Πύλη:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Τα επιλεγμένα λήμματα είναι αυτά που επιλέγονται να παρουσιαστούν στην Κύρια Πύλη της Βικιπαίδειας. Επί του παρόντος επιλέγονται μεταξύ τον κατάλογο των αξιόλογων λημμάτων.

Το κείμενο του επιλεγμένου λήμματος της τρέχουσας ημέρας (28 Νοεμβρίου) είναι το παρακάτω:

Ροή RSS με το επιλεγμένο λήμμα κάθε ημέρας.

Europe Balkans Macedonia geo.jpg

Ο ορισμός της Μακεδονίας αποτελεί μεγάλη πηγή σύγχυσης λόγω της συχνά επικαλυπτόμενης χρήσης του όρου για την περιγραφή γεωγραφικών, πολιτικών και ιστορικών περιοχών, γλωσσών και λαών. Οι εθνότητες που κατοικούν στην περιοχή χρησιμοποιούν διαφορετική ορολογία για την ίδια οντότητα, είτε ίδια ορολογία για διαφορετικές οντότητες, πράγμα συχνά περίπλοκο για τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής και ακόμη περισσότερο για τους ξένους.

Ιστορικά, η περιοχή έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτα μεταβαλλόμενα όρια ανά τη Βαλκανική χερσόνησο. Γεωγραφικά, ουδείς ορισμός των συνόρων ή των ονομάτων των υποπεριοχών της κρίνεται αποδεκτός από όλους τους ακαδημαϊκούς και όλες τις εθνότητες. Δημογραφικά, κατοικείται κυρίως από τέσσερις εθνότητες, τρεις εκ των οποίων αυτοχαρακτηρίζονται Μακεδόνες: Μία σλαβική σε εθνικό επίπεδο, ενώ μία άλλη, βουλγαρική, και μια ελληνική σε περιφερειακό επίπεδο. Γλωσσολογικά, τα ονόματα και οι ρίζες των γλωσσών και διαλέκτων που ομιλούνται στην περιοχή αποτελούν πηγή αντιπαράθεσης. Πολιτικά, η χρήση του ονόματος Μακεδονία έχει οδηγήσει την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε διπλωματική διαμάχη. Παρά τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αυτή η διαμάχη ακόμη δεν έχει επιλυθεί οριστικά.

Ανεξαρτήτως της ανυπαρξίας σαφών γεωγραφικών ορίων και της ιστορικής φύσεως της περιοχής, η Μακεδονία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλώς τοποθετημένη στην καρδιά της Βαλκανικής χερσονήσου.

(περισσότερα...)


Η Κύπρος έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ το 1962. Το 1963 άρχισε να συμμετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης και στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Από το 1971, όταν καθιερώθηκε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συμμετέχει και σε αυτό το θεσμό. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 16 διαφορετικές ομάδες, τέσσερις από τις οποίες (ΕΠΑ, Πεζοπορικός, Αλκή και ΑΠΟΠ Κινύρας) δεν υφίστανται πλέον.

Η Κύπρος στη δεκαετία του '60, δεχόταν βαριές ήττες, στη δεκαετία του '70 έπαιρνε τιμητικά αποτελέσματα με κάποιες διακρίσεις, στη δεκαετία του '80 έκανε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις και τη δεκαετία του '90 ανέβηκε αισθητά με συνεχείς διακρίσεις στις πρώτες φάσεις, ενώ προσπάθησε και πολλές φορές για είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη δεκαετία '00 οι επιτυχίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποκορύφωμα αρχικά την είσοδο της Ανόρθωσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008-09 και του ΑΠΟΕΛ το 2009-10. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας το ΑΠΟΕΛ επανέλαβε την επιτυχία του (2011-12), αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Προκρίθηκε από τους ομίλους στη φάση των 16 και ακολούθως στη φάση των 8. Η πορεία αυτή του ΑΠΟΕΛ αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου έως σήμερα. Επίσης, η ΑΕΚ Λάρνακας συμμετείχε στους ομίλους του Europa League την ίδια περίοδο (2011-12). Η περίοδος 2011-12 αποτελεί την πιο πετυχημένη για το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα.

(περισσότερα...)


Ο χρονικός προγραμματισμός γίνεται στην Πύλη:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα/Πρόγραμμα.