Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1910

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Δ΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1910 διεξήχθη την Κυριακή 4 Απριλίου 1910, στην Αθήνα με την εκκίνηση και τον τερματισμό να γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Νικητής αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ. και κατέκτησε το επαμειβόμενο κύπελλο του Βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουήλ.

Χρονικό του αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον αγώνα μετείχαν 22 δρομείς: 10 του Πανελληνίου, 11 του Εθνικού και ένας του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Δεδομένου πως δεν συνδυάστηκε με άλλο αθλητικό γεγονός, η παρουσία του κόσμου στο Στάδιο ήταν περιορισμένη. Από πλευράς επισήμων παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Φικιώρης, ο γεν. γραμματεύς της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Σπυρίδων Λάμπρος και ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπίστημίου Γεώργιος Στρέιτ

Η διαδρομή είχε συνολικό μήκος 12.000μ αλλά δεν υπάρχει περιγραφή της. Η εκκίνηση δόθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 16:00 και οι δρομείς βγήκαν από την ΒΑ κρύπτη προς το λόφο του Αρδηττού. Αγωνίστηκαν υπό την επίβλεψη του ανθυπίλαρχου Βάλλα που τους ακολουθούσε έφιππος. Επέστρεψαν έπειτα από 45΄ λεπτά περίπου. Στη νικήτρια ομάδα των αγώνων απονεμήθηκε το βαρύτιμο ασημένιο Κύπελλο, επίχρυσο εσωτερικά, που είχε προσφέρει ο Ιταλός βασιλέας Βιτόριο Εμμανουέλε. Το κατέκτησε ο Εθνικός Γ.Σ. και μετά τη λήξη του αγώνα ο Σπυρίδων Λάμπρος, ως γεν. γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ανήγγειλε το αποτέλεσμα τηλεγραφικά στον βασιλιά της Ιταλίας. Ο νικητής του ατομικού αγωνίσματος Γ. Μανωλάσης πέτυχε νέο ρεκόρ αγώνων βελτιώνοντας την παλιά επίδοση κατά 6΄13΄΄.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
12.000μ
Νικητής Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Γεώργιος Μανωλάσης
2. Στυλιανός Δημητρίου
3. Χ. Δάβαρης
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
45.42.4 (ρεκόρ αγώνων)
45.45.0
46.14.0
Ομαδικός αγώνας 1. Εθνικός Γ.Σ.1
2. Πανελλήνιος Γ.Σ.2

Σημειώσεις:
1 Tην ομάδα του Εθνικού αποτελούσαν οι: Στ. Δημητρίου, Χ. Δάβαρης, Κ. Λέπουρας, Φ. Κόπελας, Γ. Γκιουλαφέντης.
2 Την ομάδα του Πανελλήνιου αποτελούσαν οι: Γ. Μανωλάσης, Ι. Παναγάκος, Γ. Κουλουμπέρδας, Α. Κωνσταντακόπουλος, Εμμ. Καστρινός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]