Πτολεμαίος ΙΔ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πτολεμαίος ΙΔ')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πτολεμαίος ΙΔ'
Ptolemy XIV.jpg
Περίοδος
εξουσίας
47 π.Χ.44 π.Χ.
Προκάτοχος Πτολεμαίος ΙΓ΄ και
Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου
Διάδοχος Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου και
Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων
Σύζυγος Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου
Πλήρες όνομα
   Πτολεμαίος Θεός Φιλοπάτωρ
Οίκος Δυναστεία των Πτολεμαίων
Πατέρας Πτολεμαίος ΙΒ΄ Αυλητής
Γέννηση 59 π.Χ.
Θάνατος 44 π.Χ. (15 ετών)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Πτολεμαίος ΙΔ' (59 π.Χ.44 π.Χ.) ήταν ο δέκατος τέταρτος (ή δέκατος τρίτος σύμφωνα με κάποιες εκδοχές) φαραώ της Δυναστείας των Πτολεμαίων, η οποία κυβέρνησε την Αίγυπτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Ήταν γιος του φαραώ Πτολεμαίου ΙΒ' Αυλητή και άγνωστης μητέρας, κατά μια εκδοχή της Κλεοπάτρας Ε' Τρύφαινας. Συμβασίλεψε με τη μεγαλύτερη αδερφή του, Κλεοπάτρα Ζ' κατά την περίοδο 4744 π.Χ. οπότε και πέθανε.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, Πτολεμαίου ΙΓ', κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για τη διαδοχή του θρόνου, η Κλεοπάτρα Ζ' τον όρισε συμβασιλέα της. Ωστόσο η εξουσία του αυτή ήταν κατ' όνομα μόνο, εφόσον τη χώρα στην πράξη κυβερνούσε η Κλεοπάτρα με τον εραστή της, Ιούλιο Καίσαρα. Όταν το έτος 46 π.Χ. η Κλεοπάτρα ταξίδεψε στη Ρώμη με το γιο της, πήρε μαζί της και τον δεκατριάχρονο Πτολεμαίο. Η δολοφονία του Καίσαρα το Μάρτιο του 44 π.Χ. από τους πολιτικούς του αντιπάλους ανέτρεψε τα όνειρα της Κλεοπάτρας για την ίδρυση μιας αυτοκρατορίας με κεφαλή την ίδια και το Ρωμαίο στρατηλάτη, κι έτσι πήρε τους συγγενείς της και επέστρεψε στην Αίγυπτο. Λίγο αργότερα ο Πτολεμαίος άφησε την τελευταία του πνοή. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, ωστόσο ορισμένες από τις αρχαίες πηγές υποστηρίζουν πως πιθανώς να θανατώθηκε από την Κλεοπάτρα, προκειμένου να συμβασιλέψει η ίδια με τον γιο της από τον Καίσαρα, Πτολεμαίο ΙΕ'.

Χρονολόγιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
60/59 π.Χ. Γέννεσις του Πτολεμαίου ΙΔ' , γιου του φαραώ Πτολεμαίου ΙΒ' Αυλητή και αγνώστου μητρός.
51 π.Χ. Θάνατος του Πτολεμαίου ΙΒ'. Διάδοχοί του κατονομάζονται τα μεγαλύτερα ἀδέρφια του Πτολεμαίου ΙΔ', Κλεοπάτρα Ζ' και Πτολεμαίος ΙΓ'.
48 π.Χ. Τα δύο αδέρφια - συμβασιλείς παρατάσσονται ο ένας εναντίον του άλλου κοντά στο Πηλούσιο.
48 π.Χ. Καταφθάνει στην Αίγυπτο ο Καίσαρας. Εξοργισμένος για τη συμπεριφορά των Αιγυπτίων κατά του Πομπηίου, καταλαμβάνει την Αλεξάνδρεια και ορίζει τον εαυτό του διαιτητή της διαφωνίας των δύο αδελφών. Τους διατάζει να διαλύσουν το στρατό τους και να τον συναντήσουν. Τελικά η Κλεοπάτρα τον παίρνει με το μέρος της, αποτελώντας πλέον την ερωμένη του.
48 π.Χ. Διεξάγεται ο "Αλεξανδρινός Πόλεμος". Ο Καίσαρ υπερασπίζεται τη θέση του στην Αλεξάνδρεια, αρχικά κατά του Πτολεμαίου ΙΓ' και κατόπιν κατά της αδερφής του, Αρσινόης Δ'. Τελικά αναδεικνύεται νικητής όταν καταφθάνουν ενισχύσεις. Ο Πτολεμαίος ΙΓ' αγνοείται και η Αρσινόη αποστέλλεται αιχμάλωτη στη Ρώμη.
47 π.Χ. Συμβασιλεύς της Κλεοπάτρας ορίζεται ο μικρότερος αδερφός της, Πτολεμαίος ΙΔ'. Το καλοκαίρι γεννιέται ο Πτολεμαίος ΙΕ' Καίσαρ, γιος της Κλεοπάτρας και του Καίσαρα.
46 π.Χ. Η Κλεοπάτρα, έχοντας μαζί τον γιο και τον αδερφό της, επισκέπτεται τον Καίσαρα στη Ρώμη, όπου και διαμένει σε εξοχική έπαυλη.
44 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ δολοφονείται και η Κλεοπάτρα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Λίγο αργότερα ο αδερφός της, Πτολεμαίος ΙΔ' πεθαίνει και στη θέση του η Κλεοπάτρα ορίζει συμβασιλιά το γιο της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]