Ριτσόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°0′N 12°39′E / 44.000°N 12.650°E / 44.000; 12.650

Ριτσόνε

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ριτσόνε
44°0′0″N 12°39′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΡίμινι
Γεωγραφική υπαγωγήΡομάνια
ΠροστάτηςΜαρτίνος της Τουρ
Έκταση17,5 km²[1]
Υψόμετρο12 μέτρα
Πληθυσμός34.400 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.47838
Τηλ. κωδ.0541
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ριτσόνε (ιταλικά: Riccione, ρομανιολ. Arciôn - προφ. Αρτσόν) είναι πόλη και δήμος (comune) της Επαρχίας του Ρίμινι, στην Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, στη βόρεια Ιταλία. Το 2018 ο πληθυσμός του εκτιμήθηκε σε 35.003 κατοίκους, ενώ στις 31 Μαΐου 2007 ήταν 34.868 κάτοικοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Ριτσόνε χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ., αν και το πιθανότερο είναι ότι είχε κατοικηθεί αρκετά παλαιότερα. Την εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας η περιοχή ήταν γνωστή ως Βίκους Ποπίλιους (Vicus Popilius) και είχε μια γέφυρα στον ποταμό Ρίο Μέλο. Μετά από μια περίοδο αφάνειας, το 1260 μ.Χ. το Ριτσόνε αποκτήθηκε από τον Οίκο των Αγκολάντι (Agolanti), που συνδεόταν με τους άρχοντες του γειτονικού Ρίμινι, τους Μαλατέστα. Τον 17ο αιώνα ανεγέρθηκαν μερικές βίγλες (πύργοι-παρατηρητήρια) στην ακτή για προειδοποίηση τυχόν επιδρομών πειρατών.

Οι απαρχές της φήμης του Ριτσόνε ως τουριστικού θερέτρου βρίσκονται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πλούσιοι κάτοικοι της Μπολόνια άρχισαν να κτίζουν επαύλεις εκεί. Στη δεκαετία του 1930 είχε ήδη περί τους 30 χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και κάπου 80 ξενοδοχεία. Ο Μπενίτο Μουσολίνι έκτισε και αυτός μια έπαυλη στο Ριτσόνε το 1934.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κέντρο του Ριτσόνε απέχει μόλις 9,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο του Ρίμινι, με το οποίο είναι σχεδόν ενωμένο οικιστικά. Επίσης απέχει σε ευθεία γραμμή 11,4 χιλιόμετρα από το σύνορο της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του Δήμου του Ριτσόνε, ο οποίος έχει έκταση 17,11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι 12 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου της πόλεως (δημαρχείο) είναι 44°00′00΄΄ ακριβώς Βόρειο πλάτος και 12°39′19΄΄ Ανατολικό μήκος. Ο Δήμος είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό από τους 27 δήμους της Επαρχίας του Ρίμινι, με πρώτο τον Δήμο του Ρίμινι και τρίτο αυτόν του Σανταρκάντζελο ντι Ρομάνια.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το τουριστικό ρεύμα επαναλήφθηκε ενισχυμένο, καθώς το Ριτσονε επιλέχθηκε ως τόπος διακοπών από πολλούς διάσημους ανθρώπους, όπως από τον ποδοσφαιριστή Πελέ και τους καλλιτέχνες Μίνα, Ούγκο Τονιάτσι και Βιττόριο ντε Σίκα.

Σήμερα η πόλη συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και μαζί με το Ρίμινι είναι ένα από τα γνωστότερα παραθαλάσσια θέρετρα σε όλη τη βόρεια Ιταλία. Η ακτή της Αδριατικής Θάλασσας στην Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια είναι γνωστή ως «Ριβιέρα Ρομανιόλα» και διαθέτει πολλά νυκτερινά κέντρα. Από την άλλη, το Ριτσόνε προσελκύει και οικογένειες με παιδιά χάρη στα θεματικά πάρκα του.

