Πασχαλινά αβγά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πασχαλινά αβγά

Τα πασχαλινά αβγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, είτε βαμμένα κόκκινα αβγά, είτε σοκολατένια αβγά.

Παραδοσιακά αβγά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα τα αβγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αβγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα.

Τα αβγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Τσούγκρισμα των αβγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Χαρακτηριστική στιγμή του εθίμου στην πασχαλινή επικαιρότητα είναι το τσούγκρισμα των αβγών των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι περνούν την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση (η οποία συνήθως απαθανατίζεται με τηλεοπτική κάλυψη), ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός τσουγκρίζει αβγά με όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Σοκολατένια αβγά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σοκολατένια πασχαλινά αβγά

Μέρος των σύγχρονων πασχαλινών εθίμων είναι και τα σοκολατένια πασχαλινά αβγά, τα οποία συνήθως προσφέρονται σε παιδιά και περιέχουν μικρά παιχνίδια.

Βαφή των αβγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα ομοιόμορφα χρώματα. Εκτός από τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αβγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα. Εναλλακτικά, μπορεί να καλυφθεί με φύλλα κρεμμυδιού το αυγό, να το τυλίξει και να το δέσει σφιχτά μέσα σε ένα μικρό δίχτυ ή σε μία κάλτσα και να το βάλει στη βαφή με αποτέλεσμα να βγαίνουν διάφορα σχέδια στα μέρη που ακουμπάει το φύλλο και δεν πηγαίνει η βαφή.

Στόλισμα πασχαλινών αυγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί πλέον τρόποι υπάρχουν για να στολίσεις τα πασχαλινά αβγά! Εκτός από τη πολυχρωμία που μπορεί να δημιουργηθεί από τη ποικιλία χρωμάτων (εκτός του κόκκινου χρώματος) ένας τρόπος είναι τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν στις συσκευασίες των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται από τον περισσότερο κόσμο!