Πύλη:Αστρονομία/Παλαιότερες ειδήσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σελίδα περιέχει παλαιότερες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στην Πύλη:Αστρονομία. Η πύλη Αστρονομία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, και οι ειδήσεις που περιέχονται εδώ ξεκινούν από το συγκεκριμένο έτος.

Ειδήσεις ανά έτος
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013


2009[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Αύγουστος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Σεπτέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

Οκτώβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Οκτωβρίου: Η NASA ανακοινώνει την ανακάλυψη του μεγαλύτερου δακτυλίου του Κρόνου, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Ο δακτύλιος αυτός βρίσκεται στην περιοχή της Φοίβης και θεωρείται υπεύθυνος για την σκούρα κηλίδα στην επιφάνεια του Ιαπετού. NASA,in.gr
  • 16 Οκτωβρίου: Δημοσιεύονται στο περιοδικό Science εργασίες σχετικά με το εξωτερικά σύνορα του ηλιακού μας συστήματος με βάση δεδομένα που πάρθηκαν από το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ ("Διαστρικός Συνοριακός Εξερευνητής"), της NASA. Με βάση αυτά, οι επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη των συνόρων του ηλιακού μας συστήματος. ΑΝΑ μέσω Google
  • 19 Οκτωβρίου: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη 32 νέων πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα, από αστρονόμους του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή. in.gr

Νοέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

  • 13 Νοεμβρίου: Η NASA ανακοινώνει πως κατά τη διάρκεια του πειράματος βομβαρδισμού της Σελήνης, τον προηγούμενο μήνα, συλλέχθηκαν από τη συσκευή LCROSS στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 100 κιλά πάγου εκτινάχθηκαν από τον κρατήρα στον οποίο προσέκρουσε ο πύραυλος Centaur. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, η ύπαρξη νερού στη Σελήνη. Έθνος
  • 29 Νοεμβρίου: Διάφοροι ερευνητές παρουσιάζουν μια νέα θεωρία για την ασυμμετρία που παρουσιάζουν οι λίμνες στην επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα, μεταξύ των περιοχών του βόρειου και του νότιου πόλου του. Σύμφωνα με αυτή, υπεύθηνη για την ασυμμετρία είναι η εκκεντρότητα της τροχιάς του πλανήτη, καθώς κάνει τις διαφορετικές περιοχές του δορυφόρου να εκτίθονται σε διαφορετικές ποσότητες φωτός του Ηλίου. NASA

Δεκέμβριος 2009[επεξεργασία κώδικα]

  • 2 Δεκεμβρίου: Το Lawrence Berkeley Lab ανακοινώνει τα συμπεράσματά του σχετικά με την μεγαλύτερη και πιο λαμπερή σουπερνόβα που ανακαλύφθηκε το 2007 σε διπλανό γαλαξία-νάνο. Το SN 2007bi, όπως ονομάζεται, αποτελεί την έκρηξη ενός μεγάλου αστέρα, που όμως η επίδραση ακτινοβολίας γ στους πυρήνες ατόμων ελάττωσαν την θερμική πίεση στον πυρήνα του αστεριού, εμποδίζοντας την κατάρρευσή του. Αποτέλεσμα αυτού είναι μετά την έκρηξη να μην μετατραπεί σε μαύρη τρύπα, όπως θα περίμενε κάποιος για το μέγεθός του αστέρα. Οι επιστήμονες είχαν προτείνει την θεωρία αυτή (Pair-instability supernova) και στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται με στοιχεία, κάνοντας το SN 2007bi τον πρώτο υπερκαινοφανή του είδους του. Lawrence Berkeley Lab

2010[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • Η πορεία της έκλειψης
    15 Ιανουαρίου: Πραγματοποιείται μια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η οποία θεωρείται πως διήρκεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δακτυλιοειδή έκλειψη τα επόμενα χίλια χρόνια. Η έκλειψη ήταν ορατή κυρίως στην Αφρική και την Ασία, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου ήταν 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, επάνω από τις Μαλδίβες. Σύμφωνα με την NASA, ήταν η «δακτυλιοειδής έκλειψη με τη μεγαλύτερη διάρκεια την Τρίτη Χιλιετία», ενώ παρόμοιας διάρκειας δακτυλοειδής έκλειψη αναμένεται να συμβεί στις 23 Δεκεμβρίου του 3042. Το Βήμα, Τα Νέα

Φεβρουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 5 Φεβρουαρίου: Μετά από πρόσφατες φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble, ο Πλούτωνας εμφανίζεται κατά τουλάχιστον 20% πιο κόκκινος από το πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εισέρχεται σε μια νέα φάση στην περιφορά του γύρω από τον ήλιο, κάτι που κάνει τους πάγους από άζωτο στην επιφάνειά του να μεταβάλλονται, δίνοντας ένα πιο έντονο κόκκινο χρώμα στον πλανήτη νάνο. Το Hubble προσέφερε με τις τελευταίες έγχρωμες φωτογραφίες του χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση του Πλούτωνα. (Καθημερινή)
  • 10 Φεβρουαρίου: Το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από νέα αστέρια που ανήκουν στο νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μεσιέ 42), στα πλαίσια της επίδειξης λειτουργίας του νέου κατόπτρου του τηλεσκοπίου Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). (ESO)
(πρόσθετες ειδήσεις του Φεβρουαρίου του 2010, που δεν δημοσιεύθηκαν στην πύλη)
  • 19 Φεβρουαρίου: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του νεότερου σε ηλικία πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πήρε το όνομα BD+20 1790b, έχει 6 φορές τη μάζα του Δία και βρίσκεται 83 εκατ. έτη φωτός μακρυά από τη Γη. Η ηλικία του υπολογίστηκε σε 34 εκατ. έτη. (Telegraph)
  • 25 Φεβρουαρίου: Διεθνή ομάδα αστρονόμων εξηγεί τον λόγω που ο εξωπλανήτης WASP-12b έχει τόσο μεγάλο μέγεθος. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, αυτό συμβαίνει γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται, κάτι για το οποίο φαίνεται πως ευθύνεται το ίδιο το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται. (Science Daily)

Μάρτιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 1η Μαρτίου: Η NASA ανακοινώνει την εύρεση νέων κοιτασμάτων νερού σε παγωμένη μορφή, σε ένα πλήθος κρατήρων στο βόρειο πόλο της Σελήνης. Η ανακάλυψη επιτεύθηκε με την βοήθεια του αμερικάνικού ραντάρ Mini-SAR της NASA, το οποίο είναι τοποθετημένο στο ινδικό διαστημικό σκάφος Τσαντραγιάαν-1. (ΑΜΕ-ΜΠΕ μέσω ΕΡΤ)
  • 10 Μαρτίου: Σύμφωνα με μακροχρόνιες παρατηρήσεις σε μακρινούς γαλαξίες και μελέτες αστρονομικών δεδομένων, η γενική θεωρεία της σχετικότητας ισχύει και σε γαλαξίες έως 3,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από την Γή. (cbc.ca, cbs)
  • 12 Μαρτίου: Δοορυφόρος της NASA καταγράφει την πρόσκρουση στον Ήλιο ενός γιγάντιου κομήτη, ο οποίος διαλύθηκε εκεί. (Times online)
  • 18 Μαρτίου: Δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature (μέρος του κειμένου) η ανακάλυψη (Νοέμβριος 2009) δύο από τα πιο παλιά κβάζαρ στο σύμπαν. Η ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του Xiaohui Fan, με την χρήση του τηλεσκόποιου Spitzer Space Telescope της ΝΑΣΑ, και δόθηκαν σε αυτά τα ονόματα J0005-0006 και J0303-0019. Βρίσκονται σε απόσταση 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από την Γη. (NASA,astronomynow.com)

Απρίλιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα του Ήλιου, από το SDO.
  • 15 Απριλίου: Πτώση μετεωρίτη στις ΗΠΑ καταγράφεται σε βίντεο.
  • 20 Απριλίου: Σύμφωνα με μελέτες, η σκόνη που ευθύνεται για το Ζωδιακό φως οφείλεται, κατά τουλάχιστον 85%, σε κομήτες (Jupiter-family comets), και όχι σε αστεροειδείς. Astronomy.com
  • 23 Απριλίου: Δημοσιεύονται νέες εντυπωσιακής λεπτομέρειας εικόνες του Νεφελώματος Καρίνα, που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, από το τηλεσκόπιο Hubble, με αφορμή την 20η επέτειο από την εκτόξευσή του και την έναρξη της λειτουργίας του (24 Απριλίου 1990). (Daily Telegraph)
(πρόσθετες ειδήσεις του Απριλίου του 2010, που δεν δημοσιεύθηκαν στην πύλη)

Μάιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 9 Μαΐου: Ο Δίας έχασε μία από τις γραμμές της επιφάνειάς του, στη περιοχή νότια του ισημερινού του (Southern Equatorial Belt - SEB). (The Epoch Time) (Daily Mail)
  • 12 Μαΐου: Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα η οποία απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα από έναν μακρινό γαλαξία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αναμενόμενο για τέτοιου είδες τρύπες, που συνήθως βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών. (Daily Mail)
  • 25 Μαΐου: Παρουσιάζονται σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας στο Μαϊάμι, παρατηρήσεις του Chandra X-ray Observatory από την μεγάλη Μαύρης Τρύπας M31*, στο κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας, σύμφωνα με τις οποίες από το 2006 παρουσιάζει βίαια ξεσπάσματα. (Astronomy Now)
  • 26 Μαΐου: Επιστήμονες λύνουν ένα μέρος του μυστήριου των σχηματισμών στο βόρειο πόλο του Άρη, με την βοήθεια νέων δεδομένων του Mars Reconnaissance Orbiter, της NASA, που έδειξαν πως οι σχηματισμοί αποτελούνται από ένα βαθύ χάσμα και σπειροειδές κοίλα κύμματα πάγου. [1]

Ιούνιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Ιουνίου: Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, o δορυφόρος του Κρόνου Τιτάνας περιέχει στην ατμόσφαιρά του στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν. (USA Today)
  • 8 Ιουνίου: Μελέτες σε τοπογραφικά δεδομένα του Mars Orbiter της NASA και άλλων, μεταγενέστερων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αποστολών, έδειξαν πως είναι πολύ πιθανόν το 1/3 του πλανήτη Άρη να καλυπτόταν από έναν ρηχό ωκεανό. Οι δύο βασικοί παράγοντες που πιστεύεται ότι οδήγησαν στην αποξήρανση του πλανήτη είναι η ασθενής βαρύτητα και η απουσία μαγνητικού πεδίου. (Το Βήμα) (ΒΒC)
  • 15 Ιουνίου: Περισσότερο νερό από αυτό που εκτιμούσαν αρχικά φαίνεται πως περιέχει το εσωτερικό της Σελήνης, ύστερα από νέα δεδομένα που προέκυψαν από νεότερες έρευνες. Σύμφωνα με αυτά το ελάχιστο περιεχόμενο σε νερό κυμαίνεται από τα 64 μέρη ανά δισεκατομμύριο έως τα 5 μέρη ανά εκατομμύριο, ποσοστό, πάντως, μικρότερο από ό,τι στις ερήμους της Γης. (in.gr)
  • 17 Ιουνίου: Εγκαινιάζεται στην Χαβάη το νέο τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου, με ανάλυση 1.400 Megapixel. Η αποστολή του είναι η σάρωση του ουρανού για την εύρεση αστεροειδών που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια της Γης. (in.gr)

Ιούλιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 10 Ιουλίου: Το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Ροζέττα πέρασε σε απόσταση 3160 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή 21 Λουτησία, κάνονάς τον τον μεγαλύτερο αστεροειδή που έχει επισκευτεί διαστημόπλοιο. Οι αστρονόμοι περιμένουν τα δεδομένα για τη σύσταση του αστεροειδή. (BBC News)
  • 21 Ιουλίου: Ένα τεραστίων διαστάσεων αστέρι, το R136a1, πολύ μεγαλύτερο από όσο πρόβλεπαν τα μέχρι σήμερα μοντέλα, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στη Χιλή και του Hubble. Έχει μάζα 265 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, διπλάσια απ'όσο θεωρούταν το μέγιστο για τα άστρα. (in.gr)

