Π.Α.Ο.Κ. (ποδόσφαιρο γυναικών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΠΑΟΚ (Γυναικείο ποδόσφαιρο))
Π.Α.Ο.Κ.
Επίσημη ονομασίαΠανθεσσαλονίκειος Αθλητικός
Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών
Ίδρυση2001
ΈδραΘεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΣτάδιοΠροπονητικό Κέντρο Νέας Μεσημβρίας

Γήπεδο Τούμπας, Δήμος Θεσσαλονίκης
Προπονητής Θαλής Θεοδωρίδης
ΠρωτάθλημαΑ΄ Εθνική
Ιστότοποςacpaok.gr
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ.
Ποδόσφαιρο Ανδρών Ποδόσφαιρο Β Μπάσκετ (Ανδρών)
Βόλεϊ (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Βόλεϊ (Γυναικών)
Πόλο Κολύμβηση Πάλη
Πυγμαχία Τζούντο Άρση Βαρών
Ποδηλασία Χάντμπολ (γυναικών) Χάντμπολ (ανδρών)
Στίβος Ποδόσφαιρο σάλας (Ανδρών) Μπάσκετ (γυναικών)

Το ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών του Π.Α.Ο.Κ. ιδρύθηκε το 2001 μετά από την ενσωμάτωση της Ολυμπιάδας Θεσσαλονίκης. Έδρα της γυναικείας ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. είναι το προπονητικό κέντρο Νέας Μεσημβρίας, ενώ σε σημαντικούς αγώνες όπως το Champions League γυναικών που διοργανώνει η UEFA, χρησιμοποιείται το γήπεδο της Τούμπας.

Είναι πολυνίκης του πρωταθλήματος Ελλάδας με 18 κατακτήσεις εκ των οποίων οι 12 με αήττητο ρεκόρ,ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτριες του Π.Α.Ο.Κ. αποτελούν την βάση της σύνθεσης και της Εθνικής Ελλάδας γυναικών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 η Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και ήταν ένα βήμα πριν από την διάλυση. Τότε, έπειτα από πρόταση που έγινε, αποφασίστηκε να αναλάβει την oμάδα ο Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος την ενσωμάτωσε στα αθλητικά του τμήματα.

Πρώτος έφορος της ομάδας υπήρξε ο Γιώργος Κασιμάτης και πρώτος προπονητής ο Θέμης Καπουσούζης, ο οποίος πολύ σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Μπάμπη Παπουλίδη. Την ομάδα ενίσχυσαν δύο Σερβίδες διεθνείς ποδοσφαιρίστριες η Suzana Stanojevic, μεσοεπιθετικός και η Daniela Mitrovic, τερματοφύλακας. Την πρώτη κιόλας χρονιά της ύπαρξης της ομάδας, περίοδος 2001-02, κατακτήθηκε το πρώτο νταμπλ. Το Κύπελλο του 2002 ήταν το τελευταίο που διοργάνωσε η ΕΠΟ μέχρι και το μακρινό 2013, όπου επέστρεψε ξανά ο θεσμός. Στον τελικό της Λαμίας ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε με σκορ 4-0 την Δόξα-Άρτεμις, με σκόρερς τις Παπαδοπούλου, Stanojevic και Παντελιάδου (2).

Ως Πρωταθλήτρια Ελλάδος η ομάδα του Δικεφάλου λαμβάνει μέρος στο Women's Cup, διοργάνωση της UEFA, αντίστοιχη του Champions League των ανδρών, του οποίου οι αγώνες στον όμιλο που συμμετείχε διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη και οι ομάδες που αντιμετωπίζει ο Π.Α.Ο.Κ., είναι Saestum Πρωταθλήτρια Ολλανδίας, η Τrondheims Πρωταθλήτρια Νορβηγίας και η Regal FC Πρωταθλήτρια Ρουμανίας. Η ομάδα σαν νεοφώτιστη κάνει τρεις ήττες, κάνοντας όμως αξιοπρεπή εμφάνιση.

