Πορνοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με το όνομα Πορνοκρατία χαρακτηρίζεται στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η περίοδος μεταξύ 904 και 963 μ.Χ, ξεκινώντας από την ανάληψη του θρόνου από τον Πάπα Σέργιο Γ΄ έως τον θάνατο του Ιωάννη ΙΒ΄. Μερικές πηγές ωστόσο θεωρούν ότι τερματίστηκε το 935 μ.Χ. με τον Πάπα Ιωάννη ΙΑ΄.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πάπες βρέθηκαν κάτω από την ισχυρή επιρροή της οικογένειας του Θεοφύλακτου, κόμη του Τούσκουλου και της γυναίκας του Θεοδώρας, η οποία μαζί με την κόρη της Μαροζία ασκούσαν αποτελεσματικό έλεγχο στην εκλογή νέων παπών. Η παράδοση θέλει τη Μαροζία ερωμένη του Σέργιου Γ΄ και μητέρα του Ιωάννη ΙΑ΄. Επίσης κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Ιωάννη Ι΄, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή του νέου της ευνοούμενου Λέοντος ΣΤ΄. Ωστόσο είναι συζητήσιμο αν όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους μπορούν να τεκμηριωθούν.

Κύρια πηγή για την περίοδο αποτελεί το ιστορικό έργο του Λιουτπράνδου, επισκόπου της Κρεμόνας, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο που καθαίρεσε τον Πάπα Ιωάννη ΙΒ΄ και ήταν πολιτικός αντίπαλος της Ρώμης. Χαρακτηρίζεται από την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια ως μονομερής και συχνά άδικος απέναντι στους αντιπάλους του. Ίσως μερικές από τις ακρότητες εκείνης της περιόδου θα έπρεπε να αποδοθούν σε υπερβολές και «εκκλησιαστικό κουτσομπολιό».

Με την περίοδο αυτή συνδέεται και ο θρύλος της πάπισσας Ιωάννας.

Κατάλογος παπών κατά την Πορνοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Άλλοι ιστότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pornocracy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).