Αύγουστος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 18 Αυγούστου:Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο σμήνος Westerlund 1 ένα μάγναστρο, δηλαδή ένα άστρο με έντονο μαγνητικό πεδίο, του οποίου η αρχική μάζα υπολογίζεται σε 40 ηλιακές μάζες. Η μέχρι τώρα θεωρεία για την αστρική εξέλιξη υποδείκνυε ότι αστέρια αυτού του μεγέθους μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες και αυτό το σπάνιο άστρο μοιάζει να καταρίπτει αυτή την θεωρεία. (BBC News)

Σεπτέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

H τροχιά του Gliese 581g σε σύγκριση με την τροχιά των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος
  • 20 Σεπτεμβρίου: Ο πλανήτης Δίας εμφανίζεται ιδιαίτερα φωτεινός στον ουρανό καθώς περνά από κοντινότερο από την Γη σημείο, από το 1964. Η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί τόσο φωτεινός θα είναι το 2022. wikinews
  • 29 Σεπτεμβρίου: Τον εξωπλανήτη Gliese 581g, με χαρακτηριστικά που «μπορεί να υποστηρίξουν ζωή» ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Βρίσκεται στο άστρο Gliese 581, 20 έτη φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από τον ήλιο του ώστε η επιφάνεια του έχει την κατάλληλη θερμοκρασία για τη διατήρηση νερού σε υγρή κατάσταση. Η ύπαρξη ατμόσφαιρας και η ύπαρξη νερού δεν είναι επιβεβαιωμένη αλλά δεν αποκλείονται. in.gr

Οκτώβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 12 Οκτωβρίου: Ο μικρός αστεροειδής 2010 TD54, διαμέτρου πέντε έως δέκα μέτρων, περνά 45.000 χιλιόμετρα (απόσταση 7 φορές μικρότερη από την απόσταση Γης-Σελήνης) πάνω από την Σιγκαπούρη, όπως ανακοίνωσε η NASA. [2]

Νοέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 26 Νοεμβρίου: Η NASA ανακοινώνει πως το Cassini-Huygens εντόπισε την ύπαρξη λεπτής ατμόσφαιρας στον δορυφόρο του Κρόνου, Ρέα, αποτελούμενης από μόρια οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ακυρώνοντας έτσι τις προηγούμενες πεποιθήσεις μη ύπαρξης ατμόσφαιρας. (ΝΑSA)

Δεκέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 21 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιείται ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία έγινε ορατή από την Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ασία. Η έκλειψη αυτή, συνολικής διάρκειας περίπου 4 ωρών (με τη σκιά της Γης να καλὐπτει πλήρως τη Σελήνη για μια περίοδο 72 λεπτών), συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμπτωση που αναμένεται να συμβεί ξανά στις 21 Δεκεμβρίου του 2094, ενώ η προηγούμενη φορά που είχε τύχει να συμπέσουν ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 1638. (Το Βήμα) (Ελευθεροτυπία)

2011[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

Φεβρουάριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Φεβρουαρίου: Οι δίδυμοι δορυφόροι STEREO της NASA λαμβάνουν για πρώτη φορά μια ταυτόχρονη εικόνα από ολόκληρη την επιφάνεια του Ήλιου (εικόνα). Οι δύο δορυφόροι ευθυγραμμίστηκαν σε αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις γύρω από το άστρο και έτσι κατάφεραν να στείλουν στερεοσκοπικές εικόνες του, επιτρέποντας έτσι για πρώτη φορά μια τρισδιάστατη παρατήρησή του. (in.gr)

Μάρτιος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 22 Μαρτίου: Η NASA χάνει την επαφή με το όχημα εδάφους Spirit, το οποίο βρίσκεται στον Άρη. Παρά τις προσπάθειες, η NASA αποφάσησε να σταματήσει να επικοινωνεί μαζί του τρεις μέρες μετά.