Την αγωνιστική περίοδο 2002-03, ακολούθησε μια ανανέωση της ομάδας, προπονητής ανέλαβε ο Χρήστος Τερζανίδης, παλαιός άσσος της ανδρικής ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. και της Εθνικής Ελλάδας. Η ομάδα χάνοντας την τελευταία στιγμή το Πρωτάθλημα κατέκτησε την δεύτερη θέση.

Την αγωνιστική περίοδο 2003-04 προπονητής ανέλαβε ο Θόδωρος Παγκούσης και η ομάδα κατακτά την τρίτη θέση. Στην ομάδα όμως είχαν μπει νέοι στόχοι, με μικρά σε ηλικία κορίτσια να παίρνουν χρόνο συμμετοχής, τα οποία άρχισαν να αντικαθιστούν τις παλαιότερες παίκτριες.

Την περίοδο 2004-05, προπονητής ανέλαβε ο Γιάννης Καραπαναγιωτίδης και η ομάδα κατακτά τη δεύτερη θέση, με τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ να είναι πολύ χαμηλός.

Το 2005-06 στόχος της ομάδας είναι πλέον η κατάκτηση του πρωταθλήματος και αυτό επιτεύχθηκε με προπονητή τον Σέρβο τεχνικό Perica Krstic που τύγχανε να είναι και προπονητής της Εθνικής Σερβίας, με μεγάλη εμπειρία στο ποδόσφαιρο γυναικών, το οποίο υπηρετεί εδώ και 30 χρόνια. Σαν Πρωταθλήτρια Ελλάδος η ομάδα συμμετείχε στους αγώνες του Women’s Cup, σε όμιλο, του οποίου οι αγώνες διεξήχθησαν στην Ουκρανία. Οι αντίπαλοι του Δικεφάλου είναι η ουκρανική Legenda,η ισραηλινή Μaccabi και η ομάδα ΑΕΚ της Κύπρου. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα.

Την επόμενη σεζόν (2006-07), η ομάδα κατέκτησε για τρίτη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδος και για μία ακόμη φορά συμμετείχε στους ομίλους του Women’s Cup. Την διοργάνωση του ομίλου ανέλαβε ο Π.Α.Ο.Κ.. Αντίπαλοι στην κλήρωση αναδείχθηκαν η Universitet Vitebsk Πρωταθλήτρια Λευκορωσίας, η NSA Sofia Πρωταθλήτρια Βουλγαρίας και η Parnu από την Εσθονία. Στόχος της ομάδας ήταν μία καλή διοργάνωση και μία καλή πορεία στο θεσμό. Η διοργάνωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία με την ομάδα να παίρνει τα συγχαρητήρια της UEFA. Στο αγωνιστικό ο Δικέφαλος έφερε μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα.

Μεγάλη τιμή για τον Π.Α.Ο.Κ. η διάκριση που θέλει το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών ως την κορυφαία της πόλης για το 2007 μεταξύ όλων των ομάδων και όλων των αθλημάτων, όπως ψήφισαν οι αθλητικοί συντάκτες.

Το 2007-08 η ομάδα κατακτέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά και τέταρτη στην ιστορία της το Πρωτάθλημα Ελλάδος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις οι οποίες φυσικά δεν είναι τυχαίες αλλά αποτέλεσμα της δουλειάς που πραγματοποιήθηκε. Αυτή την αγωνιστική περίοδο προπονήτρια ήταν η Suzana Stanojevic, πρώην παίκτρια του Π.Α.Ο.Κ. και για 2 χρόνια βοηθός προπονητή. Τον Σεπτέμβριο η ομάδα κληρώθηκε να αγωνιστεί με την AZS Wroslaw της Πολωνίας, την Naftokhimik της Ουκρανίας και την Levadia FC, Πρωταθλήτρια της Εσθονίας, στο Women's Cup. Οι αγώνες έγιναν στην Πολωνία στην πόλη Wroslaw, έδρα της πολωνικής ομάδας. Στόχος της ομάδας ήταν η καλή εμφάνιση και η πρόκριση στην επόμενη φάση. Η ομάδα θα πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση αλλά με μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση.

