Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1923

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Ζ΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1923 διεξήχθη στις 4 Μαρτίου 1923, στην Αθήνα με διοργανωτή στον ΣΕΓΑΣ, έπειτα από διακοπή έντεκα χρόνων, αφού το προηγούμενο είχε γίνει τον Μάρτιο του 1912. Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετείχαν αθλητές από 4 αθλητικές ομάδες. Νικητής αναδείχθηκε ο Πανιώνιος, για πρώτη φορά στην ιστορία του και του απονεμήθηκε το τριετές επαμειβόμενο κύπελλο του ΣΕΓΑΣ (Α΄ χρόνος απονομής).

Χρονικό των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες μετείχαν οι σύλλογοι: Πανιώνιος, Πανελλήνιος Γ.Σ., Εθνικός Γ.Σ. και Πειραϊκός Σύνδεσμος. Οι αθλητές εκκίνησαν στις 4.45 μμ της Κυριακής 4 Μαρτίου από το Παναθηναϊκό Στάδιο και κινήθηκαν εκτός αυτού στον περιβάλλοντα λόφο του Αρδηττού. Επέστρεψαν έπειτα από 18΄ περίπου, κάτι που σημαίνει πως η διαδρομή που διένυσαν ήταν περίπου 4.000μ.

Νικητής στο ατομικό αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Κράνης του Εθνικού Αθηνών, ο οποίος έλαβε ως έπαθλο "αργυρούν μετάλλιον και κομψόν ωρολόγιον τεθέν υπό του Συνδέσμου". Δύτερος ήταν ο Δ. Ζαδές "λαβών το δεύτερον βραβείον, μετάλλιον χαλκούν και τρίτος ο Γ. Ζαμαρίας αμφότεροι αθληταί του Πανιωνίου". Στο ομαδικό επικράτησε ο Πανιώνιος, με τους αθλητές: Δ. Ζαδέ, Γ. Ζαμαρία και Γ. Μπεκιάρη ή Βογιατζόγλου. Ήταν η πρώτη νίκη σε πανελλήνια διοργάνωση του προσφυγικού συλλόγου μετά το ξεριζωμό του από τη Σμύρνη, ο οποίος μόλις έξι μήνες μετά την καταστροφή είχε καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να συστήσει ανταγωνιστική ομάδα με όσους από τους αθλητές του είχαν γλυτώσει τη σφαγή. Η απονομή του ομαδικού επάθλου έγινε "υπό τας ενθουσιώδεις επευφημίας απάντων των αθλητών και θεατών", που με το χειροκρότημά τους αναγνώριζαν τις προσπάθειες των υπευθύνων του ιστορικού σωματείου να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
4.000μ
Αθλητές Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Αλέξης Κράνης
2. Δ. Ζαδές
3. Γ. Ζαμαρίας
Εθνικός Γ.Σ.
Πανιώνιος
Πανιώνιος
18.00
19.20
19.20
Ομαδικός αγώνας Ζαδές, Ζαμαρίας, Βογιατζόγλου (ή Μπεκιάρης)
Κράνης, ;
 ;
 ;
1. Πανιώνιος
2. Εθνικός Γ.Σ.
3. Πειραϊκός Σύνδεσμος
4. Πανελλήνιος Γ.Σ.
14β
.
.
.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]