Ιούνιος 2011[επεξεργασία κώδικα]

Ιούλιος 2011[επεξεργασία κώδικα]

Η Εστία από το DAWN
  • 15 Ιουλίου: Η διαστημοσυσκευή DAWN μπαίνει σε τροχία γύρα από τον αστεροειδή 4 Εστία και στέλνει τις πρώτες εικόνες. Είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής τον οποίο έχει επισκευτεί διαστημοσυσκευή έως τώρα. (JPL Nasa)
  • 20 Ioυλίου: Το ΔΤΧ ανακαλύπτει το τέταρτο δορυφόρο του Πλούτωνα, ο οποίος φαινέται ότι είναι ο μικρότερος όλων. (Hubble Newscenter)

Σεπτέμβριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Σεπτεμβρίου: Ανακαλύπτεται από αμερικάνους επιστήμονες ο αστέρας AP Columbae ο οποίος είναι τόσο νέος που δεν έχουν αρχίσει οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός από τον Ήλιο και είναι ο κοντινότερος γνωστός αστέρας που βρίσκεται σε αυτή τη φάση. (in.gr)
  • 29 Σεπτεμβρίου:Το ESO, ύστερα από μελέτη του, ανακαλύπτει ότι ο αστέρας IRAS 17163-3907 είναι ένας κίτρινος υπεργίγαντας, μια σπάνια ομάδα πολύ ενεργών και μεγάλων αστέρων, που περιβάλλεται από ένα νεφέλωμα γνωστό ως Νεφέλωμα του Τηγανητού Αυγού. (in.gr)

Οκτώβριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Οκτωβρίου: Μελέτη του τηλεσκοπίου Χέρσελ, δείχνει ότι ο κομήτης Hartley 2 έχει ίδια αναλογία δευτέριου/υδρογόνου με το θαλασσινό νερό της Γης. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται εύρημα που συνδέει άμεσα το νερό στη Γη με το Διάστημα. (in.gr)
  • 7 Οκτωβρίου: Οι αστροφυσικοί ανακαλύπτουν μια απρόσμενα ισχυρή έκρηξη ακτίνων γ από το πάλσαρ στο νεφέλωμα του Καρκίνου, η οποία φαίνεται να καταρρίπτει το ανώτατο όριο για τις ενέργειες που μπορούν να παράγουν τα πάλσαρ. (Καθημερινή)

Δεκέμβριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 5 Δεκεμβρίου: Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν τις βαρύτερες γνωστές μαύρες τρύπες, με μάζα 10 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες έκαστη. Οι δύο τρύπες ανακαλύφθηκαν στους γαλαξίες NGC 3842 και NGC 4889, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο υπερσμήνος γαλαξίως και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων ετών φωτός. (in.gr)
  • 6 Δεκεμβρίου: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πλανήτη Κέπλερ 22b, ο οποίος έχει ίδια χαρακτηριστικά με τη Γη. Ο Κέπλερ 22b βρίσκεται στη ζώνη χρυσομαλλούσας και υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι 22°C. Ο Kepler 22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο (από όσους έχουμε ως τώρα εντοπίσει) να διαθέτει ζωή. (in.gr)

2012[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 12 Ιανουαρίου: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακαλύπτει ένα πλανητικό σύστημα με μέγεθος ανάλογο με αυτό του Δία και των δορυφόρων του. Ο ΚΟΙ-961 είναι ένας φαιός νάνος, δηλαδή δεν έχει το μέγεθος για να αρχίσουν οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που τροφοδοτούν τους αστέρες. Οι φαιοί νάνοι είναι τα αφθονότερα ουράνια σώματα στους γαλαξίες και αυτή η ανακάλυψη ωθεί στο συμπέρασμα ότι στο γαλαξία υπάρχουν αρκετοί πλανήτες γύρω από φαιούς νάνους που μπορεί να είναι κατοικήσιμοι. (in.gr)
  • 27 Ιανουαρίου: Ο αστεροειδής 2012 BX34 περνά σε απόσταση 59.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Οι επιστήμονες του Asteroid Watch είπαν ότι ακόμη και αν ο αστεροειδής ήταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, ήταν τόσο μίκρος που θα καιγόταν στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με μετρήσεις, ο αστεροειδής είχε μήκος 11 μέτρα. (in.gr)

Φεβρουάριος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Φεβρουαρίου: Το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO μαγνητοσκοπεί για πρώτη φορά μια τεράστια δίνη στην επιφάνεια του Ήλιου. Η δίνη δημιουργήθηκε σε μια ηλιακή προεξοχή. (in.gr)
  • 10 Φεβρουαρίου: Δημοσιεύεται μελέτη σύμφωνα με την οποία άστρα είναι δυνατό να «υιοθετήσουν» πλανήτες που έφυγαν από την τροχιά που είχαν γύρω από ένα άλλο άστρο. Αυτή η θεωρεία μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη πλανητών σε αποστάσεις που η κλασσική θεωρεία αποτυγχάνει. Είναι πιθανό ο Ήλιος να διαθέτει τέτοιους πλανήτες σε μεγάλη όμως απόσταση από αυτόν, ίσως και μεγαλύτερη από 100 ΑΜ. in.gr, η δημοσίευση
  • 22 Φεβρουαρίου: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας νέας κατηγορίας εξωηλιακών πλανητών, των οποίων η επιφάνεια είναι υδάτινη, όμως η μεγάλη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους έχει ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρά του να αποτελείται από υδρατμούς. Το πρωτότυπο αυτής της κατηγορίας είναι ο GJ 1214b, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2009 και έχει διάμετρο 2,7 φορές μεγαλύτερη από τη γήινη. in.gr

Μάρτιος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Μαρτίου: Ο Άρης βρέθηκε σε θέση αντίθεσης με τη Γη. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ η καλύτερη μέρα παρατήρησης είναι η 5 Μαρτίου. Η φετινή αντίθεση αν και εντυπωσιακή συμβαίνει στο σημείο που οι τροχίες Γης και Άρη απέχουν περισσότερο. (in.gr)
  • 22 Μαρτίου:Με δύο κοντινές χρονικά ανακοινώσεις, το επιτελείο της ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι ο Ερμής κάποτε ήταν γεωλογικά ενεργός, ενώ στους πόλους η διαστημοσυσκεύη Μέσετζερ ανακάλυψε πάγο. (in.gr)(BBC News)

Απρίλιος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Απριλίου: Ανακοινώνεται ότι η Αφροδίτη παρουσιάζει μαγνητική δραστηριότητα, όπως το σέλας, χωρίς όμως να διαθέτει δικό της μαγνητικό πεδίο. (Καθημερινή)
  • 26 Απριλίου: Συλλέγονται τα πρώτα θραύσματα από μετεωρίτη ο οποίος έπεσε στη Γη τις 22 Απριλίου. Ο μετεωρίτης μεγέθους τζίμπ και βάρους 70 τόνων φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης πάνω από τη βόρεια Καλιφόρνια και Νεβάδα εξεράγει με ισχύ ίση με 1/3 της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα. (in.gr)

Ιούνιος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 5 και 6 Ιουνίου: Λαμβάνει χώρα η διάβαση της Αφροδίτης με τους απανταχού επιστήμονες να ετοιμάζονται. Η διάβαση συνολικά θα διαρκέσει 6,5 ώρες. Η προηγούμενη είχε συμβεί το 2004 και η επόμενη θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2117. (Το Βήμα)

Οκτώβριος 2012[επεξεργασία κώδικα]

Νοέμβριος 2012[επεξεργασία κώδικα]

  • 13 Νοεμβρίου: Λαμβάνει χώρα ολική έκλειψη Ηλίου ορατή από την βόρεια Αυστραλία. Υπήρχε διαδικτυακή κάλυψη του φαινομένου μέσω livestream ιστοσελίδων. (Το Βήμα)
  • 14 Νοεμβρίου: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη που δεν περιφέρεται γύρω από κάποιο άστρο, αλλά περιφέρεται ελεύθερα στο διάστημα. Ο πλανήτης ονομάζεται CFBDSIR2149 και ανακαλύφθηκε με την χρήση υπέρυθρων καμερών. (Το Βήμα)
  • 28 Νοεμβρίου: Ανακοινώνεται ότι ο γαλαξίας NGC 1277, σε απόσταση 220 εκατομμυρίων ετών φωτός, φιλοξενεί μια μαύρη τρύπα βάρους 17 δις ηλιακές μάζες, την μεγαλύτερη γνωστή μέχρι σήμερα. Η μαύρη τρύπα αποτελεί το 14% της μάζας του γαλαξίας, ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο. (Το Βήμα)
  • 29 Νοεμβρίου: Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chadra βρίσκει την πιο μακρινή πηγή ακτίνων Χ, το κβάζαρ GB 1428+4217, το οποίο απέχει από τη Γη 12,4 δισ έτη φωτός. (Reuter AlertNet)

