Πτήση 11 της American Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή της πτήσης 11 της American Airlines στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Η πτήση 11 της American Airlines ήταν μια πτήση εσωτερικού επιβατών που καταλήφθηκε από πέντε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ως μέρος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο αεροπειρατής Μοχάμεντ Άτα συνετρίβη σκόπιμα το αεροπλάνο στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας και τους 92 επιβαίνοντες και εξασφαλίζοντας τον θάνατο 1.402 ανθρώπων στη ζώνη πρόσκρουσης του αεροσκάφους και πάνω από αυτό. Το αεροσκάφος που εμπλέκεται, ένα Boeing 767-223ER, με ταξινόμηση N334AA, πετούσε καθημερινά την προγραμματισμένη πρωινή διηπειρωτική γραμμή της American Airlines από το Διεθνές Αεροδρόμιο Logan στη Βοστώνη προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες στο Λος Άντζελες.

Ο εξοπλισμός προσγείωσης από την πτήση 11 βρέθηκε στις οδούς West και Rector

Δεκαπέντε λεπτά μετά την πτήση, οι αεροπειρατές τραυμάτισαν τουλάχιστον τρία άτομα (πιθανώς σκότωσαν ένα), παραβίασαν βίαια το πιλοτήριο και κατατρόπωσαν τον καπετάνιο και τον πρώτο αξιωματικό. Ο Άτα, μέλος της Αλ Κάιντα και αδειούχος εμπορικός πιλότος, ανέλαβε τους ελέγχους. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας υποψιάστηκαν ότι η πτήση ήταν σε κίνδυνο επειδή το πλήρωμα δεν ανταποκρινόταν πλέον. Συνειδητοποίησαν ότι η πτήση είχε γίνει αεροπειρατεία όταν οι ανακοινώσεις του Μοχάμεντ Άτα για τους επιβάτες μεταδόθηκαν ακούσια στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Στο αεροσκάφος, οι αεροσυνοδοί Amy Sweeney και Betty Ong επικοινώνησαν με την American Airlines και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τους αεροπειρατές και τους τραυματισμούς επιβατών και πληρώματος.

Το αεροσκάφος συνετρίβη στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 08:46:40 τοπική ώρα. Αμέτρητοι άνθρωποι στους δρόμους της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν την πρόσκρουση, αλλά λίγες βιντεοσκοπήσεις απαθανάτισαν τη στιγμή. Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Jules Naudet κατέγραψε το μόνο γνωστό πλάνα της αρχικής πρόσκρουσης από την αρχή μέχρι το τέλος. Πριν επιβεβαιωθεί η αεροπειρατεία, τα πρακτορεία ειδήσεων άρχισαν να αναφέρουν το περιστατικό και υπέθεσαν ότι η συντριβή ήταν ατύχημα.

Η πρόσκρουση και η επακόλουθη πυρκαγιά προκάλεσαν την κατάρρευση του Βόρειου Πύργου 102 λεπτά μετά τη συντριβή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιπλέον θύματα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάκτησης στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν και αναγνώρισαν δεκάδες λείψανα από τα θύματα της πτήσης 11, αλλά πολλά θραύσματα σωμάτων δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστούν.