Ράιναλντ Δ΄ του Χέλρε και του Γύλιχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράιναλντ Δ΄ του Χέλρε και του Γύλιχ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1365
Θάνατος25  Ιουνίου 1423
Άρνεμ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaria of Guelders (1405–1423)
Maria of Guelders (από 1405)[1]
ΤέκναWillem van Gulik-Wachtendonk[2]
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ του Γύλιχ και Μαρία, δούκισσα του Χέλρε
ΑδέλφιαΓουλιέλμος Α΄ του Χέλρε, Γ΄ του Γύλιχ
Ιωάννα του Γύλιχ
ΟικογένειαJülich-Hengebach
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ράιναλντ/Ρέγκιναλντ Δ΄, γερμ.: Reinald/Reginald IV, herzog von Guelders und Jülich (1365 - 25 Ιουνίου 1423) από τον Οίκο του Γύλιχ ήταν δούκας του Γκέρλε και του Γύλιχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γουλιέλμου Β΄ δούκα του Γύλιχ και της Μαρίας των Βάσενμπεργκ, κόρης του Ρέγκιναλντ Β΄ δούκα του Γκέρλε. [3]

Ο Ράιναλντ Δ΄ έγινε ο 2ος δούκας των Γκέρλε και ο Γύλιχ μετά το τέλος του αδελφού του, Γουλιέλμου Α΄ δούκα του Γκέρλε και Γ΄ του Γύλιχ, το 1402 χωρίς απογόνους. Ο Ράιναλντ Δ΄, μαζί με τους Βίτελσμπαχ κόμητες της Ολλανδίας, Αινώ και Zηλανδίας, προσπάθησε μάταια να επιβραδύνει την άνοδο της Βουργουνδίας στην περιοχή των Κάτω Χωρών και το 1406 δεν μπόρεσε να επιβάλει παλαιές αξιώσεις στη Βραβάντη-Λίμπουργκ εναντίον της Βουργουνδίας. Συνδέθηκε με τον Ρούπερτ της Γερμανίας, υποστηρίζοντας τη στέψη του στο Άαχεν και παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Οίκο της Ορλεάνης. Το 1407 ο Ράιναλντ υποστήριξε τον κουνιάδο του Ιωάννη του Άρκελ εναντίον των Ολλανδών και το 1409 έλαβε την πόλη Χόρινχεμ από τον Ιωάννη. Αυτό ξεκίνησε μία νέα διαμάχη με την Ολλανδία, που έληξε το 1412 όταν ο Ράιναλντ Δ΄ παραχώρησε το Χόρινχεμ για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Παραχώρησε επίσης την πόλη Έμεριχ ως αποτέλεσμα προηγούμενης υπόσχεσης στον δούκα της Κλέβης. Ο Ράιναλντ Δ΄ ηγήθηκε των παραδοσιακών αντιπαραθέσεων του Οίκου του, ιδιαίτερα εκείνων εναντίον των επισκόπων της Ουτρέχτης και κατά της Ολλανδίας και του Φρίσλαντ. Κατέλαβε τον Άρκελ, αλλά το 1422 αναγκάστηκε να αναζητήσει ειρήνη και να επιστρέψει όλες τις κατακτήσεις του. Ο Ράιναλντ Δ΄ εναντιόθηκε στον Οίκο της Κλέβης για την περιοχή Nήντερχαϊν και διατήρησε μεγάλη επιρροή επί του Γκέρλε.

Στις 5 Μαΐου 1405, ο Ράιναλντ Δ΄ νυμφεύτηκε τη Mαρία, κόρη του Ιωάννη ΣΤ΄ κόμη του Αρκούρ.

Ο Ράιναλντ Δ΄ απεβίωσε κοντά στο Άρνεμ στις 25 Ιουνίου 1423 και τάφηκε στη μονή Μόνκουιτσεν.

Καθώς ο Ράιναλντ Δ΄ απεβίωσε χωρίς νόμιμα τέκνα, το δουκάτο του Γύλιχ περιήλθε στον Aδόλφο δούκα του Μπεργκ, γιο του Γουλιέλμου Ζ΄ των Γύλιχ 1ου δούκα του Μπεργκ (εξαδέλφου του Ράιναλντ Δ΄). Το 1426, η χήρα του Ράιναλντ Δ΄ παντρεύτηκε τον Ροβέρτο, γιο του Αδόλφου, αλλά απεβίωσε το 1431 χωρίς τέκνα και το δουκάτο του Γύλιχ-Μπεργκ στη συνέχεια περιήλθε στον Γκέρχαρντ Ζ΄, ανιψιό του Αδόλφου.

Το δουκάτο του Γκέρλε περιήλθε στον Άρνολντ των Έχμοντ, μικρανιψιό του Ράιναλντ Δ΄, αν και ο Οίκος του Γύλιχ πολέμησε -ανεπιτυχώς- εναντίον του Οίκου του Έχμοντ γι' αυτόν τον τίτλο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Mαρία, κόρη του Ιωάννη ΣΤ΄ κόμη του Αρκούρ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p4309.htm#i43086. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Walther Möller, Stammtafeln westdeutscher Adelsgeschlechter im Mittelalter (Darmstadt, 1922, reprint Verlag Degener & Co., 1995), Vol. 1, p. 14.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ράιναλντ Δ΄ του Χέλρε και του Γύλιχ
Γέννηση: π. 1365 Θάνατος: 25 June 1423
Προκάτοχος
{{{before}}}
Duke of Guelders
{{{years}}}
Διάδοχος
{{{after}}}
Προκάτοχος
{{{before}}}
Duke of Jülich
{{{years}}}
Διάδοχος
{{{after}}}