Το 2008-09 για τέταρτη συνεχόμενη φορά και πέμπτη στην ιστορία του, ο Π.Α.Ο.Κ. αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ελλάδος, και αφού πέρασε άνευ αγώνων στο group των 32 του Women's Champios League μετά από κλήρωση τέθηκε αντιμέτωπος σε δύο αγώνες, εντός στις 30 Σεπτεμβρίου και εκτός στις 7 Οκτωβρίου με την κορυφαία αγγλική γυναικεία ομάδα Arsenal Ladies.

Προπονητής για την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ανέλαβε ο Ιάκωβος Καραϊσαρλής γνωστός στον χώρο του ποδοσφαίρου έχοντας συνεργαστεί με επιτυχία με πολλές ομάδες. Μετά από τέσσερις μήνες θα αντικατασταθεί από την Κατερίνα Τσιάπανου. Η ομάδα ενισχύθηκε με τις εξής ποδοσφαιρίστριες: Μάγδα Τσουκαλά (Επιθετικός από τον Άρη), Χαρούλα Δημητρίου (Μέσος από τον Βόλο 2004), Έρη Χαραλαμπίδου (Μέσος από τον Φιλυριακό), Ελίνα Χαραλαμπίδου (Τερματοφύλακας από τον Φιλυριακό) και Μάρθα Μουρατίδου (Μέσος από τον Ηρακλή Αμπελοκήπων). Η ομάδα για άλλη μια χρονιά, πέμπτη συνεχόμενη και έκτη στην ιστορία της αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πέρασε άνευ αγώνων στο γκρουπ των 32 του Women's Champios League.

Προπονητής για την νέα αγωνιστική περίοδο 2010-11 ανέλαβε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος. Η ομάδα του Δικεφάλου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Πρωταθλήτρια Αυστρίας SV Neulengbach. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 στο γήπεδο της Τούμπας και το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 1-0 υπέρ του Π.Α.Ο.Κ.. Ο επαναληπτικός στις 13 Οκτωβρίου 2010 στην έδρα της SV Neulengbach, με νικήτρια την ομάδα της Αυστρίας με 3-1. Στο τέλος της σεζόν η ομάδα κατέκτησε για έκτη συνεχόμενη χρονιά και έβδομη στο σύνολο το πρωτάθλημα.

Την επόμενη περίοδο (2011-12) για τις υποχρεώσεις του στο Women's Champions League ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπισε την CS Galiador της Μολδαβίας, την ΖFK Nase Taksi των Σκοπίων και την BSC Young Boys της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα των ως άνω αγώνων είναι νίκη με 3-0, ήττα με 1-0 και ισοπαλία με 1-1 αντίστοιχα. Όσον αφορά το πρωτάθλημα η ομάδα κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση και αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος για όγδοη φορά.

Την περίοδο (2012-13) στο Women's Champions League ο Δικέφαλος αντιμετώπισε την Πρωταθλήτρια Λετονίας Skonto FK, την Πρωταθλήτρια Σκοπίων ΖFK Nase και την Πρωταθλήτρια Ουγγαρίας ΜΤΚ. Τα αποτελέσματα των ανωτέρω αγώνων ήταν δύο νίκες και μία ήττα αντίστοιχα.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακαδημίες Γυναικών Τουρνουά & ΠΑΟΚ Β (Ομάδα Γυναικών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1η θέση στην Κ12 σε Χριστουγεννιάτικο τουρνουά του Μακεδονικούμε 7 αγώνες 2021.[1]
  • 1η θέση σε τουρνουά στην Καστοριά για την Β ομάδα του ΠΑΟΚ 2017.[2]
  • 1η θέση σε τουρνουά "Σκοράρουμε για την ισότητα" 2022.[3]
  • 1η θέση στην Κ16 Νεανίδων στη Μακεδονία 2022.[4][5]
    • Πρωτάθλημα Γ Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών:
    • 1 Πρωταθλήματα: 2023

[6]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Π.Α.Ο.Κ. από την ίδρυσή της, υπήρξαν οι εξής:

