Παλιουρολάγκαδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλιουρολάγκαδο
ΕκβολέςΠείρος
ΧώραΕλλάδα

To Παλιουρολάγκαδο[1], ονομαζόμενο και Μαλιαγκού[2] ή Μαλιγκού[3] ή Μελιαγκού[4], είναι χείμαρρος και αποτελεί μικρό παραπόταμο του Πείρου[5] του Νομού Αχαΐας.

Τα τελευταία χρόνια ο χείμαρρος, κοντά στις εκβολές του, αποτελεί εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης, κατάσταση συνεχιζόμενη που παράγει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής την οποία διασχίζει[6].

Ρους του ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από το Κομποβούνι, πολύ κοντά στο χωριό Μιτόπολη του πρώην Δήμου Ωλενίας. Διασχίζει την περιοχή της Ωλενίας, ακολουθώντας πορεία δυτική-βορειοδυτική, περνώντας διαδοχικά βόρεια από τα χωριά Κάτω Μαζαράκι και Γαλαναίικα, ανατολικά από τα Κατσαϊταίικα, νότια από το Χαϊκάλι και βόρεια από την περιοχή "Φεγγιά". Αμέσως μετά διασχίζει τμήμα έκτασης που ανήκει στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο για το χωριό Χαρμπιλαίικα, και συνεχίζει τον ρου του βορείως των χωριών Θωμαίικα και Λουσικά μέχρι να εκβάλλει στον Πείρο βορειοδυτικά του χωριού Αχαϊκό και νότια του χωριού Αλισσός του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Παλιουρολάγκαδο στον χάρτη. topoguide.gr. Ανακτήθηκε: 22/03/2015.
  2. Τοπωνύμιο με ονομασία "ρέμα Μαλιαγκού ή Μηλιαγγούς" απαντάται και στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Κουνινάς Αιγιαλείας. Λουλούδης 2010, σελ. 357.
  3. Η ονομασία Μαλιγκού θεωρείται από ιστορικούς ότι διασώσει το όνομα των Μηλιγκών Σλάβων. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Μαλιγκού.
  4. Λουλούδης 2010, σελ. 91.
  5. Δίγκα 2012, σελ. 68.
  6. "Στα... κεραμίδια για την κατάσταση στο ρέμα Μαλιαγκού". thebest.gr. 18/06/2015. Ανακτήθηκε: 23/11/2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Μαλιγκού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]