Ο Ευαγγελισμός με τον Άγιο Εμίδιο (Κριβέλλι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ευαγγελισμός με τον Άγιο Εμίδιο
ΟνομασίαΟ Ευαγγελισμός με τον Άγιο Εμίδιο
ΔημιουργόςQ348024
Έτος δημιουργίας1486
ΕίδοςΤέμπερα και ελαιογραφία σε ξύλο
Ύψος207 
Πλάτος146,7 εκ.
ΠόληΛονδίνο
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Ευαγγελισμός του Άσκολι ή Ο Ευαγγελισμός με τον Άγιο Εμίδιο (ιταλικά: Annunciazione di Ascoli, Annunciazione con Sant'Emidio) είναι έργο ζωγραφικής που φιλοτέχνησε το 1486 ο Βενετσιάνος ζωγράφος Κάρλο Κριβέλλι (1430/35-1494/95). Ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου με το αριθμό καταλόγου αριθμού 739.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε για την διακόσμηση της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Santissima Annunziata) του Άσκολι Πιτσένο. Το 1811 το έργο πέρασε στην Ακαδημία της Μπρέρα και από εκεί, το 1821, στη συλλογή Solly του Λονδίνου. Αργότερα, το 1864, δόθηκε ως δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Εμίδιος, πολιούχος του Άσκολι, συνοδεύει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Κρατάει στα χέρια του μικρογραφία της πόλης. Πλησιάζουν το παράθυρο στο οποίο κάθεται η Θεοτόκος γονατιστή διαβάζοντας την Αγία Γραφή. Το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς κατεβαίνει από τον ουρανό, οδηγούμενο από μια ακτίνα φωτός. Το ύφος του Κριβέλλι είναι υστερογοτθικό, αξιοποιώντας παράλληλα την αναγεννησιακή αντίληψη για το χώρο και ειδικότερα για την απόδοση του προοπτικού βάθους.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υποβλητικός Ευαγγελισμός είναι το μοναδικό παράδειγμα «δημόσιου» έργου του Κριβέλλι. Ήταν παραγγελία της πόλης του Άσκολι για τον εορτασμό της παραχώρησης διοικητικής αυτονομίας από τον πάπα Σίξτο Δ'. Η είδηση έγινε γνωστή στην πόλη στις 25 Μαρτίου 1482, κατά τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και οι κάτοικοι αποφάσισαν να παραγγείλουν μία σύνθεση με θέμα τον Ευαγγελισμό για την Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας της Ανουντσιάτα. Το γεγονός εξηγεί το περιεχόμενο της λατινικής επιγραφής «Libertas Ecclesiastica» (Εκκλησιαστική ελευθερία) στη βάση του έργου, αλλά και την παρουσία του Αγίου Εμιδίου, πολιούχου του Άσκολι, ο οποίος εικονίζεται στο πλευρό του αρχαγγέλου Γαβριήλ, κρατώντας κατά τη συνήθεια του Μεσαίωνα, μία μικρογραφία της πόλης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζωρτζ Φράνσις Χιλλ (1867-1948) (1916). The annunciation: XII representations. Toronto: Oxford University Press, H. Milford. σελίδες 26. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. 
  • Fiorenzo Fisogni (2007). «Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο», μετάφραση: Στέλλα Πεκιαρίδη, σειρά: Μουσεία του Κόσμου · 5, 1η έκδοση, Αθήνα : Η Καθημερινή, ISBN 9789606709173.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]