Πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°N 14°E / 54°N 14°E / 54; 14

Η Πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης με πράσινο χρώμα.
Τοπογραφία της Ευρώπης.

Η Πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης (γερμανικά: Norddeutsches Tiefland - Πεδιάδα της Βόρειας Γερμανίας και Mitteleuropäische Tiefebene, πολωνικά: Nizina Środkowoeuropejska - Πεδιάδα της Κεντρικής Ευρώπης, δανικά: Nordeuropæiske Lavland και ολλανδικά: Noord-Europese Laagvlakte), είναι μια γεωμορφολογική περιοχή στην Ευρώπη, κυρίως στην Πολωνία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία (Κάτω Χώρες), με μικρά μέρη της βόρειας Γαλλίας και της Τσεχίας.

Αποτελείται από τις χαμηλές πεδιάδες μεταξύ των Ορεινών της Κεντρικής Ευρώπης στα νότια και των ακτών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας προς τα βόρεια. Αυτές οι δύο θάλασσες χωρίζονται από τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης (Δανία). Η πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης συνδέεται με την Πεδιάδα της Ανατολικής Ευρώπης, σχηματίζοντας μαζί το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Πεδιάδας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα υψόμετρα κυμαίνονται μεταξύ 0 και 200 μέτρων. Αν και ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται ως καλλιεργήσιμο έδαφος, η περιοχή περιέχει επίσης βάλτους, χερσότοπους και λίμνες. Στην ακτής της Βόρειας Θάλασσας βρίσκεται η Θάλασσα του Βάντεν, μια μεγάλη περιοχή παλίρροιας

Στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας συναντά κανείς τη Λιμνοθάλασσα του Στσέτσιν, τη Λιμνοθάλασσα του Βιστούλα και τη Λιμνοθάλασσα της Κουρονίας, μια σειρά από μεγάλες λιμνοθάλασσες γλυκού νερού.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης καλύπτει τη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο και βόρεια Γαλλία), τις Κάτω Χώρες, τη Βόρεια Γερμανία, τη Δανία και το μεγαλύτερο μέρος της κεντροδυτικής Πολωνίας. Αγγίζει επίσης την Τσεχία και το νοτιοδυτικό τμήμα της Σουηδίας

Τμήματα της ανατολικής Αγγλίας μπορούν επίσης να θεωρηθούν μέρος της ίδιας πεδιάδας, καθώς μοιράζονται τον χαμηλού υψομέτρου χαρακτήρα της και συνδέονταν μέσω της ξηράς με την ήπειρο κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Οι πεδιάδες της Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται επίσης κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. 

Ποτάμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγάλες λεκάνες απορροής ποταμών περιλαμβάνουν, από δυτικά προς ανατολικά: το Ρήνο, τον Εμς, το Βέζερ, τον Έλβα, τον Όντερ και το Βιστούλα.

Οι βάσεις αυτών των ποταμών είναι βαριές με λεπτό χώμα, καθιστώντας δύσκολο για την αγροτική βιομηχανία να ευδοκιμήσει στους συγκεκριμένους ποταμούς.

Υποπεριοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεδινή Βαλτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, ειδικά στον Μεσαίωνα και την Πρώιμη νεότερη περίοδο, το δυτικό τμήμα ήταν γνωστό ως οι Κάτω Χώρες.

Πεδιάδα της Βόρειας Γερμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πεδιάδα της Βόρειας Γερμανίας, βόρεια των Κεντρικών Υψιπέδων της Γερμανίας είναι δροσερή.

Πολωνικές πεδιάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέρος στη σύγχρονη Πολωνία ονομάζεται «Πολωνική πεδιάδα» (πολωνικά: Niż Polski ή Nizina Polska) και εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια έως τα Σουδητικά Όρη και τα Καρπάθια Όρη.

Αγγλικές πεδιάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επέκταση της πεδιάδας στην Αγγλία αποτελείται κυρίως από τα πεδινά της Ανατολικής Αγγλίας, Τα Έλη και το Λίνκολνσιρ, όπου το τοπίο είναι σε ορισμένα μέρη εντυπωσιακά παρόμοιο με εκείνο των Κάτω Χωρών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]