Πλακούντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθρώπινος πλακούντας με έμβρυο
Ανθρώπινος πλακούντας
Η θέση του πλακούντα εντός του αμνιακού σάκκου

Με την αύξηση του εμβρύου αυξάνεται και η μήτρα για να το χωρέσει. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο περιβάλλεται από τον αμνιακό σάκο, γεμάτο με αμνιακό υγρό, που προστατεύει το έμβρυο από κτυπήματα. Στο μεταξύ σχηματίζεται και ο πλακούντας, που συνδέεται με το έμβρυο διαμέσου ενός σωλήνα, του ομφάλιου λώρου. Οι ανταλλαγές ουσιών μεταξύ μητέρας-εμβρύου γίνονται διαμέσου και του ομφάλιου λώρου. Το αίμα του εμβρύου δεν αναμιγνύεται στον πλακούντα με το αίμα της μητέρας.

Διαιτολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού λοιπον η διατροφή του εμβρύου εξαρτάται αποκλειστικά από τη μητέρα, θα πρέπει το διαιτολόγιο της μητέρας να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και άλατα, κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου, που μπορεί να εξασφαλίσει από το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το μαύρο ψωμί κτλ. Η έλλειψη απαραίτητων ουσιών μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στη μητέρα, π.χ. η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί βλάβες στα δόντια.

Κινδύνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το αίμα της μητέρας μπορούν ακόμα να περάσουν στο αίμα του εμβρύου και βλαβερές ουσίες, που προκαλούν ζημία σε αυτό. Χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, βιομηχανικά κατάλοιπα όπως ο μόλυβδος, άλλες ουσίες(θαλιδομίδη), πρόσθετα τροφίμων, κ.ά. μπορούν να προκαλέσουν αποβολές στις εγκύους, τερατογένησση, διανοητική καθυστέρηση και άλλες παθήσεις στο έμβρυο. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος, επίσης, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο έμβρυο, διότι μεταφέρονται σε αυτό οι βλαβερές ουσίες του καπνού(νικοτίνη). Η μέλλουσα μητέρα καπνίζοντας υποχρεώνει το έμβρυο να καπνίζει και αυτό. Το κάπνισμα της εγκύου μπορεί να εμποδίσει την κανονική ανάπτυξη του έμβρυου με αποτέλεσμα το νεογέννητο να έχει λιγότερο βάρος από το κανονικό και ελαττωματική ανάπτυξη αργότερα. Αποβολή ή και ανωμαλίες στο έμβρυο μπορεί να προκαλέσουν και δίαφοροι μικροοργανισμοί, που είναι δυνατό να περάσουν σε αυτό διαμέσου του πλακούντα, όταν η έγκυος μητέρα είναι μολυσμένη. Τέτοια περίπτωση μόλυνσης του εμβρύου είναι η τοξοπλάσμωση, που οφείλεται σε μικροοργανισμό που πήρε η έγκυος μητέρα από μολυσμένο γάτο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο όλες οι γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη να υποβάλλονται σε ορολογικές εξετάσεις για τοξοπλάσμωση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αντρέας Χρ. Κούσπαρος, Ανδρούλα Χ. Νικολάου, Ανδρούλα Α. Ανθούλη Ανθρωπολογία Γ' Γυμνασίου σελ. 176-177