Παναθήναια (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Παναθήναια ήταν ελληνικό καλλιτεχνικό περιοδικό του 20ού αιώνα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ένα από τα πρώτα περιοδικά καλλιτεχνικού περιεχομένου που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Ήταν δεκαπενθήμερο λογοτεχνικό εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν υπό την ιδιοκτησία και τη συντακτική διεύθυνση του Κίμωνα Μιχαηλίδη[1] από τον Οκτώβριο του 1900[2] μέχρι το 1915[3].

Περιγραφή και περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν πλούσια εικονογραφημένο με καλλιτεχνικό περιεχόμενο και ειδικούς συνεργάτες. Το περιεχόμενό του ήταν φιλολογικό. Μεταξύ των αρθρογράφων και των συνεργατών του περιοδικού περιλαμβάνονται ονόματα σημαντικών λογοτεχνών, όπως του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου[4], του Γρηγόρη Ξενόπουλου[5], του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη[6], του Ζαχαρία Παπαντωνίου[7], του Μπάμπη Άννινου κ.ά. όπως και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν οι Βιτσάρης, Βρούτος και Ροϊλός[8].

Στα Παναθήναια δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, καθώς και κείμενα του Παύλου Νιρβάνα, του Λάμπρου Πορφύρα κ.ά[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναθήναια, τ. Α΄. Οκτώβριος 1900 - Μάρτιος 1901, σ. γ΄.[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τόμος 19ος, σ. 389.
  3. «Τμήμα Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ: Παναθήναια». 
  4. Το Βήμα: Η συγκέντρωση των κριτικών κειμένων του Κωσταντίνου Χατζόπουλου δείχνει πόσο άγνωστο είναι το κεφάλαιο της νεοελληνικής κριτικής - Τέχνη, Διόνυσος, Νουμάς, Παναθήναια.
  5. «Εθνικό Θέατρο: Ο Κόκκινος Βράχος του Γρηγορίου Ξενόπουλου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2015. 
  6. Το Βήμα: Ο νεανικός Λαπαθιώτης.
  7. Μηχανή του Χρόνου - «Αμοραλιτέ»: Η γαλλική λέξη που προκάλεσε τον φιλολογικό καβγά του Ζ. Παπαντωνίου με τον Γρ. Ξενόπουλο. Όταν υπήρχαν πνευματικοί άνθρωποι που έπαιρναν θέση στα κοινά...
  8. Παναθήναια, τ. Α΄. Οκτώβριος 1900 - Μάρτιος 1901, σ. ε΄.[νεκρός σύνδεσμος]
  9. Enet.gr: Το τεμαχισμένο αριστούργημα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]