Πτήση 77 της American Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή της πτήσης 77 της American Airlines στις 11 Σεπτεμβρίου 2001
Η σύγκρουση της πτήσης 77 με το Πεντάγωνο, όπως καταγράφηκε απο της κάμερες ασφαλείας του Πενταγώνου.

Η πτήση 77 της American Airlines ήταν μια προγραμματισμένη εγχώρια διηπειρωτική πτήση επιβατών της American Airlines από το Διεθνές Αεροδρόμιο Washington Dulles στο Ντάλες της Βιρτζίνια προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το αεροσκάφος Boeing 757-223 που εξυπηρετούσε την πτήση καταλήφθηκε από πέντε Σαουδάραβες άνδρες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Συνετρίβη σκόπιμα το αεροπλάνο στο Πεντάγωνο στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσιγκτον, DC, σκοτώνοντας όλους 64 επιβαίνοντες (συμπεριλαμβανομένων έξι πληρώματος και οι ίδιοι) και άλλοι 125 στο κτίριο.

Λιγότερο από 35 λεπτά μετά την πτήση, οι αεροπειρατές εισέβαλαν στο πιλοτήριο και ανάγκασαν τους επιβάτες, το πλήρωμα και τους πιλότους στο πίσω μέρος του αεροσκάφους. Ο Hani Hanjour, ένας από τους αεροπειρατές που εκπαιδεύτηκε ως πιλότος, ανέλαβε τον έλεγχο της πτήσης. Άγνωστοι στους αεροπειρατές, οι επιβάτες του αεροπλάνου πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις σε φίλους και συγγενείς και μετέφεραν πληροφορίες για την αεροπειρατεία.

Οι αεροπειρατές συνέτριψαν το αεροσκάφος στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου στις 09:37 π.μ. ET. Πολλοί άνθρωποι έγιναν μάρτυρες της συντριβής και ειδησεογραφικές πηγές άρχισαν να αναφέρουν το περιστατικό μέσα σε λίγα λεπτά. Η πρόσκρουση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περιοχή του Πενταγώνου και προκάλεσε μεγάλη φωτιά που χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να σβήσει. Ένα τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε.

Τα κατεστραμμένα τμήματα του Πενταγώνου ξαναχτίστηκαν το 2002, με τους επιβαίνοντες να επιστρέφουν στις ολοκληρωμένες περιοχές τον Αύγουστο. Τα 184 θύματα της επίθεσης μνημονεύονται στο Μνημείο του Πενταγώνου δίπλα στο σημείο της συντριβής. Το πάρκο έκτασης 1,93 στρεμμάτων (7.800 m2) περιέχει έναν πάγκο για κάθε ένα από τα θύματα, τακτοποιημένα ανάλογα με το έτος γέννησής του