Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυμνάσιον Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Σ. Γυμνάσιον Σμύρνης
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος "Γυμνάσιον" Σμύρνης
Ίδρυση1894
ΈδραΣμύρνη

Ο Αθλητικός Σύλλογος "Γυμνάσιον" Σμύρνης ιδρύθηκε το 1894 από μέλη του Ορφέα Σμύρνης. Υπήρξε ένα από το 28 ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ το 1897. Το 1898 ενώθηκε ξανά με τον Ορφέα και αποτέλεσαν τον Πανιώνιο.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1890 είχε ιδρυθεί στη Σμύρνη ο Μουσικός και Γυμναστικός Σύλλογος "Ορφεύς". Όμως, λίγο μετά την ίδρυση του συλλόγου ξέσπασε διαμάχη σχετικά με το χαρακτήρα του. Το 1893 όσα μέλη του Ορφέα επιθυμούσαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις αθλητικές δραστηριότητες, αποχώρησαν. Το επόμενο έτος ίδρυσαν τον Αθλητικό Σύλλογο "Γυμνάσιον" κι έθεσαν ως αποκλειστικό στόχο "την ανάπτυξιν και διάδοσιν του γυμναστικού αισθήματος παρά τη νεολαία". Ίδρυσαν γυμναστήριο, διοργάνωσαν πεζοπορικές εκδρομές και από το 1896 άρχισαν να τελούν δημόσιους αγώνες στο στάδιο του Μπουρνόβα, προαστίου της Σμύρνης, οι οποίοι από τις εφημερίδες της πόλης "βαφτίστηκαν" Πανιώνιοι Αγώνες.

Οι αθλητές του σωματείου είχαν πλήρη αθλητικό εξοπλισμό: φανέλες, σορτσάκια, παπούτσια με καρφιά κλπ, γεγονός που προξενούσε εντύπωση, όταν μετέβαιναν για αγώνες σε άλλες πόλεις, όπως στην Τήνο το 1895 στα Τήνια.

  • Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ.

Τον Ιανουάριο του 1897 το Γυμνάσιον Σμύρνης προσκλήθηκε στο αθλητικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον Πανελλήνιο Γ.Σ., με σκοπό τη δημιουργία Αθλητικού Συνδέσμου. Από τα 43 ελληνικά σωματεία που προσκλήθηκαν ανταποκρίθηκαν τα 28, τα οποία στις 12 Ιανουαρίου 1897 ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων ("ΣΕΑΓΣ" και μετέπειτα "ΣΕΓΑΣ"):

"Εκ των 43 δε συλλόγων οίτινες προσεκλήθησαν, προσήλθον μέχρι της εσπέρας της χθες 28 αντιπροσωπεύοντες τους εξής συλλόγους: τον Γυμναστικόν Σύλλογον Κερκύρας, τον Λοκρικόν Σύλλογον, τον Σύλλογον του Αμαρουσίου, το Γυμνάσιον Σμύρνης, τον Πειραϊκόν Σύνδεσμον,..." [2]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του “Γυμνασίου Σμύρνης” με το έτος ίδρυσης: 1894.

Σε σπάνιο έγγραφο του σωματείου, της 11ης Ιανουαρίου 1895, εικονίζεται το έμβλημά του. Περιλαμβάνει έναν Ηρακλειδέα με ρόπαλο και μια Μούσα με άρπα, προφανώς για να τονιστεί ο διττός χαρακτήρας του συλλόγου, αθλητικός και καλλιτεχνικός. Οι δύο μορφές ακουμπούν σε έναν κιονίσκο, στον οποίο αναγράφεται "1894", το έτος ίδρυσης του συλλόγου. Πάνω από τις μορφές είναι γραμμένο με καλλιτεχνικά γράμματα "ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ" και από κάτω "ΣΜΥΡΝΗ".[3]

Αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδαίοι αθλητές του Γυμνασίου υπήρξαν οι: Νικόλαος Κονταξόπουλος (δίζυγο), Χρ. Χριστογιαννόπουλος (τριπλούν) και Ιω. Λαζαρόπουλος (σπρίντερ 400 μ.), που νίκησαν στα «Τήνια» (1895) και στους Πανιώνιους Αγώνες, ο Δημήτριος Σαμοθράκης (μίλι), ο Ευαγγελινίδης (ύψος) και ο Κάραλης (880 γιάρδες), νικητές στους Α΄ Πανιώνιους Αγώνες (1896).

Στην Α΄ Ολυμπιάδα (1896) το Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από τον κολυμβητή Γρηγοριάδη (500 μ. ελεύθ.) και τον ποδηλάτη Λομβάρδο (12 χλμ σε στίβο).

Το Γυμνάσιο διοργάνωσε δύο φορές τους Πανιώνιους Αγώνες το 1896 μόνο του και το 1898 από κοινού με τον Ορφέα. Ήδη είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις των δύο ομογάλακτων σωματείων, αφού οι αθλητές τους συχνά ταξίδευαν μαζί ως εκπρόσωποι της Σμύρνης σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο του 1898 τα δυο σωματεία αποφάσισαν να ξαναενωθούν, ιδρύοντας τον Πανιώνιο Γ.Σ. Σμύρνης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρου Λινάρδου, Η Σμύρνη του Πανιωνίου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εκατό χρόνια προσφυγιά: Η καρδιά της Σμύρνης και της Πόλης αντηχεί στις προσφυγικές ομάδες (Mαρία Καούκη)- Sport24Gr
  2. "Το Αθλητικόν Συνέδριον. Ημέρα πρώτη", εφ. "Εμπρός", 12/1/1897.
  3. εφ. "Πανιώνιος Κόσμος", φ. 37/10-10-2009, σελ. 9.