Πτήση 175 της United Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή της πτήσης 175 της United Airlines στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Η πτήση 175 της United Airlines ήταν μια πτήση εσωτερικού επιβατών που καταλήφθηκε από πέντε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ως μέρος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Το προγραμματισμένο σχέδιο της πτήσης ήταν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Logan, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το αεροσκάφος Boeing 767-200 συνετρίβη σκόπιμα στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας και τους 65 επιβαίνοντες και άγνωστο αριθμό στη ζώνη πρόσκρουσης του κτιρίου.

Η πτήση 175 της United Airlines συγκρούεται στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Περίπου τριάντα λεπτά μετά την πτήση, οι αεροπειρατές παραβίασαν βίαια το πιλοτήριο και κατατρόπωσαν τον καπετάνιο και τον πρώτο αξιωματικό, επιτρέποντας στον επικεφαλής αεροπειρατή και εκπαιδευμένο πιλότο Marwan al-Shehhi να αναλάβει τους ελέγχους. Σε αντίθεση με την Πτήση 11, της οποίας ο αναμεταδότης ήταν απενεργοποιημένος, ο αναμεταδότης της Πτήσης 175 ήταν ορατός στο ραντάρ του Κέντρου της Νέας Υόρκης, το οποίο απεικόνιζε την απόκλιση του αεροσκάφους από την καθορισμένη διαδρομή πτήσης του για τέσσερα λεπτά προτού ειδοποιηθούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 08:51 EDT. Στη συνέχεια, έκαναν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο. Αρκετοί επιβάτες και μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις στα μέλη της οικογένειας και μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές και τα θύματα που υπέστησαν οι επιβάτες και το πλήρωμα.

Το αεροσκάφος έπεσε στον Πύργο Δύο (τον Νότιο Πύργο) του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 09:03. Η αεροπειρατεία της πτήσης 175 συντονίστηκε με αυτή της πτήσης 11 της American Airlines, η οποία χτύπησε τους επάνω ορόφους του Πύργου Ένα (ο Βόρειος Πύργος) 17 λεπτά νωρίτερα. Η συντριβή της πτήσης 175 στον Νότιο Πύργο ήταν η μόνη πρόσκρουση που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Η συντριβή και η επακόλουθη πυρκαγιά προκάλεσαν την κατάρρευση του Νότιου Πύργου 56 λεπτά αργότερα στις 09:59, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιπλέον θύματα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάκτησης στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν και αναγνώρισαν υπολείμματα από κάποια θύματα της πτήσης 175, αλλά πολλά άλλα θραύσματα σωμάτων δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστούν.