Πολιτισμός του Νεπάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γηραιότερος που προσφέρει Dashain Tika σε ένα υπέροχο φεστιβάλ ινδουιστικών Νεπάλ σε ένα παραδοσιακό σπίτι.

Ο πολιτισμός του Νεπάλ περιλαμβάνει τους διάφορους πολιτισμούς που ανήκουν στις 125 διαφορετικές εθνικές ομάδες που υπάρχουν στο Νεπάλ . [1] Ο πολιτισμός του Νεπάλ εκφράζεται μέσω μουσικής και χορού, την τέχνη, την λαογραφία, τις γλώσσες και την λογοτεχνία, την φιλοσοφία και την θρησκεία, τα φεστιβάλ και τις γιορτές, την κουζίνα και τα ποτά.

Χορός και μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυναίκες στο φεστιβάλ Ubhauli Kirati 2017 στο Gough Whitlam Park, Earlwood
Παραδοσιακό φόρεμα των Νεπάλ Pahadi που χρησιμοποιείται για χορό

Οι μύθοι υποδηλώνουν ότι οι χοροί σε αυτή τη χώρα προήλθαν από την κατοικία του Λόρδου Shiva - των Ιμαλαΐων, όπου έκανε τον χορό tandava. [2] Αυτό δείχνει ότι οι παραδόσεις χορού του Νεπάλ είναι πολύ αρχαίες και μοναδικές.

Η συνοδευτική μουσική και τα μουσικά όργανα αλλάζουν σύμφωνα με την περίσταση, οι οποίες περιλαμβάνουν θέματα όπως η συγκομιδή των καλλιεργειών, οι τελετές γάμου, οι πολεμικές ιστορίες, η λαχτάρα ενός μοναχικού κοριτσιού για αγάπη και πολλά άλλα θέματα και ιστορίες από την καθημερινή ζωή στα χωριά. Οι διάσημοι χοροί Tharu stick και ο τρελός χορός του παγωνιού είναι δύο πολύ γνωστοί χωροί αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι.

Γλώσσες στο Νεπάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στο Νεπάλ χρησιμοποιούνται 123 γλώσσες. Η γλωσσική κληρονομιά του Νεπάλ έχει προέρθει από τρεις μεγάλες γλωσσικές ομάδες: τις Ινδοάριες γλώσσες, τους Tibeto-Burman και τους αυτόχθονες. Οι κύριες γλώσσες του Νεπάλ (σε επί τοις εκατό ομιλείται ως μητρική γλώσσα) είναι Νεπαλέζικα (44,6%), τα Μαϊθίλι (11,7%), τα Bhojpuri (6%), τα Tharu (5,8%), τα Tamang (5,1%), τα Νεπάλ Bhasa (3,2%), τα Magar (3%) και άλλες.

Τα Νεπαλέζικα, τα οποία χρησιμοποιούν την γραφή Devanagari, είναι η επίσημη εθνική γλώσσα και χρησιμεύει ως lingua franca μεταξύ των εθνογλωσσικών ομάδων του Νεπάλ. Οι εξαφανισμένες γλώσσες του Νεπάλ περιλαμβάνουν τα Kusunda, τα MaWalinga και τα Waling.

Θρησκείες και φιλοσοφία του Νεπάλ

Πομπή του γάμου των Νεπάλ ινδουιστών ; Ο γαμπρός μεταφέρεται από έναν αδελφό ή από τους συγγενείς της νύφης
Ένα βουδιστικό μοναστήρι στο νότιο Νεπάλ.

Η απογραφή του 2011 διαπίστωσε ότι το 81,6% του πληθυσμού είναι Ινδουιστές. Ο Βουδισμός υποστηρίζεται από περίπου το 9% του πληθυσμού. Περίπου το 4,2% πιστεύει και ασκεί το Ισλάμ και το 3,6% του πληθυσμού είναι ακόλουθοι της γηγενής θρησκείας Kirant . Ο Χριστιανισμός ασκείται επίσημα λιγότερο από το 1,0%.

Οι ινδουιστικές και βουδιστικές παραδόσεις στο Νεπάλ χρονολογούνται πάνω από δύο χιλιετίες. Ο Βούδας γεννήθηκε στο Lumbini (στο Νεπάλ) και ο ναός Pashupatinath, Κατμαντού, είναι ένας παλιός και διάσημος ναός Σίβα Ινδουιστών. Το Νεπάλ έχει πολλούς άλλους ναούς και βουδιστικά μοναστήρια, καθώς και χώρους λατρείας άλλων θρησκευτικών ομάδων.

Παραδοσιακά, οι φιλοσοφικές σκέψεις του Νεπάλ είναι ριζωμένες με το ινδουιστικό και το βουδιστικό φιλοσοφικό ήθος και παραδόσεις, που περιλαμβάνουν στοιχεία του Κασμίρ Σαϊβίσμ, σχολή του Θιβετιανού Βουδισμού Nyingma, έργα του Καρμαχαριά του Μπακταπούρ και ταντρικές παραδόσεις. Οι παραδόσεις της ταντρικής έχουν βαθιές ρίζες στο Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής των θυσιών σε ζώα. Πέντε τύποι ζώων, πάντα αρσενικά, θεωρούνται αποδεκτοί για θυσία: βουβάλια, κατσίκες, πρόβατα, κοτόπουλα και πάπιες . Οι αγελάδες είναι πολύ ιερά ζώα και δεν θεωρούνται ποτέ αποδεκτές για θυσία.

