Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πενφιλντίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πενφιλντίτης
Πενφιλντίτης. Προέλευση: Αντοφαγάστα, Χιλή
Γενικά
ΚατηγορίαΧλωριούχα
Χημικός τύποςPb2Cl3(OH)
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα5,8 - 6 gr/cm3
ΧρώμαΆχρωμο, λευκό, κιτρινωπό, γαλαζωπό
Σύστημα κρυστάλλωσηςΕξαγωνικό
ΚρύσταλλοιΣυνήθως πρισματικοί παράλληλα με [0001]
ΥφήΙνώδης σε πρίσματα
ΔιδυμίαΕπαφής κατά [2130] στον {0001} ή τον {4154}
Σκληρότητα3 - 4
ΣχισμόςΣαφής κατά {0001}
ΘραύσηΑνώμαλη
ΛάμψηΑδαμάντινη έως λιπαρή
Γραμμή κόνεωςΛευκή
ΠλεοχρωισμόςΌχι (άχρους).
ΔιαφάνειαΔιαφανής
ΠαρατηρήσειςΔιαλυτός στο νερό

Ο πενφιλντίτης (αγγλ. penfieldite) είναι ένυδρο χλωριούχο ορυκτό του μολύβδου. Το όνομα τού αποδόθηκε προς τιμήν του Samuel Lewis Penfield, (1856–1906), καθηγητή Ορυκτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ.[1]

Απαντάται ως προϊόν εξαλλοίωσης μεταλλευτικών απορριμμάτων που περιέχουν μόλυβδο από την επίδραση θαλάσσιου νερού (Λαύριο, Baratti Ιταλίας) ή ως προϊόν οξείδωσης υδροθερμικών μολυβδούχων αποθέσεων (Sierra Gorda, Χιλή). Έχει, επίσης, ανευρεθεί στην Μαχντία της Τυνησίας ως προϊόν εξαλλοίωσης μολυβδούχων αντικειμένων σε ναυάγιο της ύστερης Ελληνιστικής εποχής και στο Little Giant mine στο Αϊντάχο των ΗΠΑ.

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι ο παραλαυριονίτης και ο φωσγενίτης (Λαύριο), ο φιντλερίτης και ο κοττουνίτης (Baratti).

Απαντάται στην περιοχή Baratti της Τοσκάνης στην Ιταλία, σε μεταλλευτικά απορρίμματα (slag) και στο ορυχείο Margarita της περιοχής Sierra Gorda, Αντοφαγάστα, της Χιλής.

Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σε μεταλλευτικά απορρίμματα των μεταλλείων Λαυρίου, όπου και αποτελεί χαρακτηριστικό ορυκτό (type locality) και συγκεκριμένα στις περιοχές Πασά- λιμάνι, Σούνιο, παραλία Θορικού και Βρυσάκη.

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244
  1. Όνομα προ του 1959, "granfathered"