πόλεμο για τον θρόνο της Συρίας. Για αποκατάσταση της σταθερότητας μάλιστα, ο Κυζικινός νυμφεύθηκε τη χήρα του Γρυπού, την Αιγύπτια πριγκίπισσα, Κλεοπάτρα Σελήνη Α'. Ενώ ο τελευταίος ετοιμάστηκε να ενώσει και πάλι το βασίλειο, ο Σέλευκος Στ' νίκησε και εκθρόνισε τον Κυζικηνό. Ωστόσο την επόμενη χρονιά, το 95 π.Χ., ο ίδιος ηττήθηκε από τον γιο του Κυζικηνού, που είναι γνωστός στην ιστορία ως Αντίοχος Ι' Ευσεβής. Ο Σέλευκος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία με προορισμό τη Μουψουεστία (εναλλακτικά Μόψος ή Σελεύκεια-προς-το-Πύραμο) στη Μικρά Ασία. Εκεί εγκατέστησε την αυλή του, την οποία και χαρακτήριζε μεγάλη πολυτέλεια.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής, που βασανίζονταν χρόνια από επιθέσεις πειρατών, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη χλιδή αυτή. Οι προσπάθειες του Σέλευκου να συγκεντρώσει νέο στρατό αποτέλεσαν πρόσθετο βάρος. Ξέσπασε έτσι επανάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σέλευκος πολιορκήθηκε στο ιπποδρόμιο, το οποίο και πιστεύεται πως κάηκε ολοσχερώς μαζί με τον βασιλιά και τους άνδρες του.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση του Σέλευκου Στ' Επιφανή, γιου του του Αντίοχου Η' του Γρυπού και της Τρύφαινας.
96 π.Χ. Ο Αντίοχος Η' Γρυπός πεθαίνει από φυσικά αίτια και ο θρόνος περιέρχεται στον αδερφό του και αντίπαλό του για την εξουσία, Αντίοχο Θ' Κυζικηνό. Ο τελευταίος παντρεύεται επίσης την Κλεοπάτρα Σελήνη Α'.
95 π.Χ. Ο Σέλευκος Στ' νικά και θανατώνει τον Αντίοχο, καταλαμβάνοντας την εξουσία.
95 π.Χ. Τον Σέλευκο νικά και εκθρονίζει ο γιος του Κυζικηνού, Αντίοχος Ι' Ευσεβής. Ο Σέλευκος μεταφέρει την αυλή του στη Μουψουεστία της Μικράς Ασίας.
95 π.Χ. Ο Σέλευκος καίγεται μαζί με τους άνδρες του στο ιπποδρόμιο της πόλης κατά τη διάρκεια επανάστασης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]