Πούλβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 58°3′13″N 27°3′20″E / 58.05361°N 27.05556°E / 58.05361; 27.05556

Πούλβα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πούλβα
58°3′13″N 27°3′20″E
ΧώραΕσθονία
Διοικητική υπαγωγήPõlva Rural Municipality
Έκταση5,48 km²[1]
Πληθυσμός5.535 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.63308
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πούλβα (εσθονικά: Põlva, προφέρεται: [ˈpɤlˑˈʋɑ]) είναι πόλη στη νοτιοανατολική Εσθονία, η πρωτεύουσα της Επαρχίας Πούλβα και το κέντρο της συνοικίας Πούλβα.

Οδός Βόρου στην Πούλβα.
Πούλβα
Διοικητικό κτίριο της Επαρχίας Πούλβα.
Πολιτισμικό κέντρο στην Πούλβα

Η Πούλβα φιλοξενεί το Μουσικό Φεστιβάλ Ιντσικούρμου, το οποίο διοργανώνει τακτικά συναυλίες και καλοκαιρινές δραστηριότητες, το οποίο βρίσκεται σε μια μικρή δασική περιοχή στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο του Εσθονικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας στην Πούλβα.

Το όνομα «Põlva» εμφανίζεται σε ιστορικό αρχείο το 1452. Το όνομα φαίνεται να προέρχεται από την εσθονική λέξη για το «γόνατο» (põlv). Ο θρύλος λέει ότι ένα κορίτσι βρέθηκε σε γονατιστή θέση στην εκκλησία της Παναγίας για να κρατήσει τον διάβολο μακριά. Αυτή είναι η φημολογία για το πως ονομάστηκε η πόλη.

Η Πούλβα ήταν ένα παλιό στρατιωτικό σταυροδρόμι μεταξύ του βορρά και του νότου της Λιβονίας. Γύρω στο 1240, λίγο μετά τον Εκχριστιανισμό της Εσθονίας, οι Κιστερκιανοί μοναχοί έχτισαν μια εκκλησία, την οποία αφιέρωσαν στην Παναγία. Η εκκλησία ήταν υφιστάμενη στην Επισκοπή του Ντόρπατ. Η ίδια συνοικία ήταν το αποτέλεσμα του Πολέμου της Λιβονίας υπό τη ρωσική κυριαρχία τον 16ο αιώνα. Το 1582 έγινε μέρος του Βοεβοδάτου Ντόρπατ υπό την πολωνική κυριαρχία και αργότερα ανήκε στη Σουηδία. Το 1721, στη Συνθήκη του Νύσταντ, η Εσθονία και η Λιβονία παραχωρήθηκαν στη συνέχεια στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Πούλβα και η εκκλησία της ενορίας ανήκαν πρώτα στην Επαρχία Τάρτου και από το 1783 στη νεοσύστατη Επαρχία Βούρου, μέρος του Κυβερνείου της Λιβονίας.

Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία της Παναγίας, η οποία βρισκόταν σε ερείπια για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ανοικοδομήθηκε μετά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Το 1931, ολοκληρώθηκε ένας σιδηρόδρομος από το Τάρτου προς το Πετσέρι μέσω της Πούλβα. Ο πληθυσμός της Πούλβα άρχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται όταν η Πούλβα έγινε το κέντρο του Ραγιόν Πούλβα που σχηματίστηκε το 1950. Η πόλη μεγάλωσε γύρω από την τεχνητή λίμνη της, της οποίας οι αμμώδεις ακτές γεμίζουν με παραθεριστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις 10 Αυγούστου 1993, η Πούλβα απέκτησε δικαιώματα πόλης.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημασία της εκπαίδευσης υποδεικνύεται από το οικόσημο της πόλης, το οποίο διαθέτει έναν κόκορα με δείκτη από ένα αλφαβητάρι. Υπάρχουν οκτώ εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πούλβα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μεικτό Γυμνάσιο Πούλβα, το οποίο έχει 737 μαθητές.
  • Γυμνάσιο Πούλβα, το οποίο έχει 387 μαθητές.
  • Σχολή Roosi της Πούλβα, με 28 μαθητές. Αυτό το σχολείο είναι για παιδιά με διανοητική αναπηρία.

