Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντίοχος ΙΑ' Επιφανής
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 92 π.Χ.
Υπηκοότητα Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Αντίοχος Η' Γρυπός και Τρύφαινα
Αδέλφια Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
Σέλευκος Στ' Επιφανής
Αντίοχος ΙΒ' Διόνυσος
Δημήτριος Γ' Εύκαιρος
Λαοδίκη Ζ' της Συρίας
Οικογένεια Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής (??? – 92 π.Χ.) ήταν επίδοξος ηγεμόνας της Δυναστείας των Σελευκιδών, βασιλέων της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν γιος του Αντίοχου Η΄ του Γρυπού και της Κλεοπάτρας Σελήνης Α΄, παρέμεινε δε στο πολιτικό προσκήνιο κατά την περίοδο 95 π.Χ.92 π.Χ..


Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο 114 / 113 π.Χ. το βασίλειο των Σελευκιδών στη Συρία διαιρέθηκε σε δύο τμήματα. Το νότιο κατείχε ο Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός, ενώ το βόρειο ο αδελφός του, Αντίοχος Η΄ Γρυπός. Η διαμάχη ανάμεσα στους δύο αδελφούς με στόχο τον έλεγχο ολόκληρου του βασιλείου ήταν μακροχρόνια.

Το 96 π.Χ. ο Αντίοχος Η΄ Γρυπός πέθανε από φυσικά αίτια. Ο θρόνος περιήλθε στον αδελφό του, Αντίοχο Θ΄ Κυζικηνό. Ο οποίος, για να σταθεροποιήσει την εξουσία του και να νομιμοποιήσει την ένωση του βασιλείου, παντρεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, βασίλισσα Κλεοπάτρα Σελήνη Α΄. Ωστόσο τους πρώτους μήνες του 95 π.Χ. ο γιος του Γρυπού, ο Σέλευκος Στ΄ Επιφανής, νίκησε και θανάτωσε τον Αντίοχο, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Σέλευκος απομακρύνθηκε από το θρόνο από τον Αντίοχο Ι΄ τον Ευσεβή, γιο του Κυζικηνού, ο οποίος έτσι εκδικήθηκε για τον πατέρα του. Ο Αντίοχος νυμφεύτηκε την Κλεοπάτρα Σελήνη (ήταν ο πέμπτος της σύζυγος). Ως επίδοξοι διεκδικητές του θρόνου εμφανίστηκαν τρία ακόμη παιδιά του Γρυπού: ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής, ο Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος και ο Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος.

Την επόμενη περίοδο ο Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής κυβέρνησε την Αντιόχεια και τα περίχωρά της, μαχόμενος αδιάκοπα με τα ξαδέλφια του και τους εξωτερικούς εχθρούς του κράτους. Τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του Σέλευκου, ο Αντίοχος ΙΑ΄ από κοινού με το Φίλιππο Α΄ πραγματοποίησε ανεπιτυχή απόπειρα να καταλάβει την Αντιόχεια. Μετά την αποτυχία αυτή, ο Αντίοχος ΙΑ΄ εξαναγκάστηκε σε φυγή. Αλλά βρήκε το θάνατο από πνιγμό, επιχειρώντας να διασχίσει έφιππος τον ποταμό Ορόντη το 92 π.Χ. Τις προσπάθειές του συνέχισαν τα αδέλφια του, Δημήτριος Γ΄ και Φίλιππος Α΄.


Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Δυναστεία των Σελευκιδών
Seleucus I Louvre.jpg
Βασιλείς

  Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ
  Αντίοχος Α΄ Σωτήρ
  Αντίοχος Β΄ Θεός
  Σέλευκος Β΄ Καλλίνικος
  Αντίοχος Ιέραξ
  Σέλευκος Γ΄ Κεραυνός
  Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας
  Σέλευκος Δ΄ Φιλοπάτωρ
  Αντίοχος Δ΄ Επιφανής
  Αντίοχος Ε΄ Ευπάτωρ
  Τίμαρχος της Μηδίας
  Δημήτριος Α΄ Σωτήρ
  Αλέξανδρος Α΄ Βάλας
  Δημήτριος Β΄ Νικάτωρ
  Αντίοχος Στ΄ Διόνυσος
  Διόδοτος Τρύφων
  Αντίοχος Ζ΄ Σιδήτης
  Αλέξανδρος Β΄ Ζαβίνας
  Σέλευκος Ε΄ Φιλομήτωρ
  Αντίοχος Η΄ Γρυπός
  Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός
  Σέλευκος Στ΄ Επιφανής
  Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής
  Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής
  Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος
  Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
  Αντίοχος ΙΒ΄ Διόνυσος
  Σέλευκος Ζ΄ Κυβιοσάκτης
  Αντίοχος ΙΓ΄ Ασιατικός
  Φίλιππος Β΄ Φιλορωμαίος

  Άλλα μέλη...

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση του Αντίοχου ΙΑ΄ Επιφανούς, γιου του του Αντίοχου Η΄ του Γρυπού και της Κλεοπάτρας Σελήνης Α΄.
114 / 113 π.Χ. Το Βασίλειο των Σελευκιδών στη Συρία διαιρείται σε δύο τμήματα. Το νότιο κατείχε ο Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός, ενώ το βόρειο ο αδελφός του, Αντίοχος Η΄ Γρυπός.
96 π.Χ. Ο Αντίοχος Η΄ Γρυπός πεθαίνει από φυσικά αίτια και ο θρόνος περιέρχεται στον αδελφό του, Αντίοχο Θ΄ Κυζικηνό.
95 π.Χ. Ο γιος του Γρυπού, ο Σέλευκος Στ΄ Επιφανής, νικά και θανατώνει τον Κυζικηνό, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Εν τούτοις, μέχρι το τέλος του έτους, ο Σέλευκος απομακρύνθηκε από το θρόνο από τον Αντίοχο Ι΄ τον Ευσεβή, γιο του Κυζικηνού, ο οποίος έτσι εκδικήθηκε για τον πατέρα του.
Ο Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής κυβερνά την Αντιόχεια και τα περίχωρα αυτής, μαχόμενος δίχως τελειωμό με τα ξαδέρφια του και τους εξωτερικούς εχθρούς του κράτους.
94 π.Χ. Κατάληψη της Δαμασκού από το Δημήτριο Γ΄ τον Εύκαιρο, του οποίου τα δικαιώματα στο θρόνο υποστηρίζει ο Πτολεμαίος Θ΄ Λάθυρος, φαραώ της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής, από κοινού με το Φίλιππο Α΄ Φιλάδελφο, πραγματοποιεί ανεπιτυχή απόπειρα να καταλάβει την Αντιόχεια.
92 π.Χ. Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής βρίσκει το θάνατο ενώ προσπαθεί να διασχίσει έφιππος τον ποταμό Ορόντη.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]