Ακαδημία της Μπρέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακαδημία της Μπρέρα
Accademia di Belle Arti di Brera
Τύποςδημόσιο
Ίδρυση1776
ΠρύτανηςΦράνκο Μαρρόκκο
Φοιτητές3.800
ΤοποθεσίαΜιλάνο, Μπρέρα (συνοικία)
Ιστότοποςwww.accademiadibrera.milano.it

Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα (Accademia di Belle Arti di Brera), γνωστή και απλώς ως Ακαδημία (της) Μπρέρα (Accademia di Brera), είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα διοικούμενο από το κράτος, που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μοιράζεται την ιστορία της, καθώς και το κυρίως κτήριό της, με την Πινακοθήκη Μπρέρα, το κυριότερο δημόσιο μουσείο τέχνης στο Μιλάνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημία ιδρύθηκε το 1776 από την Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας. Κατά τη συνήθεια της Εποχής του Διαφωτισμού, συστεγαζόταν με άλλα πνευματικά, πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα: το Αστεροσκοπείο της Μπρέρα, τον Βοτανικό Κήπο (Orto Botanico di Brera), τη Scuole Palatine (νομική και φιλοσοφική σχολή), το «Γυμνάσιον», εργαστήρια φυσικής και χημείας, τη Βιβλιοθήκη της Μπρέρα, τη γεωπονική εταιρεία και, από το 1806, την Πινακοθήκη της Μπρέρα.[1]: 249  Τα περισσότερα στεγάζονταν στο Παλάτσο Μπρέρα (Palazzo Brera, οδός Μπρέρα αριθ. 28), που ανεγέρθηκε το 1615 σε σχέδια του Φραντσέσκο Μαρία Ρικίνι και μέχρι της απομακρύνσεως των Ιησουιτών το 1773 ήταν Κολέγιο των Ιησουιτών.[2]

Η Ακαδημία στην εποχή μας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυλή της Ακαδημίας με ορειχάλκινο αντίγραφο του ανδριάντα του Αντόνιο Κανόβα «Ο Ναπολέων ως Άρης ο Ειρηνοποιός»

Καθώς συμβαίνει και με άλλες ακαδημίες τέχνης στην Ιταλία, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας της Ιταλίας.[3] Με προεδρικό διάταγμα του 2005, μπορεί να δίνει πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα ειδικεύσεως (master) και διδακτορικά.[4]

Η Ακαδημία έχει τρία τμήματα:

Σήμερα η Ακαδημία (της) Μπρέρα έχει περίπου 3.800 φοιτητές και φοιτήτριες, που περιλαμβάνουν περί τους χίλιους αλλοδαπούς (κυρίως στα μεταπτυχιακά).[6] Συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus και ανταλλάσσει διδασκόμενους και καθηγητές με ιδρύματα άλλων χωρών της Ευρώπης.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πινακοθήκη Μπρέρα

Η πινακοθήκη της Ακαδημίας, που σήμερα είναι η ανεξάρτητη Πινακοθήκη της Μπρέρα, ιδρύθηκε το 1806, μετά την κατάληψη του Μιλάνου από τον Μέγα Ναπολέοντα.[1]: 249  Μεγάλος αριθμός έργων ζωγραφικής είχαν τότε μεταφερθεί στην πόλη εξαιτίας του κλεισίματος πολλών θρησκευτικών ταγμάτων, με σχετικό διάταγμα του Ναπολέοντα. Η Πινακοθήκη ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ακαδημία το 1882, παρότι αμφότερες συνεχίζουν να μοιράζονται το Παλάτσο Μπρέρα.[1]: 249 

Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι και καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των αποφοίτων της Ακαδημίας της Μπρέρα συγκαταλέγονται και οι εξής (με ελληνική αλφαβητική σειρά):

Μεταξύ των όσων έχουν διδάξει στην Ακαδημία συγκαταλέγονται και οι εξής (με ελληνική αλφαβητική σειρά):


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Giovanna Cassese: Accademie: Patrimoni di Belle Arti, Gangemi Editore, Ρώμη 2013, ISBN 9788849276718
  2. Giuseppe Schio (1930). Brera (in Italian). Enciclopedia Italiana. Roma: Istituto dell’Enciclopedia Italiana. Accessed July 2015.
  3. Accademie di belle arti Αρχειοθετήθηκε 2013-07-17 στο Wayback Machine.. Ministero dell'Istruzione, dell'Università e della Ricerca. Ανακτήθηκε τον Ιανουάριο του 2017.
  4. Regolamento didattico: Art. 2. Titoli e corsi di studio. Accademia di Belle Arti di Brera. Ανακτήθηκε τον Ιούλιο του 2015.
  5. Corsi di Diploma Accademico di 1°livello: Offerta formativa 2014-2015. Accademia di Belle Arti di Brera. Ανακτήθηκε τον Ιούλιο του 2015.
  6. «Milano. Grande Brera rischia di non partire». Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011.
  7. Giuseppe Miano (1969). Boito, Camillo (in Italian). Dizionario Biografico degli Italiani, volume 11. Roma: Istituto dell’Enciclopedia Italiana. Accessed April 2014.