Πύλη:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα/Απόστολος Παύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Απόστολος Παύλος ή Σαύλος (Σαούλ στα εβραϊκά), (Ταρσός, Κιλικία αρχές 1ου αι. (5-15 μ.Χ.) – Ρώμη 66-68; μ.Χ.), συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, αναγνωρίσθηκε ως ισαπόστολος και άγιος, και ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της πρώιμης εποχής του χριστιανισμού, υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της διδασκαλίας του Ιησού. Για τον λόγο αυτό πήρε το όνομα «Απόστολος των εθνών».

Ο Απόστολος Παύλος, όπως ο ίδιος λέει, γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, από γονείς Ιουδαίους της φυλής Βενιαμίν (Ρωμ. 16:1, Φιλιππ. 3:5). Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος πολίτης το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι προερχόταν από τα ανώτερα στρώματα του πληθυσμού της Κιλικίας και ίσως ήταν φαρισαίος ως προς τις θρησκευτικές προτιμήσεις. Μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και αφού γνώρισε τον Πέτρος και τον Ιάκωβο στην Ιερουσαλήμ, έμεινε στην Ταρσό και την Αντιόχεια.

Έκανε τουλάχιστον τρεις Αποστολικές περιοδείες, η πρώτη στην Κύπρο και τα νότια της Μικράς Ασίας, η δεύτερη στη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία την Αθήνα, την Κόρινθο και την Έφεσο, η τρίτη στην Μικρά Ασία και την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται πιθανώς και περιοδεία στην Ισπανία. Με την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ φυλακίστηκε και οδηγήθηκε στη Ρώμη. Εκεί έμεινε για δυο χρόνια και δίδαξε, περιμένοντας να δικαστεί. Πιθανότατα το 67, μετά από κανονική δίκη ως Ρωμαίος πολίτης, αποκεφαλίστηκε χωρίς προηγουμένως να βασανισθεί, καθώς ο νόμος απαγόρευε τους βασανισμούς για τους Ρωμαίους πολίτες.

Ο Παύλος θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της Εκκλησίας. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)