Η σειρά ξενοδοχείων στην παραλία, το ένα δίπλα στο άλλο, φανερώνουν τον μεγάλο αριθμό τουριστών που εισρέουν στην περιοχή κάθε καλοκαίρι. Οι βασικές οδοί στην πόλη, η viale Dante και η viale Ceccarini έχουν πολυάριθμα μπαρ και ξενοδοχεία, όπως και καταστήματα και εστιατόρια. Το θαλάσσιο μέτωπο αποτελεί μία μακριά λεωφόρο, που φθάνει μέχρι τις άκρες της πόλεως και διαθέτει ποδηλατόδρομο.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «La Notte Rosa» = («Ρόδινη νύχτα») στην παραλία, με όλη την πόλη να γίνεται ροζ.[3] Διοργανώνονται ολονύκτια παραλιακά πάρτι επί μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ επιπροσθέτως υπάρχουν δωρεάν συναυλίες και σόου πυροτεχνημάτων.
  • Μια φορά κάθε δύο χρόνια διεξάγεται το «Festival Del Sol».
  • Δύο εκθέσεις την πρώτη εβδομάδα κάθε Σεπτεμβρίου προσελκύουν συλλέκτες: Η Διεθνής Έκθεση Γραμματοσήμου στο Παλάτσο ντελ Τουρίσμο και η Εθνική Νομισματική Έκθεση.
  • Μια φορά κάθε δύο χρόνια απονέμεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου το Βραβείο Θεάτρου του Ριτσόνε.[4]
  • Μια φορά κάθε δύο χρόνια λαβαίνει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ο διαγωνισμός «Riccione TTV» (Theater-Television-Video).[5]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ριτσόνε είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας A.S.D. Riccione 1929, που ιδρύθηκε, όπως φανερώνει η ονομασία της, το 1929, και σήμερα αγωνίζεται στη Σέριε Δ της Ιταλίας.

Στις 4-15 Σεπτεμβρίου 2007 έγινε στην πόλη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων.

Το Ριτσόνε έχει μια νέα πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (μήκους 50 μέτρων) και φιλοξενεί διεθνείς αγώνες κάθε χρόνο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου Μάστερς έλαβε χώρα στο Ριτσόνε δύο φορές, το 2004 και το 2012 (είναι οι δύο πρώτες φορές που διεξάχθηκε στην Ιταλία).

Το 2022 η πόλη θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής (ήταν προγραμματισμένο για το 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού).

Από το 2017 η Ιταλική Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως διοργανώνει στο Ριτσόνε το ιταλικό πρωτάθλημα πάντελ[6]

Στην παραλία, όπως είναι φυσικό, διοργανώνονται και ερασιτεχνικοί αγώνες αθλημάτων όπως το μπιτς βόλεϊ και το μπιτς τένις, ενώ υπάρχουν σύλλογοι σέρφινγκ και kitesurfing.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ριτσόνε συνδέεται με το γειτονικό Ρίμινι με γραμμή τρόλεϊ μήκους 12 χιλιομέτρων.[7] Συνδέεται επίσης σιδηροδρομικώς με τις κυριότερες πόλεις της Ιταλίας, δια της γραμμής Μπολόνια-Ανκόνα. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ριτσόνε εκσυγχρονίσθηκε στο βόρειο τμήμα του το 2018, καταργώντας την τρίτη τροχιά και αναβαθμίζοντας τις εξέδρες των άλλων δύο ώστε να δέχονται τρένα υψηλής ταχύτητας.

Αεροπορικώς η πόλη εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Φεντερίκο Φελλίνι, που βρίσκεται μεταξύ Ριτσόνε και Ρίμινι (στο Μιραμάρε ντι Ρίμινι), και επομένως πολύ κοντά στο Ριτσόνε.

Το λιμάνι του Ριτσόνε είναι κατασκευασμένο σε διώρυγα στο στόμιο του ποταμού Μέλο (Ρίο Μέλο) και για τον λόγο αυτό πρέπει να εκβαθύνεται συχνά εξαιτίας της εναποθέσεως ιλύος.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2019.
  2. demo.istat.it?l=it.
  3. «La Notte Rosa Official Site». lanotterosa.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2021. 
  4. «PREMIO RICCIONE PER IL TEATRO / PREMIO PIER VITTORIO TONDELLI». riccioneteatro.it (στα Ιταλικά). 
  5. «RICCIONE TTV». riccioneteatro.it (στα Ιταλικά). 
  6. «E' FEBBRE DA PADEL: A RICCIONE I CAMPIONATI ITALIANI». FEDERAZIONE ITALIANA TENNIS (στα Ιταλικά). 31 Αυγούστου 2019. 
  7. «Heritage management orientated towards sustainability». pmrimini.it. 
  8. Colombari, Martina. «Martina Colombari». IMDb. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fabio Lombardi (2002). Storia di Riccione. Cesena: Il ponte vecchio. ISBN 88-8312-188-0. 
  • Andrea Speziali (2005). Villa Antolini a Riccione. Νέα Υόρκη: Lulu. ISBN 978-1-4457-8644-5. 
  • Andrea Speziali (2008). Le ville di Riccione. Νέα Υόρκη: Lulu. ISBN 978-1-4461-5980-4. 
  • Andrea Speziali (2008). Una Stagione del Liberty a Riccione. Santarcangelo: Maggioli editore. ISBN 978-88-387-5649-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]