Πτήση 93 της United Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή της πτήσης 93 της United Airlines στις 11 Σεπτεμβρίου 2001
Το σημείο συντριβής της πτήσης 93 της United Airlines

Η πτήση 93 της United Airlines ήταν τακτική επιβατική πτήση εσωτερικού που καταλήφθηκε από τέσσερις τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που επέβαιναν στο αεροπλάνο στο πλαίσιο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Το αεροπλάνο τελικά συνετρίβη στην κομητεία Σόμερσετ της Πενσυλβάνια, μετά από προσπάθεια των επιβατών και του πληρώματος να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Και οι 44 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αεροπειρατών. Το αεροσκάφος, ένα Boeing 757-222, εκτελούσε την καθημερινή προγραμματισμένη πρωινή πτήση της United Airlines από το Διεθνές αεροδρόμιο Newark στο Νιου Τζέρσεϊ προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Οι αεροπειρατές εισέβαλαν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους 46 λεπτά μετά την απογείωση. Ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός πάλεψαν με τους αεροπειρατές, κάτι που διαβιβάστηκε στον Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας. Ο Ziad Jarrah, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ως πιλότος, ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους και το παρέσυρε πίσω προς την ανατολική ακτή, με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον, DC, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ο Khalid Sheikh Mohammed και ο Ramzi bin al-Shibh, που θεωρούνται οι κύριοι υποκινητές των επιθέσεων, ισχυρίστηκαν ότι ο στόχος ήταν το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Ενώ οι αεροπειρατές έπαιρναν τον έλεγχο του αεροπλάνου, οι πιλότοι μπορεί να είχαν λάβει μέτρα όπως η απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου για να εμποδίσουν τους αεροπειρατές. Αρκετοί επιβάτες και αεροσυνοδοί έμαθαν από τηλεφωνήματα ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί επιθέσεις αυτοκτονίας από αεροπειρατεία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Αντί να παραχωρήσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου, πολλοί από τους επιβάτες προσπάθησαν να το ξαναπάρουν από τους αεροπειρατές. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι αεροπειρατές συνετρίβη σκόπιμα το αεροπλάνο σε ένα χωράφι κοντά σε ένα ανακυκλωμένο ορυχείο στο Stonycreek Township, κοντά στη Λίμνη Indian και το Shanksville, περίπου 65 μίλια (105 χλμ.) νοτιοανατολικά του Πίτσμπουργκ και 130 μίλια (210 χλμ.) βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον, DC Λίγοι άνθρωποι παρατήρησαν τον αντίκτυπο από το έδαφος και τα πρακτορεία ειδήσεων άρχισαν να αναφέρουν το γεγονός μέσα σε μία ώρα.

Από τα τέσσερα αεροσκάφη που καταλήφθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου – τα άλλα ήταν η πτήση 11 της American Airlines, η πτήση 175 της United Airlines και η πτήση 77 της American Airlines – η πτήση 93 της United Airlines ήταν το μόνο αεροσκάφος που δεν έφτασε στον στόχο των αεροπειρατών. Ένα προσωρινό μνημείο κατασκευάστηκε κοντά στο σημείο της συντριβής αμέσως μετά τις επιθέσεις. Η κατασκευή ενός μόνιμου Εθνικού Μνημείου της Πτήσης 93 αφιερώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2011, και ένα κέντρο επισκεπτών από σκυρόδεμα και γυαλί (που βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα στην τοποθεσία) άνοιξε ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα.