Πρωταράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωταράς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πρωταράς
35°1′0″N 34°3′0″E
ΧώραΚύπρος
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αμμοχώστου
Υψόμετρο9 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρωταράς είναι τουριστικό θέρετρο το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτογραμμή της νήσου. Στην αρχαιότητα, στην τοποθεσία την οποία βρίσκεται σήμερα ο Πρωταράς, βρισκόταν η παλιαά πόλη-κράτος Λευκόλλα.[1] Η πόλη διέθετε έναν μικρό ασφαλή λιμένα στον οποίο ο Δημήτριος ο Πολιορκητής αναζήτησε καταφύγιο το έτος 306 π.Χ., περιμένοντας τον Πτολεμαίο, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Πτολεμαίος ηττήθηκε και κατέφυγε στην Αίγυπτο, αφήνοντας για λίγο την Κύπρο στα χέρια του Δημητρίου. Ο Πρωταράς αναφέρεται και ως «η γη των ανεμόμυλων», διατηρώντας τα νοσταλγικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά και μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80 το τοπωνύμιο Πρωταράς χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει μόνο την περιοχή γύρω από την Παραλία της Συκιάς (γνωστή στα αγγλικά ως Fig Tree Bay). Η ραγδαία όμως τουριστική και οικιστική ανάπτυξη που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα το τοπωνύμιο Πρωταράς να χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όλη την ακτογραμμή του Δήμου Παραλιμνίου η οποία φτάνει σε μήκος τα 20 χλμ περίπου και εκτείνεται από το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή Κάππαρης μέχρι την παραλία Κόννος στο Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο.

Κατά τον Σίμο Μενάρδο το τοπωνύμιο έχει Βυζαντινή προέλευση σύμφωνα με την κατάληξη του σε –ας. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά του όπως:

- Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να δουν τον ήλιο να ανατέλλει πρώτοι (πρώτα ορώ) από το ύψωμά του.

- Επειδή το ύψωμα της περιοχής φαινόταν πρώτο από αυτούς που πλησίαζαν από τη θάλασσα.

Εντασσόμενες περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρωταράς χωρίζεται στις ακόλουθες περιοχές από βόρεια ως νότια:

•Κάππαρης

•Αγία Τριάδα

•Περνέρα

•Πρωταράς (Παραλία της Συκιάς)-Κύρια Περιοχή

•Νησιά Λομπαρντί και Κόννος

Εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες χαρακτηριστική είναι και η παρουσία στην περιοχή χιλιάδων παραθεριστικών και εξοχικών κατοικιών ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί και τόπο μόνιμης διαμονής από ντόπιους.

Εκτός από τις πιο πάνω περιοχές, αξιόλογη οικιστική και άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα εντοπίζεται στις περιοχές του υψώματος Φανός και Άγιων Σαράντα που βρίσκονται στα δυτικά του θερέτρου και κοντά στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πρωταρά είναι ο βράχος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο εξωκλήσι, οι ανεμόμυλοι που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τους ντόπιους γεωργούς και οι οποίοι σήμερα είναι προστατευόμενοι, το νησί το οποίο βρίσκεται στην Παραλία της Συκιάς, καθώς και η παραλία του Κόννου την οποία μοιράζεται με το Δήμο Αγίας Νάπας και στην οποία αναφέρεται ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γίωργος Σεφέρης ως το κρυφό περιγιάλι στο ποίημα του "Άρνηση".

Τουριστική ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παραλία της Συκιάς

Η περιοχή αυτή ήταν και είναι η κατ’ εξοχήν παραγωγική περιοχή του Παραλιμνίου. Εκατοντάδες ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην περιοχή δίνουν μια ξεχωριστή γραφικότητα, αλλά και μαρτυρούν τη χρήση της γης στην τελευταία πεντηκονταετία.

Στις όμορφες παραλίες της περιοχής λειτουργούσαν από πολλά χρόνια γραφικά παραλιακά κέντρα, που εργάζονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκέντρωναν αρκετή πελατεία από την Αμμόχωστο και τα χωριά της περιοχής. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ως το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή και για μερικά χρόνια η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Η σημερινή ραγδαία ανάπτυξη άρχισε γύρω στα 1977. Τότε άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, τα πρώτα τουριστικά διαμερίσματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Princeton Encyclopedia of Classical Sites, Λευκόλλα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]