Σπύρος Φιλίππου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπυρίδων Φιλίππου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σπύρος Φιλίππου (Ελληνικά)
Γέννηση05-07-1977
Δράμα (πόλη)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ύψος1,89
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΕκπαίδευσηUEFA A
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠροπονητής

Ο Σπύρος Φιλίππου (Δράμα, 5 Ιουλίου 1977) είναι επαγγελματίας προπονητής ποδοσφαίρου και πρώην ποδοσφαιριστής.

Μετά από μια ημι-επαγγελματία καριέρα ως παίκτης στην ελληνική τέταρτη και πέμπτη κατηγορία, καθώς και στην πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Φιλίππου σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και απέκτησε επίσης MSc στα Πληροφοριακά Συστήματα στο Πανεπιστήμιο East Anglia. Το 2012, το 2017 και το 2018 παρακολούθησε προπονητικά μαθήματα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και απέκτησε τα Διπλώματα Προπονητή της UEFA (B, A).

Καριέρα ως ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Δράμα, ο Φιλίππου εντάχθηκε στην Ακαδημία Δόξας Δράμας σε ηλικία 12 ετών και ανέβηκε στις τάξεις της ακαδημίας νέων της Δόξας για 4 χρόνια. Ακολούθως, αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες της τέταρτης (Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας, Καλαμπάκι F.C., Πανδραμαϊκός F.C.) και πέμπτης κατηγορίας Ελλάδας. Έπαιξε επίσης σε χαμηλού επιπέδου αγγλικά πρωταθλήματα.

Καριέρα ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρη Φτελιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 ο Φιλίππου ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής.[1] Ο Φιλίππου διηύθυνε την ομάδα του Άρη Φτελιάς 7ης κατηγορίας ως προπονητής. Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία τερματίζοντας πρώτος και κατακτώντας το πρωτάθλημα[2][3]. Ο σύλλογος ανέβηκε στην ανώτερη κατηγορία.

Η επόμενη σεζόν 2012–13[4] ήταν επίσης θριαμβευτική και ο Άρης Φτελιάς κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα,[5] 6η κατηγορία[6] και αποβιβάστηκε στην 5η κατηγορία Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 2013,[7] ο Φιλίππου ανανέωσε τη συμφωνία του με την ομάδα. Η σεζόν ήταν καλή και τερμάτισε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού[8].

Αμαζόνες Δράμας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τον Ιούλιο του 2015, ο Φιλίππου ανέλαβε την θέση του προπονητή στην ομάδα των Αμαζόνων στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής Ελλάδος Γυναικών. Στην πρώτη του σεζόν στις Αμαζόνες σημείωσε μεγάλη επιτυχία οδηγώντας την ομάδα στην 3η θέση και έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών[10] (επιλαχόντες)

Το ρεκόρ του την πρώτη χρονιά φάνηκε να επιβεβαιώνει την ιδέα του προέδρου των Αμαζόνων για τη χρήση νεαρού Έλληνα προπονητή για να ηγηθεί της ομάδας για την επόμενη σεζόν, 2016-17. Η σεζόν ήταν επίσης επιτυχημένη, καθώς η ομάδα έφτασε στην 3η θέση, και το μπάτζετ ήταν χαμηλότερο από την προηγούμενη χρονιά.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Φιλίππου ανανέωσε το συμβόλαιό του με τις Αμαζόνες για έναν ακόμη χρόνο. Το μπάτζετ της ομάδας έχει μειωθεί περαιτέρω, αλλά η σεζόν ήταν πολύ ικανοποιημένη, καθώς ο σύλλογος έφτασε στην 4η θέση , και είχε στο ρόστερ 7 Έλληνες και 2 Κύπριες διεθνείς παίκτριες (Γυναίκες, U19, U17).

ΑΕ Καλαμπακίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε την θέση του προπαντή στην ομάδα της ΑΕ Καλαμπακίου για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής.

Π.Α.Ο.Κ ( Γυναικεία Ομάδα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τον Ιούλιο του 2019 ο Φίλιππου δέχτηκε την πρόταση από τον ΠΑΟΚ για να αναλάβει τα χρέη του προπονητή της γυναικείας ομάδας. Με την ομάδα του ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα την σεζόν 2019-20. τον Μάρτιο του 2021 ο Φίλιππου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ομάδα του ΠΑΟΚ.

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Τον Αύγουστο του 2021 ο Φιλίππου ανακοινώνεται από την Δόξα στην θέση βοηθού προπονητή του Μάκη Κατσαβάκη στο πρωτάθλημα της Super League 2 αλλά η ομάδα δεν συμμετείχε ποτέ λογού οικονομικών προβλημάτων και έτσι δήλωσε συμμέτοχη στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Εκεί ο Φιλίππου ανάλαβε τα χρέη του προπονητή με την ομάδα να ολοκληρώνει το πρωτάθλημα λίγο πάνω από την θέση του υποβιβασμού. Στο τέλος της ίδιας σέζον ανακοίνωσε την αποχωρήσει του από την ομάδα.

Οι τίτλοι ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2020 Πρωτάθλημα Α Εθνικής Γυναικών (Π.Α.Ο.Κ.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παρελθόν από τις Αμαζόνες ο Σπύρος Φιλίππου
  2. Στο Καλαμπάκι ο Σπύρος Φιλίππου
  3. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Σπύρος Φιλίππου!
  4. Παραμένει ο Σπύρος Φιλίππου στον πάγκο του Δικεφάλου
  5. Αλλαγή προπονητή στον γυναικείο ΠΑΟΚ
  6. Ο Σπύρος Φιλίππου στην τεχνική ηγεσία της Δόξας Δράμας της Γ’ εθνικής
  7. Παρελθόν από την Δόξα Δράμας ο Σπύρος Φιλίππου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]