Πασχαλινό καλάθι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κροατικό πασχαλινό καλάθι.

Ένα πασχαλινό καλάθι είναι ένα ειδικό καλάθι που χρησιμοποιείται στους εορτασμούς του Πάσχα. Τα πασχαλινά καλάθια συνήθως γεμίζουν με πασχαλινά αυγά, φαγητό, παιχνίδια ή άλλα δώρα, ανάλογα με την κουλτούρα κάποιου. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε γλυκά λόγω της Σαρακοστής, τα λαμβάνουν στα πασχαλινά καλάθια τους αφού απέχουν από αυτά τις προηγούμενες σαράντα ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.[1]

Παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαγουδάκια από μάρσμελοου, καραμελένια αυγά και άλλες λιχουδιές σε ένα πασχαλινό καλάθι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία πασχαλινή παράδοση περιλαμβάνει το λαγουδάκι του Πάσχα να ρίχνει ένα καλάθι με καραμέλες στα καλά παιδιά όλη τη νύχτα. Τα παιδιά αφήνουν ένα καλάθι τη νύχτα, το οποίο γεμίζει το λαγουδάκι του Πάσχα με καραμέλες, παιχνίδια και δώρα το βράδυ πριν από το Πάσχα και τα παιδιά ξυπνούν για να βρουν το καλάθι του Πάσχα. Τα πασχαλινά καλάθια χρησιμοποιούνται επίσης στο κυνήγι πασχαλινών αυγών, στο οποία τα παιδιά προσπαθούν να γεμίσουν το καλάθι τους με πασχαλινά αυγά.[2]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πολωνία, η Σφιεντσόνκα ή «η ευλογία των πασχαλινών καλαθιών» είναι μία μεγάλη παράδοση το Μεγάλο Σάββατο.[3] Η παράδοση χρονολογείται στην πρώτη της μορφή από τον 7ο αιώνα.[4] Το καλάθι είναι παραδοσιακά ενδεδυμένο με λευκό λινό ή δαντέλα και είναι διακοσμημένο με κλαδάκια από πυξό, το τυπικό πασχαλινό αειθαλές. Καλάθια που περιέχουν δείγμα πασχαλινών φαγητών φέρονται στην εκκλησία για να ευλογηθούν το Μεγάλο Σάββατο. Μετά την ευλογία, τα καλάθια φαγητού μένουν στην άκρη μέχρι το πρωί του Πάσχα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σόντα, Ρίτσαρντ Γ. (2014). Saint Alphonsus: Capuchins, Closures, and Continuity (1956-2011) (στα Αγγλικά). Dorrance Publishing. σελ. 128. ISBN 978-1-4349-2948-8. 
  2. Κόουλμαν, Μέριλιν Τζ.· Γκάνονγκ, Λόρενς Χ. (2014). The Social History of the American Family: An Encyclopedia. SAGE Publications. 
  3. «The Treasured Polish Custom of Swieconka». Polish American Cultural Center. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2016. 
  4. Ks, Marian Pisarzak MIC. Błogosławienie pokarmów wielkanocnych. Kontekst paschalny i postny. op. cit. Błogosławieństwo pokarmów i napojów wielkanocnych w Polsce. Studium historyczno-liturgiczne. Βαρσοβία 1979, σελ. 378.