Αρχάγγελος Γαβριήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γαβριήλ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, βυζαντινή εικόνα (1387–1395)

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους αρχαγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός είναι η δύναμη μου» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.[1]

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία, μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Ό ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Επίσης, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ..

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).

Στον ισλαμισμό ο άγγελος Τζιμπριήλ (Γαβριήλ) μετέφερε κατ' εντολή του Αλλάχ το Κοράνιο στον προφήτη Μωάμεθ μέσω οράματος[2].

Στην Μπαχάι Πίστη ο Γαβριήλ θεωρείται αγγελιαφόρος του Θεού που παρέδωσε μηνύματα στον Μωάμεθ. Αναφέρεται στο Kitáb-i-Íqán, το κύριο θεολογικό έργο της μπαχάι πίστης.[3]

Φύλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γαβριήλ συνήθως ζωγραφίζεται και αναφέρεται ως αρσενικός, αλλά μερικές φορές επίσης ως ανδρόγυνο ή θηλυκό, όπως σε μερικές εικόνες σύγχρονης τέχνης, σε τουλάχιστον ένα βιντεοπαιχνίδι (το Shin Megami Tensei), στη λαϊκή φαντασία, και σε διάφορες νεοπαγείς αντιλήψεις που αναφέρουν ότι παρ' όλο που όλοι οι άγγελοι είναι ανδρόγυνα, ο Γαβριήλ είναι περισσότερο θηλυκός παρά αρσενικός, άποψη που βασίζεται σε αμφισβητούμενες αστρολογικές αναλύσεις.[4][5][6] Ωστόσο, στον χριστιανισμό όλοι οι άγγελοι δεν είναι ούτε αρσενικοί ή θηλυκοί και δεν αναπαράγονται.[7]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλλος άγγελος είναι ο Μιχαήλ, που σημαίνει «τις ως ο Θεός ημών», και ο Ραφαήλ το όνομα τού οποίου σημαίνει «ο Κύριος θεραπεύει». Τέλος γνωστός από την εβραϊκή παράδοση είναι και ο Ουριήλ.
  2. Ali, Maulana Muhammad. Gallegos, Christopher (1936). The Religion of Islam. Lahore: eBookIt.com, σελ. 69. ISBN 9781934271186. https://books.google.com/books?id=etnEKz_rOfgC&pg=PT69#v=onepage&q=%22transmission%20of%20the%20practices%22&f=false. 
  3. [1] "The Kitáb-i-Íqán PART ONE". BAHA'I REFERENCE LIBRARY. Retrieved 2014-09-10.
  4. Archangel Gabriel
  5. http://bellaonline.com/articles/art26033.asp
  6. Archangel Gabriel (Saint Gabriel Archangel, Angel Gabriel), Messenger of God
  7. Angel expert William Webber answers questions on the angel Gabriel- Beliefnet.com