Πολύβιος Π. Λεκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολύβιος Π. Λεκός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πολύβιος Λεκός (Ελληνικά)
ΘάνατοςΑπριλίου 1944
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεκδότης

Ο Πολύβιος Π. Λεκός (; -Απρίλιος 1944) ήταν εκδότης τού φιλολογικού και καλλιτεχνικού περιοδικού «Η Εικονογραφημένη της Ελλάδος»[1] και τής μηνιαίας εμπορικής επιθεώρησης «Εγγύς και Άπω Ανατολή». Ήταν γόνος της πολυμελούς οικογένειας τού Σπετσιώτη Παύλου Λεκού. Στις αρχές τής δεκαετίας τού 1930 έκτισε στις Σπέτσες την «Βίλα Νεράιδα», εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Σπέτσες». Πολιτικά ήταν φανατικός φιλοβενιζελικός και διετέλεσε δήμαρχος Σπετσών από τον Νοέμβριο του 1941.


Εκδοτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολύβιος Λεκός συνεργαζόταν με τους σημαντικότερους εμπορικούς και εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού της εποχής του, συμμετείχε σε επιμελητηριακές δράσεις και είχε δημιουργήσει ένα μοναδικό δίκτυο που απλωνόταν από τις βαλκανικές χώρες μέχρι την Αμερική και από την Ευρώπη έως την Αυστραλία.

Τον Οκτώβριο του 1924 εξέδωσε το περιοδικό η «Η Εικονογραφημένη της Ἑλλάδος», βασισμένος σε αντίστοιχα ξένα πρότυπα. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά φιλολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, ως η ελληνική εκδοχή τής γαλλικής "illustrasion".[2]

Διευθυντής σύνταξης τού περιοδικού ήταν ο Ιωάννης Γρυπάρης και γενικός γραμματέας ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης. Την Επιτροπή Σύνταξης αποτελούσαν ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Σπύρος Μελάς, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Κωστής Παλαμάς και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Περισσότεροι από 100 λόγιοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο πλέον ακριβό εγχείρημα, το οποίο διήρκεσε αρχικώς μόνον δέκα μήνες, εκδίδοντας ισάριθμα τεύχη. Ο Λεκός κατέβαλε προσπάθειες για την επανέκδοση του εντύπου (Ιανουάριος 1926, Πάσχα 1927 κ.α.) αλλά απέβησαν άκαρπες.

Πριν από την «Εἰκονογραφημένη της Ἑλλάδος» ο Λεκός κυκλοφόρησε στα ελληνικά και τα αγγλικά τη μηνιαία οικονομική και εμπορική επιθεώρηση «Ἑγγὺς καὶ Ἄπω Ἀνατολή». Αυτή εκδιδόταν υπό την εποπτεία προσωπικοτήτων (Κυριάκος Βαρβαρέσος, Δημήτριος Καλλιτσουνάκις, Αλέξανδρος Σβώλος), οι οποίοι είχαν σπουδάσει σε ξένα πανεπιστήμια, υπήρξαν στελέχη τής δημόσιας διοίκησης στις κυβερνήσεις των Φιλελευθέρων και άφησαν την σφραγίδα τους στην κοινωνική πολιτική τού κράτους. Με θέματα κυρίως οικονομικά, ήταν εμφανής η προσπάθεια εναρμονίσεως τής ελληνικής οικονομίας με την διεθνή πραγματικότητα.

Ο Π. Λεκός εξέδιδε και ειδικό περιοδικό για την οικονομική ζωή και κίνηση τής βαλκανικής χερσονήσου, με τίτλο «Proche et Extreme Orient»[εκκρεμεί παραπομπή].

Δήμαρχος Σπετσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 1941, μέσα στην Κατοχή, ανέλαβε δήμαρχος στις Σπέτσες[3], ως ένας από τους πιο προβεβλημένους Σπετσιώτες τής εποχής του. Οι γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν πως κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξασφάλιση επάρκειας αγαθών στο νησί. Κατόρθωσε να ιδρύσει παράρτημα του ΠΙΚΠΑ, του Ερυθρού Σταυρού και του Εθνικού Αγροτικού Νηπιοτροφείου.

Στις αρχές τού 1944 συνελήφθη από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών, μαζί με τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Διαμαντόπουλο, τον Οικονομικό Έφορο Σπετσών Παναγιώτη Φιλίππου, τον γιατρό Κόχελα και τον ιεροδιάκονο τής Μονής Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης Στέφανο Πουλή. Εκτελέστηκαν στην πλατεία Κρανιδίου τον Απρίλιο 1944[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελευθερίου Γ. Σκιαδά, «Ὁ Πολύβιος Π. Λεκός καί «Ἡ Εἰκονογραφημένη τῆς Ἑλλάδος»», ΕΣΤΙΑ, 6 Νοεμβρίου 2021.