Φεστιβάλ και γιορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γηραιότερος προσφέρει Dashain Tika σε νεότερο
Κοστούμια ινδουιστών κοριτσιών στο Κατμαντού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο Νεπάλ

Αρκετά από τα φεστιβάλ του Νεπάλ [3] διαρκούν από μία έως αρκετές ημέρες. Ως κυρίως ινδουιστικό και βουδιστικό έθνος, τα περισσότερα φεστιβάλ του Νεπάλ είναι θρησκευτικά. Τα πανηγύρια του Νεπάλ έχουν τις ρίζες τους στον Ινδουισμό καθώς περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της χώρας είναι Ινδουιστές. Ο Βουδισμός, η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία του έθνους που αντιπροσωπεύει το 9% του πληθυσμού, έχει επηρεάσει τα πολιτιστικά φεστιβάλ του Νεπάλ. Το Dashain ή το Vijaya Dashami είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ του Νεπάλ. Γενικά, το Dashain πέφτει στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά το τέλος της εποχής των μουσώνων . Είναι "ημέρα νίκης από τους δαίμονες". Οι Newars γιορτάζουν το φεστιβάλ καθώς και το Mohani, το Tihar ή το Dipawali, το Holi, το Saraswati Puja, τοRakshabandhan, το Bhai Dooj, το Janmashtami, το Gai Jatra, το Nag Panchami, το Teej, το Chhath, το Kartik Poornima, το Maghe Sankranti ή το Makar Sankranti Maha Shivratri και το Chhechu είναι ευρέως διαδεδομένοι σημαντικά φεστιβάλ του Νεπάλ. Η Πρωτοχρονιά του σεληνιακού ημερολογίου Νεπάλ Sambat πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.

Άλλα σημαντικά φεστιβάλ περιλαμβάνουν το Buddha Purnima (τον εορτασμό της γέννησης του Βούδα) [4] , το Maha Shivaratri (ένα πανηγύρι του Λόρδου Shiva) και κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Maha Shivaratri, μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό ποτά και τσιγάρα. [5] Οι Σέρπα, που βρίσκονται κυρίως σε μεγαλύτερα υψόμετρα στην περιοχή του όρους Έβερεστ, γιορτάζουν τη Μάνη Ρίμντο (Mani Rimdu), για το καλό του κόσμου .

Τα περισσότερα φεστιβάλ περιλαμβάνουν χορό και μουσική και μια ποικιλία γιοτινών φαγητών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ και σε άλλες, συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η τελετή Sagan είναι η τελετουργική παρουσίαση πέντε ειδών φαγητού (βραστό αυγό, καπνιστό ψάρι, κρέας, φακές κέικ (lentil cake) και κρασί ρυζιού) σε ένα άτομο για να φέρει καλή τύχη σύμφωνα με την παράδοση του Ταντρικού .

Αρχιτεκτονική και αρχαιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα της Μποντισάτβα Αβαλοκιτέσβαρα, από επιχρυσωμένο χαλκό, Νεπάλ, 16ος αιώνας μ.Χ.
Πίνακας γυναίκας του Νεπάλ το 1905

Η Εταιρεία Κληρονομιάς του Νεπάλ (Nepal Sampada Sangha) συνέταξε κατάλογο 1.262 σημαντικών αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών χώρων στο Νεπάλ έξω από την κοιλάδα του Κατμαντού . [6]

Η κυβέρνηση κήρυξε το βόλεϊ ως το εθνικό παιχνίδι της χώρας. Πριν από αυτό ήταν το "Dandi Biyo".

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2011 Nepal Census Report» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Απριλίου 2013. 
  2. Shanmuganathan, Thilagavathi (2014). «A pragmatic analysis of Lord Shiva's dance». International Journal of the Sociology of Language 2014 (229): 95–115. doi:10.1515/ijsl-2014-0019. ISSN 1613-3668. https://www.degruyter.com/view/j/ijsl.2014.2014.issue-229/ijsl-2014-0019/ijsl-2014-0019.xml. 
  3. yukesh0007 (22 Μαΐου 2019). «Festival around Nepali New Year». SOUL OF HIMALAYAS (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. 
  4. «Buddha jayanti». Weallnepali. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2015. 
  5. «Mahashivaratri». weallnepali. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2015. 
  6. Bhandari, Bishnu, επιμ. (1997). Inventory of heritage sites in Nepal. Kathmandu: IUCN Nepal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2011. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kramrisch, Στέλλα. "Η τέχνη του Νεπάλ και του Θιβέτ." Δελτίο Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας 55.265 (1960): 23–38.
  • Χάτ, Μάικλ. Νεπάλ: Ένας οδηγός για την τέχνη και την αρχιτεκτονική της κοιλάδας του Κατμαντού . Εκδόσεις Kiscadale, 1994.
  • Pal, Pratapaditya. Τέχνη του Νεπάλ: ένας κατάλογος της συλλογής Μουσείου Τέχνης του Λος Άντζελες . Univ of California Press, 1985.
  • von Schroeder, Ulrich. Πέτρινα γλυπτά του Νεπάλ . Τόμος 1: Ινδουιστής ; Τόμος 2: Βουδιστής . (Εκδόσεις Visual Dharma, 2019).(ISBN 9783033063815)ISBN 9783033063815

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]