Ερμεσίνδη της Καρκασσόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερμεσίνδη της Καρκασσόν
Ermesenda de Carcasona.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1  Μαρτίου 1058
Sant Quirze de Besora
Τόπος ταφής d:Q20106994
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ραϋμόνδος Μπορέλ της Βαρκελώνης
Τέκνα Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης
Γονείς Roger I of Carcassonne
Αδέλφια Peter of Carcassonne
Bernard-Roger, Count of Bigorre
Raymond Roger of Carcassonne
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας

Η Ερμενσίντ του Καρκασσόν (Ισπανικά : Ermesenda de Carcasona, περί το 975 - 1 Μαρτίου 1058) Κόμισσα της Βαρκελώνης, της Ζιρόνα και της Οζονά χάρη στον γάμο της με τον Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης ήταν κόρη του Ρογήρου Α΄ της Καρκασσόν. Διετέλεσε αντιβασίλισσα της Βαρκελώνης την περίοδο που ήταν ανήλικος ο γιος της (1018 - 1023). Η Ερμενσίντ του Καρκασσόν είχε έντονη πολιτική συμμετοχή σε όλη την ζωή της, προέδρευσε σε πλήθος από συμβούλια και δικαστήρια, μετά τον θάνατο του συζύγου της διετέλεσε αντιβασίλισσα της Βαρκελώνης στο όνομα του ανήλικου γιου της Βερεγγάριου Ραϋμόνδου Α΄.

Μετά την ενηλικίωση του γιου της διατήρησε ολόκληρη την εξουσία, οι στενοί δεσμοί που είχε με την Καθολική Εκκλησία την βοήθησαν να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο οπαδών από τον χώρο του κλήρου. Η Ερμενσίντ υποστήριξε τον πόλεμο στον νότο με τους Μαυριτανούς σε αντίθεση με τον γιο της που υποστήριζε πάντα την ειρήνη αλλά βρήκε σκληρή αντίδραση από την αριστοκρατία. Με τον πρόωρο θάνατο του γιου της (1035) έγινε ξανά αντιβασίλισσα στο όνομα του ανήλικου εγγονού της Ραϋμόνδου Βερεγγάριου του Παλαιού μέχρι την ενηλικίωση του (1044).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Ραμόν Μπορέλ της Βαρκελώνης απέκτησε :[1]

  • Μπορέλ Ραϋμόνδος, απεβίωσε πριν το 1017
  • Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Α΄ της Βαρκελώνης 1005-1035, κόμης της Βαρκελώνης και διάδοχο του πατέρα του.
  • Αδελαΐδα/Γκοντεχίλντις-Ραϋμόνδα, παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Ρογήρο Α΄ του Τόσνυ και σε δεύτερο γάμο τον Ριχάρδος του Εβρέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Culture(Ninth-Twelfth Centuries):Clerics and Troubadours, Isabel Grifoll, The Crown of Aragon: A Singular Mediterranean Empire ed. Flocel Sabaté, (Brill, 2017), σ. 146.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Culture(Ninth-Twelfth Centuries):Clerics and Troubadours, Isabel Grifoll, The Crown of Aragon: A Singular Mediterranean Empire ed. Flocel Sabaté, (Brill, 2017)
  • Albertí i Casas, Elisenda (2007), Dames, Reines, abadesses, 18 personalitats femenines a la Catalunya medieval (Στα Καταλανικά)
  • Gil i Roman, Xavier (2004), Diplomatario de Ermesèn, condesa de Barcelona, Girona y Osona (c.991 - 1 de marzo de 1058) (Στα Ισπανικά)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermesinde of Carcassonne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).