Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραϋμόνδος Μπορέλ της Βαρκελώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Μαΐου 972
Χιρόνα
Θάνατος8  Σεπτεμβρίου 1017
Βαρκελώνη
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρμεσίνδη της Καρκασσόν
ΤέκναΒερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης
Estefania Ramon
ΓονείςΜπορέλ Β΄ της Βαρκελώνης και Λετγκάρντα του Ρουέργκ
ΑδέλφιαΕρμενγκόλ Α΄ του Ουρζέλ
Ερμενγάρδα της Βαρκελώνης
Ριτσίλδα της Βαρκελώνης
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης της Βαρκελώνης (992–1017)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης (Καταλανικά : Ramon Borrell, 972 - 1017) μέλος του Οίκου της Βαρκελώνης ήταν Κόμης της Βαρκελώνης, της Ζιρόνα και της Οζόνα (992 - 1017).[1] Ο Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Μπορέλ Β΄ της Βαρκελώνης και της πρώτης συζύγου του Λετγκάρντας του Ρουέργκ, κυβερνούσε τις κομητείες μαζί με τον πατέρα του από το 988.

Εκστρατείες στην Κόρδοβα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Ιβηρική Χερσόνησος γύρω στο 1000.

Την περίοδο 1000 - 1002 ο Ραμόν Μπορέλ αντιμετώπισε μια σειρά από επιδρομές του Αλμανζόρ, όταν πέθανε ο Αλμανζόρ ο Ραμόν Μπορέλ βρήκε την ευκαιρία να κάνει εκστρατεία στην Λιέιδα (1003). Ο γιος του Αλμανζόρ Άμπντ Αλ-Μαλίκ Αλ-Μουζάφαρ (975 - 1008) έκανε νέα αντεπίθεση στην Βαρκελώνη αλλά ηττήθηκε από Συνασπισμό χριστιανικών δυνάμεων στην μάχη της Τόρα.[2] Ο Ραμόν Μπορέλ αμέσως μετά παραβρέθηκε στην μάχη της Αλμπέζας. Το Χαλιφάτο της Κόρδοβας εξασθένησε σημαντικά από εμφύλιο πόλεμο, ο κόμης της Βαρκελώνης βρήκε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί και οργάνωσε εκστρατεία. Συμμάχησε με τον Μωάμεθ Β΄ της Κόρδοβα εναντίον του χαλίφη Σουλειμάν Β΄, στο πλευρό τους ήταν οι επίσκοποι του Βικ και του Ουρζέλ, ο Ερμενγκόλ Α΄ του Ουρζέλ μικρότερος αδελφός του Ραμόν Μπορέλ και ο Βερνάρδος Α΄ του Μπεζαλού.[3]

Οι σύμμαχοι συνέτριψαν τους Μουσουλμάνους τον Μάιο του 1010 και κατέλαβαν την Κόρδοβα αλλά με σοβαρές απώλειες, στην μάχη έπεσε ο Ερμενγκόλ Α΄ του Ουρζέλ και οι επίσκοποι του Βικ και του Ουρζέλ.[1][3] Ο Ραμόν Μπορέλ συμμετείχε σε νέα μάχη (2 Ιουνίου 1010) στο πλευρό των μουσουλμάνων επαναστατών στα πλαίσια των εμφύλιων πολέμων στην Ανδαλουσία, αργότερα έκανε νέες εκστρατείες στους ποταμούς Έβρο και Σέγρε (1015, 1016) στις οποίες εξασφάλισε την πίστη των βαρόνων του. Ακολούθησε ο εποικισμός της Σεγάρα και του κάμπου της Ταρραγόνα μέσα στην Κομητεία της Βαρκελώνης, ο Ραμόν Μπορέλ ήταν ο πρώτος κυβερνήτης που έκοψε τα δικά του νομίσματα. Τον διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος του Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης υπό την κηδεμονία της μητέρας του, τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης αλλά ο τάφος του έχει χαθεί.[1]

Παντρεύτηκε την Ερμεσίνδη της Καρκασσόν κόρη του Ρογήρου Α΄ της Καρκασσόν (991) με την οποία απέκτησε :[4]

 • Μπορέλ Ραϋμόνδος, απεβίωσε πριν το 1017
 • Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης 1005-1035, κόμης της Βαρκελώνης και διάδοχο του πατέρα του.
 • Αδελαΐδα/Γκοντεχίλντις-Ραϋμόνδα, παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Ρογήρο Α΄ του Τόσνυ και σε δεύτερο γάμο τον Ριχάρδος του Εβρέ.
 1. 1,0 1,1 1,2 The Chronicle of San Juan de la Peña: A Fourteenth-century Official History of the Crown of Aragon, transl. & ed. Lynn Harry Nelson, (University of Pennsylvania Press, 1991), σ. 45.
 2. Erdmann, Carl (1977). The Origin of the Idea of Crusade. Princeton: Princeton University Press. σσ. 99–100.
 3. 3,0 3,1 The Bishop Builds a Bridge: Sanctity and Power in the Medieval Pyrenees, Jeffrey A. Bowman, The Catholic Historical Review, Vol. 88, No. 1 (Jan., 2002), σ. 5.
 4. The Culture(Ninth-Twelfth Centuries):Clerics and Troubadours, Isabel Grifoll, The Crown of Aragon: A Singular Mediterranean Empire ed. Flocel Sabaté, (Brill, 2017), σ. 146.
 • Erdmann, Carl (1977). The Origin of the Idea of Crusade. Princeton: Princeton University Press.
 • The Bishop Builds a Bridge: Sanctity and Power in the Medieval Pyrenees, Jeffrey A. Bowman, The Catholic Historical Review, Vol. 88, No. 1 (Jan., 2002)
 • The Chronicle of San Juan de la Peña: A Fourteenth-century Official History of the Crown of Aragon, transl. & ed. Lynn Harry Nelson, (University of Pennsylvania Press, 1991)
 • The Culture(Ninth-Twelfth Centuries):Clerics and Troubadours, Isabel Grifoll, The Crown of Aragon: A Singular Mediterranean Empire ed. Flocel Sabaté, (Brill, 2017)
Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Μπελλονιδών
Γέννηση: 26 Μαΐου 972 Θάνατος: 8 Σεπτεμβρίου 1017
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μπορέλ Β΄
Κόμης της Βαρκελώνης

992 - 1017
Διάδοχος
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Κυφός