Κάρλο Κριβέλλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάρλο Κριβέλλι
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1430[1][2]
Βενετία
ΘάνατοςΔεκαετία του 1490
Μάρκε
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[3][4]
Αξιοσημείωτο έργοAdoration of the Shepherds
Ο Ευαγγελισμός με τον Άγιο Εμίδιο
Madonna with Child
Υπογραφή
Signature of Carlo Crivelli, c. 1468.JPG
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κάρλο Κριβέλλι (Carlo Crivelli, 1430 ; – 1495) ήταν Ιταλός ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Βενετία και διακήρυττε στην υπογραφή των έργων του την ενετική του καταγωγή (Opus Caroli Crivelli Veneti ή κάτι παρόμοιο) αλλά εργάστηκε κυρίως στην περιοχή των Μάρκε και ειδικά στο Άσκολι Πιτσένο.

Ανήκε σε οικογένεια ζωγράφων και διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στην Πάντοβα, στο εργαστήριο του Francesco Squarcione. Γνωρίζουμε ότι το 1457 είχε ήδη δικό του εργαστήριο και ότι το έτος εκείνο φυλακίστηκε επί ένα εξάμηνο λόγω μοιχείας με παντρεμένη γυναίκα. Πήγε μετά για λίγο στην Ζάρα (σήμερα Ζαντάρ, τότε ενετική κτήση) και ύστερα εγκαταστάθηκε στο Μάρκε.

Όλα του τα έργα έχουν θρησκευτικό θέμα και διακρίνονται για την περίτεχνη επεξεργασία τους, την σημασία στην λεπτομέρεια και την επιμονή στα χαρακτηριστικά του Διεθνούς Γοτθικού Ρυθμού (International Gothic) που είχε αρχίσει πλέον να αποτελεί παρελθόν. Τα περιγράμματα είναι σαφή και η διακόσμηση πυκνή : γιρλάντες ανθέων, φρούτα, πουλιά ακόμη και γύψινα διακοσμητικά πάνω στον πίνακα τα οποία συντελούσαν στην δημιουργία ψευδαίσθησης.

Τα έργα του επικρίθηκαν ως υπερβολικά ρεαλιστικά : ανοιχτές πληγές του Χριστού, πρόσωπα συνεστραμμένα από τον πόνο. Οι παραγγελίες του όμως ήταν πολλές και πολλοί ήταν οι μαθητές και μιμητές του, οι «Crivelleschi».

Η φήμη του εξέλιπε με τον θάνατό του, αναβίωσε προσωρινά επί Προραφαηλιτών οι οποίοι τον θαύμαζαν, και ανέρχεται διαρκώς κατά τα τελευταία χρόνια.


  1. 1,0 1,1 Art UK. carlo-crivelli. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. 2,0 2,1 «Enciclopedia Treccani» (Ιταλικά) Institute of the Italian Encyclopaedia. 1929.
  3. BeWeB. 4661. Ανακτήθηκε στις 13  Φεβρουαρίου 2021.
  4. The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/58788. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.