Πανιώνιος (κολύμβηση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λήμμα αναφέρεται στο τμήμα κολύμβησης του Πανιωνίου
Για τα υπόλοιπα τμήματα δείτε το κυρίως λήμμα Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης
Π. Γ. Σ. Σ.
Τμήμα Κολύμβησης

Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1890
Έδρα Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης
Πρόεδρος Θοδωρής Ντάντος
Προπονητές

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σμύρνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγώνες κολύμβησης διεξάγονταν στη Σμύρνη από τους Α΄ Πανιώνιους Αγώνες (1896). Σ' αυτούς συμμετείχαν κολυμβητές του Α.Σ. "Γυμνάσιον" (Πανιωνίου) και του Απόλλωνα. Το 1896 στην Α΄ Ολυμπιάδα της Αθήνας συμμετείχε ο κολυμβητής του Γυμνασίου Γρηγοριάδης στα 500 ελ.

Το 1906 ιδρύθηκε ο Πέλοψ Μελαντίας, που προώθησε ιδιαιτέρως το άθλημα με την καθιέρωση των ετήσιων ναυτικών και κολυμβητικών αγώνων "Πελόπεια". Οι κολυμβητικοί αγώνες διεξάγονταν στην προκυμαία της Μελαντίας. Όλα τα αγωνίσματα ήταν ελεύθερης κολύμβησης: 100, 200, 400, 1600 μ. και σκυταλοδρομία 400 μ. Επίσης, 50 μ. παίδων.

Η τελευταία διοργάνωση των Πελόπειων έγινε λίγο πριν την καταστροφή (31 Ιουλίου ως 7 Αυγούστου 1922). Σ’ αυτή διακρίθηκε μεταξύ άλλων και ο κολυμβητής του Πανιωνίου Αριστοτέλης Ωνάσης, ο μετέπειτα διάσημος επιχειρηματίας.

Στην Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την καταστροφή οι κολυμβητές του Πανιωνίου: Καραμπάτης, Τσιγκώνης, Καραγιαννόπουλος κ.ά. στήριξαν την ελληνική κολύμβηση κατά την πρώτη δεκαετία του μεσοπολέμου. Τον Αύγουστο του 1926 ο σύλλογος μετείχε με 12 αθλητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (του ΣΕΓΑΣ) που έγινε στην Καστέλλα, στον όρμο Κουμουνδούρου,[1] όπως και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 1927 που διεξήχθη στο Τουρκολίμανο στις 30-31 Ιουλίου. [2]

Το 1927 ο σύλλογος, μέσω του προέδρου του Δ. Δάλλα, ενήργησε, ώστε να ιδρυθεί ναυτική και κολυμβητική ομοσπονδία ανεξάρτητη από τον ΣΕΓΑΣ, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1928. Ο Πανιώνιος είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων (ΕΚΟΦ).

Στη Νέα Σμύρνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταπολεμικά το κολυμβητικό τμήμα του συλλόγου περιέπεσε σε παρακμή. Επανιδρύθηκε το 1979, όταν κατασκευάστηκε το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης και από το 1981 παίρνει μέρος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κολύμβησης. Βρίσκεται μεταξύ των πρώτων συλλόγων της χώρας κυρίως στην κατηγορία γυναικών.

Αθλητές του τμήματος έχουν πετύχει 27 Πανελλήνιες επιδόσεις κολύμβησης κατηγοριών και open και αγωνίστηκαν με την Εθνική ομάδα, παίρνοντας μέρος σε Βαλκανικούς και Πανευρωπαϊκούς αγώνες και σε διάφορα διεθνή meeting.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Αθλητικός Κόσμος", τ. 14 (8/8/1926), σ. 6». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2012. 
  2. "Σκριπ", 31/7/1927.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]