Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παντελής Μπουκάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παντελής Μπουκάλας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παντελής Μπουκάλας (Ελληνικά)
Γέννηση1957
Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας
μεταφραστής
ποιητής
ΕργοδότηςΗ Καθημερινή
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΚρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία (2017)

Ο Παντελής Μπουκάλας (Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας, 1957) είναι Έλληνας ποιητής, αρθρογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος.

Γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου, αλλά σύντομα μετακόμισε στην Αθήνα. Στόχευε να σπουδάσει φιλολογία, αλλά απέτυχε στην Έκθεση και έτσι σπούδασε Οδοντιατρική. Από την νεαρή του ηλικία υπήρξε υποστηρικτής της αριστεράς και προσπάθησε να δημιουργήσει οργάνωση Ρήγα Φεραίου, αλλά δεν τα κατάφερε και τελικά εντάχθηκε και ο ίδιος στην ΚΝΕ.

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1979 (Σύμπτωμα, Ο Πολίτης, Πρωινή Ελευθεροτυπία). Το 1987 έγραφε στην Πρώτη, ενώ από το 1990 αρθρογραφεί στην Καθημερινή όπου για είκοσι χρόνια είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου. Είναι επιμελητής κειμένων συνεργαζόμενος κυρίως με τις Εκδόσεις Άγρα.[1][2]

Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις Εκδόσεις Άγρα τα βιβλία ποίησης: Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της Ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος και Ρήματα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010), έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών υπό τον τίτλο Ενδεχομένως: Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου και δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με τις επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Έχει μεταφράσει, για τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τον ελληνιστικό Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος: Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Έχει επίσης μεταφράσει τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη για το Εθνικό Θέατρο (2005), τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (2005) και τις Τρωάδες του Ευριπίδη για το Θέατρο του Νέου Κόσμου (2010).

  1. Αντωνόπουλος, Θοδωρής (4 Ιουνίου 2014). «Ο Παντελής Μπουκάλας αφηγείται τη ζωή του στη LIFO». LiFO (lifo.gr). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023. 
  2. Μπουκάλας, Παντελής (29 Ιουλίου 2023). «Μεροδούλι-μερογράφι». Η Καθημερινή (Αθήνα). https://www.kathimerini.gr/opinion/562544140/merodoyli-merografi/. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023.