2013[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2013[επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Ιανουαρίου: Το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA απεικόνισε για πρώτη φορά τη γέννηση ενός πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, έστειλε εικόνες για τη δημιουργία δύο πλανητών γύρω από το νεαρό αστέρα HD 142527. (Το Βήμα)
  • 10 Ιανουαρίου: Εντόπιζεται ένας υπερκαινοφανής τύπου Ια σε απόσταση 10 δισεκατομυρίων ετών φωτός, ο οποίος έχει το όνομα SN SCP-0401. Ευελιπιστείται ότι η παρατήρησή του μπορεί να δώσει στοιχεία για τη δύναμη που επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος. (η Καθημερινή)
  • 14 Ιανουαρίου: Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακαλύπτει μια ομάζα από κβάζαρ, η οποία εκτείνεται σε έκταση 4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο ορατό σύμπαν. (Το Βήμα)

Φεβρουάριος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Το ίχνος καπνού που άφησε η είσοδος του μετεωροειδούς πάνω από το Τσελιάμπινσκ
  • 15 Φεβρουαρίου: Ένας μετεωροειδής εξερράγη κατά την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρώσικη πόλη Τσελιάμπινσκ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες στα τζάμια, τα οποία τραυμάτισαν 1.000 ανθρώπους. Το μετέωρο, με μέγεθος πριν την είσοδο στην ατμόσφαιρα περίπου 15 μέτρα είναι το μεγαλύτερο μετέωρο που προσκρούει στη Γη από την έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908.
  • 15 Φεβρουαρίου: Ο αστεροειδής 2012 DA14, με διάμετρο περίπου 45 μέτρα, πέρασε σε απόσταση 27.500 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. (Το Βήμα)
  • 20 Φεβρουαρίου: Δημοσιοποιείται η ανακάλυψη του μικρότερου γνωστού πλανήτη, του Kepler 37-b. Έχει μέγεθος ανάμεσα σε αυτό της Σελήνης και του Ερμή. Η δημοσίευση στο Nature

Μάρτιος 2013[επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Μαρτίου: Ο κομήτης PANSTARRS γίνεται ορατός με γυμνό οφθαλμό από το βόρειο ημισφαίριο μετά τη δύση του Ήλιου. Ο κομήτης έχει πολύ εκκεντρική τροχιά, που τον φέρνει κοντά στον Ήλιο μια φορά κάθε 110.000 χρόνια. Τις 8 Μαρτίου θα είναι ορατός πάνω από τον ορίζοντα για 15 λεπτά μετά το λυκόφως. (NASA)
  • 11 Μαρτίου: Το τηλεσκόπιο WISE ανακάλυψε ένα διπλό σύστημα φαιών νάνων σε απόσταση 6,5 ετών φωτός. Είναι το τρίτο εγγυτέρο σύστημα αστέρων σε σχέση με τον Ήλιο. Έχει λάβει το κωδικό WISE J104915.57-531906. ((NASA))
  • 13 Μαρτίου: Εγκαινιάζεται επίσημα το ALMA, μια μεγάλη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Ατακάμα, στις χιλιανές Άνδεις. (Το Βήμα)

Απρίλιος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Μάιος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Ιούνιος 2013[επεξεργασία κώδικα]

  • 23 Ιουνίου: Η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2013. Η σελήνη αυτή τη μέρα θα βρίσκεται και στη μικρότερη απόσταση από τη Γη στη τροχιά της, 357.014 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης. (Το Βήμα)

Ιούλιος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Αύγουστος 2013[επεξεργασία κώδικα]

Οκτώβριος 2013[επεξεργασία κώδικα]