Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1932

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1932 διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτή στον ΣΕΓΑΣ στις 28 Φεβρουαρίου. Προηγήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 21 Φεβρουαρίου, τα πρωταθλήματα Νότου και Βορρά, οι καλύτεροι αθλητές από τα οποία προκρίθηκαν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Τα περιφερειακά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νότιο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, σε αγροτική διαδρομή μήκους 7 χλμ, με αφετηρία το γήπεδο της ΑΕΚ και πορεία: οδός Ποδονίφτη-Μενιδίου, αγροτικός δρόμος, οδός Τατοΐου-Ποδονίφτη και τερματισμό πάλι στο γήπεδο ΑΕΚ. Μετείχαν 30 δρομείς από επτά σωματεία, πέντε σε ατομικό, ομαδικό: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Εθνικός Γ.Σ., Αθηναϊκός Α.Σ., Ολυμπιακός Π. και δύο μονο στον ατομικό αγώνα: Γ.Σ. Αμαρουσίου και Πανελλήνιος Γ.Σ. Τερμάτισαν 27 αθλητές με νικητή τον Χρύσανθο Τσουκαλά στον ατομικό και τον Παναθηναϊκό στον ομαδικό αγώνα.

Ανώμαλος δρόμος
7.000μ
Νικητές Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Χρύσανθος Τσουκαλάς
2. Παούρης
3. Αβραάμ
4. Ταμβάκης
5. Ι. Σκιαδάς
6. Θεοδωρόπουλος
Παναθηναϊκός
Γ.Σ. Αμαρουσίου
Παναθηναϊκός
ΑΕΚ
Παναθηναϊκός
Αθηναϊκός Α.Σ.
25.31.2
25.51.8
;
;
;
;
Ομαδικός αγώνας 1. Παναθηναϊκός Α.Ο.
2. Εθνικός Γ.Σ.
3. Αθηναϊκός Α.Σ.
4. Ολυμπιακός Π.
5. ΑΕΚ
9
33
41
47
63

Βόρειο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε διαδρομή μήκους 7 χλμ, με αφετηρία και τερματισμό το στάδιο του Ηρακλή και πορεία μέσω οδών ή περιοχών της Άνω Πόλης: Πανεπιστημίου-Στρατού-Στρατηγείου-Νοσοκομείο-Κόκκινο Σπίτι-40 Εκκλησιών-Χίλια Δένδρα-Φρούρια-οδός πορς στάδιο Ηρακλή. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (ψύχος και σφοδρός άνεμος), μετείχαν 15 αθλητές από 4 συλλόγους: Ηρακλής, Αρης και ΒΑΟ με ομάδες και ο ΠΑΟΚ, μόνο στο ατομικό. Τερμάτισαν 13. Νικητής αναδείχθηκε ο Ιωάννης Νάνος, ενώ στο ομαδικό ισοβάθμησαν Ηρακλής και Άρης.

Ανώμαλος δρόμος
7.000μ
Νικητές Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Ιωάννης Νάνος
2. Φώτης Αδαμίδης
3. Ασκεπίδης
4. Περλεγκίδης
5. Α. Ανεστίδης
6. Τσιμπής
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Άρης Θεσσαλονίκης
ΠΑΟΚ
Άρης Θεσσαλονίκης
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
ΒΑΟ
25.45.0
26.06.8
;
;
;
;
Ομαδικός αγώνας 1. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
1. Άρης Θεσσαλονίκης
3. ΒΑΟ
14
14
29

To πανελλήνιο πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στο Στάδιο του Γ.Σ. Ηρακλή σε διαδρομή που χαράκτηκε με ευθύνη του εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ Λωρέντη και του εθνικού προπονητή Όττο Σίμιτσεκ. Αρχικά ως αφετηρία και τερματισμός είχε οριστεί το γυμναστήριο της ΧΑΝΘ, και η διαδρομή είχε οριοθετηθεί από τους τοπικούς αθλητικούς φορείς από ετών για τη διεξαγωγή σχετικών αγώνων ανωμάλου. Όμως, οι Λωρέντης και Σίμιτσεκ τη θεώρησαν ακατάλληλη και μικρής απόστασης και χάραξαν νέα διαδρομή μήκους 9 χλμ, με αφετηρία και τερματισμό το στάδιο Ηρακλή. Τα τοπικά σωματεία διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να επεκταθεί κατά δύο χιλιόμετρα η αρχική ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές αλλά τελικά ίσχυσε η γνώμη των υπευθύνων του ΣΕΓΑΣ. Ο αγώνας ανωμάλου δρόμου συνδυάστηκε με το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Ηρακλή Θ. - Απόλλωνα Αθηνών για το πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας 1931-32, ο οποίος διεξήχθη αμέσως μετά τον τερματισμό των δρομέων.

Νικητής σύλλογος αναδείχθηκε ξανά ο Παναθηναϊκός Α.Ο. Πήραν μέρος αθλητές από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Είχαν προηγηθεί τα πρωταθλήματα Νότου και Βορρά, οι καλύτεροι των οποίων μετείχαν στο πανελλήνιο.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
9.000μ
Νικητές Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Χρύσανθος Τσουκαλάς
2. Ιωάννης Νάνος
3. Περλεγκίδης
4. Ι. Σκιαδάς
5. Αβραάμ
6. Νεεμίδης
Παναθηναϊκός Α.Ο.
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Παναθηναϊκός Α.Ο.
Παναθηναϊκός Α.Ο.
Γ.Σ. Βόλου
28.53.6
10μ διαφορά
;
;
;
;
Ομαδικός αγώνας 1. Παναθηναϊκός Α.Ο.
2. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
3. Άρης Θεσσαλονίκης
10
17
29

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]