Πουντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 33°46′N 74°06′E / 33.77°N 74.1°E / 33.77; 74.1

Πουντς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πουντς
33°46′0″N 74°6′0″E
ΧώραΙνδία
Διοικητική υπαγωγήPoonch district
Υψόμετρο981 μέτρα
Ταχ. κωδ.185101
Τηλ. κωδ.1965
Ζώνη ώραςUTC+05:30
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πουντς (ονομάζεται και Παντς) είναι πόλη της επαρχίας Πουντς του ινδικού κρατιδίου του Τζαμού και Κασμίρ. Σύμφωνα με το ινδικό έπος Μαχαμπαράτα αλλά και τη μαρτυρία του κινέζου περιηγητή Ξουανζάνγκ, οι περιοχές Πουντς, Ρατζάουρι και Αμπισάρα κατά τα αρχαία χρόνια των ηρωικών επών, ευρίσκοντο υπό καμποτζιανή κυριαρχία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται στην ομώνυμη κοιλάδα με μέσο υψόμετρο στα 981 μέτρα. Η οροσειρά Πιρ Παντζάλ χωρίζει την κοιλάδα Πουντς από την κοιλάδα Κασμίρ. Για πολύ καιρό η μόνη οδική αρτηρία ανάμεσα στις δυο κοιλάδες ήταν μέσω της πόλης Τζαμού. Σήμερα όμως, με την ολοκλήρωση της Οδού Μουγκάλ, θα υπάρξει απευθείας σύνδεση μεταξύ τους.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είχε κατά την απογραφή του 2001 πληθυσμό 23.442 κατοίκων, με τους άντρες να αποτελούν το 56% του πληθυσμού και τις γυναίκες το 44%. Το ποσοστό κατοίκων που γνωρίζει ανάγνωση και γραφή ανέρχεται σε 79%, 20% πιο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο της Ινδίας. Οι άνδρες γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή σε ποσοστό 84% και οι γυναίκες σε ποσοστό 72%, ενώ το 11% του πληθυσμού είναι κάτω των 6 ετών. Το 87% είναι μουσουλμάνοι, 7% Σιχ και το υπόλοιπο 6% Ινδουιστές.

Ιστορική Αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα 326 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στη γεωγραφική ζώνη όπου ευρίσκεται η πόλη, νότια στον ποταμό Τζέλουμ (ο Υδάσπης των Αρχαίων Ελλήνων), για να αντιμετωπίσει τον Πώρο, ινδό βασιλέα της περιοχής Παντζάμπ, περιοχής γνωστής τότε ως Ντραβαμπισάρ. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., ο ξακουστός κινέζος περιηγητής Χουγιέν Τσανγκ πέρασε από την περιοχή. Σύμφωνα με όσα κατέγραψε, η περιοχή ήταν τότε γνωστή ως τμήμα του Κασμίρ. Περίπου το 850 μ.Χ. η Πουντς έγινε βασίλειο υπό τον Ρατζά Ναρ, ο οποίος εμπορευόταν άλογα.

Το 1596 μ.Χ., ο Μογγόλος κατακτητής αυτοκράτορας Τζαχανγκίρ, όρισε ως κυβερνήτη της Πουντς, τον Ράτζα Σιράχ-Ουντ-Ντιν Ραθόρ, απόγονο των Ράο Γιόντα Σινχ και Ράο Σουράχ Σινχ. Ο Ράτζα Σιράχ-Ουντ-Ντιν Ραθόρ και οι απόγονοί του κυβέρνησαν την περιοχή μέχρι το 1798 μ.Χ. Το 1819 η περιοχή καταλήφθηκε από τον Μαχαραγιά Ραντζίτ Σινχ και παρέμεινε υπό την κατοχή της Αυτοκρατορίας των Σινχ μέχρι το 1850 οπότε και πέρασε στην κατοχή των Βρετανών, για να ενταχθεί στο νεοπαγές κράτος της Ινδίας με την αποχώρηση των αποικιοκρατών από τις Ινδίες το 1947.

Σήμερα η περιοχή αποτελεί μία από τις καλύτερες περιοχές της επαρχίας Τζαμού και Κασμίρ ως προς την ποιότητα ζωής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Poonch στο Wikimedia Commons