  • 2001-02: Μπάμπης Παπουλίδης
  • 2002-03: Χρήστος Τερζανίδης
  • 2003-04: Θεόδωρος Παγκούσης
  • 2004-05: Γιάννης Καραπαναγιωτίδης
  • 2005-06: Perica Krstic
  • 2006-07: Perica Krstic
  • 2007-08: Suzana Stanojevic
  • 2008-09: Κατερίνα Τσιάπανου
  • 2009-10: Ι. Καραϊσαρλής / Κ. Τσιάπανου
  • 2010-11: Βασίλης Παρασκευόπουλος
  • 2011-12: Βασίλης Παρασκευόπουλος
  • 2012-13: Mert Isbilir
  • 2013-14: Αλέξανδρος Κατηκαριδης
  • 2014-15: Αλέξανδρος Κατηκαριδης
  • 2015-16: Αλέξανδρος Κατηκαριδης
  • 2016-17: Αλέξανδρος Τασούλης
  • 2017-18: Α. Τασούλης / Θ. Καπουσούζης / Γ. Μήτσας
  • 2018-19: Perica Krstic
  • 2019-20: Σπύρος Φιλίππου
  • 2020-21: Σπύρος Φιλίππου / Perica Krstic
  • 2021-22: Perica Krstic / Λευτέρης Κανάτας
  • 2022-23: Λευτέρης Κανάτας
  • 2023-24: Θαλής Θεοδωρίδης

Τρέχουσα σύνθεση ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
- Τ Dani Neuhaus
- Τ Σύλια Κατεργιαννάκη
- Α Μαρία Μήτκου
- Α Μαρία Γκούνη
- Α Antonella Ferradans
- Α Ayshan Ahmedova
- Α Βάσια Γιαννακά
- Α Φανή Δοϊρανλή
- Α Αναστασία Σιδηροπούλου
- Α Μαρίνα Θεοδωράκη
- Μ Κωνσταντίνα Στράντζαλη
- Μ Παναγιώτα Αργυρίου
- Μ Γεωργία Χαλατσογιάννη
No. Έθνος Θέση Παίκτης
- Μ Θωμαή Βαρδαλή
- Μ Μαρία Ζώτου
- Μ Ναταλία Γιοβάνη
- Μ Κωνσταντίνα Καλιεντζίδου
- Μ Νικολέτα Καλέση
- Μ Νίκη Μαμούτογλου
- Μ Μαρία Μαυρίδου
- Ε Esse Akida
- Ε Ελπίδα Κατσάνου
- Ε Αντιγόνη Παπαδοπούλου
- Ε Μορφούλα Κιουρεξίδου
- Ε Ηλέκτρα Τζούρτζεβιτς
- Ε Emelie Helmvall

.



Διεθνείς αθλήτριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αθλήτριες του Π.Α.Ο.Κ. που αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα.

  • Μαρία Μήτκου
  • Κωνσταντίνα Στράντζαλη
  • Βάσια Γιαννακά

Διοίκηση και τεχνικό επιτελείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιότητα Υπεύθυνος
Πρόεδρος Α.Σ. Αθανάσιος Κατσαρής
Έφορος Π.Α.Ο.Κ. Ποδοσφαίρου Κωνσταντίνος Βαρδαλής
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Γεώργιος Πίκουλας
Προπονητής Θαλής Θεοδωρίδης
Βοηθός Προπονητή Θανάσης Δαλιανάς
Προπονητής Τερματοφυλάκων Δημήτρης Νιάνιος
Προπονητής Ακαδημιών Ευάγγελος Κλείτσας
Προπονήτρια Ακαδημιών Νένα Τερζοπούλου
Έφορος Β' Ομάδας Αντώνης Κιουρεξίδης
Έφορος Β' Ομάδας Βασίλης Μαυρίδης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πρώτη σε χριστουγεννιάτικο τουρνουά η Κ12». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «Πρωτιά στο τουρνουά στην Καστοριά». PAOKVoice. 19 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. «Σκόραρε για την εξάλειψη της βίας ο Δικέφαλος (pics)». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «Κ16 Νεανίδων». Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. «Θετικό το πρόσημο για τις Ακαδημίες των «Ισόβιων»». www.acpaok.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022. 
  6. {{https://www.acpaok.gr/el/article/13943-h-nea-genia-%C2%ABisobiwn-prwtathlhtriwn%C2%BB-einai-edw!%C2%A0}}

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]