Πολιτισμός και αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι, διοργανώνονται ενδιαφέροντα μουσικά φεστιβάλ στην Πούλβα. Το 2011 ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες της φυσαρμόνικας συναντήθηκαν και έπαιξαν μουσική. Το Μουσικό Φεστιβάλ Ιντσικούρμου απευθύνεται κυρίως σε νέους, με καλή μουσική και εικαστικά στους τοίχους, που πραγματοποιούνται σε ήρεμες βραδιές Αυγούστου.

Οι κάτοικοι της Πούλβα ήταν πάντα θετικοί, νέοι και λάτρευαν τον αθλητισμό. Μέσα και έξω από την πόλη μπορεί κανείς να ασκήσει πολλές δραστηριότητες, από κολύμπι έως ιππασία. Το νέο γυμναστήριο παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες για αθλήματα και το κέντρο σκοποβολής της Πούλβα υπήρξε το θερμοκήπιο των κορυφαίων αθλητών που πέτυχαν στόχους σε διάφορους αγώνες. Η χειροσφαίριση, η οποία μπορεί να ασκηθεί στην τοπική αθλητική σχολή, ήταν αναμφισβήτητα δημοφιλής στην Πούλβα. Οι επαγγελματίες παίκτες από της ομάδας χειροσφαίρισης Σερβίτι έχουν γίνει τέσσερις φορές πρωταθλητές Εσθονίας και ο σύλλογος είναι επίσης σοβαρός ανταγωνιστής εκτός Εσθονίας.

Το ποικίλο τοπίο προσφέρει ανεξάντλητες ευκαιρίες για όσους θέλουν τρέξιμο, ανάγνωση χαρτών ή ποδηλασία. Αυτό σίγουρα διευκολύνει την επιτυχία των αθλητών του Kobras Orienteering Club σε διαγωνισμούς και τους παροτρύνει να οργανώσουν αθλητικές εκδηλώσεις. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Πούλβα Λόοτος ιδρύθηκε το 1994. Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους στην επαρχία, όπου περισσότεροι από 30 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Εσθονίας έχουν γαλουχηθεί στο σύλλογο. Το Λόοτοσπαρκ είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ της πόλης Πούλβα, της Εσθονικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Πούλβα Λόοτος. Αυτό το γήπεδο καλύπτεται με συνθετικό χλοοτάπητα τρίτης γενιάς και τα συστήματα φωτισμού και υποθέρμανσης είναι εξοπλισμένα σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις. Το στάδιο άνοιξε επίσημα στις 7 Νοεμβρίου 2004.

Εκτός από τα αθλήματα, οι κάτοικοι της Πούλβα ασχολούνται με την τέχνη και τη μουσική. Στη σχολή τέχνης της Πούλβα μπορεί κανείς να μάθει ζωγραφική, γραφικές τέχνες και κεραμική. Τα έργα διαφόρων καλλιτεχνών εμφανίζονται στη Γκαλερί Μάρια. Η Μουσική Σχολή παρέχει μουσική εκπαίδευση και το E STuudio, μια μπάντα νέων, ένα συγκρότημα με χάλκινα, μια μικρή συμφωνική ορχήστρα και μια σειρά χορωδιών, οι οποίες εξασκούνται επίσης ενεργά.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2013, μετά τις δημοτικές εκλογές, η Πούλβα συγχωνεύθηκε με την περιφερειακή Συνοικία Πούλβα και, ως εκ τούτου, έχασε το καθεστώς δήμου της.

Πριν από αυτό, το δημοτικό συμβούλιο αποτελούνταν από 17 μέλη που εκλέχθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2009. Η κυβέρνηση αποτελείται από πέντε μέλη που εκλέχθηκαν από το συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2009. Ο Τάρμο Ταμ, ο οποίος ήταν δήμαρχος της Πούλβα για περισσότερα από 11 χρόνια, πήγε στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2011. Από τις 11 Μαΐου 2011, ο δήμαρχος ήταν ο Γκεόργκ Πελισάαρ.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]