Ουμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση141
Ρώμη
Θάνατος182
Κάπρι
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑννία Φαυστίνα
ΓονείςGaius Annianus Verus και Αννία Κορνιφικία Φαυστίνα
ΑδέλφιαΜάρκος Ουμίδιος Κουαδράτος Ανιανός
Ummidius Quadratus
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντωνίνων

Η Ουμιδία Κορνιφικία Φαυστίνα, λατιν.: Ummidia Cornificia Faustina (141 - 182) ήταν μία πλούσια Ρωμαία ευγενής, κληρονόμος εργοστασίου πλακιδίων και πλίνθων. Ήταν ανιψιά του Μάρκου Αυρηλίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Η Ου. Κ. Φαυστίνα ήταν κόρη ενός Ρωμαίου συγκλητικού, του Γαΐου Αννιανό Βήρου και της Αννίας Κορνιφικίας Φαυστίνας, κόρης του Μάρκου Άννιου Βήρου του Νεότερου. [1] Εκ μητρός θείος της ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος. Έτσι η Ου. Κ. Φαυστίνα είχε καταγωγή από μία από τις κορυφαίες οικογένειες στη Ρώμη. Μέσω της μητέρας της, ήταν μέλος της κυρίαρχης δυναστείας των Αντωνίνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο αδελφός της Μάρκος Ουμίδιος Κουδράτος Αννιανός υπηρέτησε ως ένας από τους υπάτους το 167. Εξαδέλφια της ήταν η Aννία Κορνιφικία Φαυστίνα η Νεότερη, ο Κόμμοδος, κ.ά., τέκνα του Μάρκου Αυρηλίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μητέρα τής Κ. Φαυστίνας απεβίωσε μεταξύ των ετών 152-158. Έπειτα η Κορνιφικία Φαυστίνα και ο αδελφός της χώρισαν την περιουσία τής μητέρας τους. Μέσω των κληρονομιών των γονέων τους, η Κορνιφικία Φαυστίνα και ο αδελφός της έγιναν πολύ πλούσιοι.

Από τη μητέρα της η Κορνιφικία Φαυστίνα είχε κληρονομήσει ένα μεγάλο κτήμα, που βρισκόταν στην Πισιδία. Αυτό το κτήμα ήταν μία από τις πολλές ιδιοκτησίες στην Πισιδία, που ονομάζοντο Κυλανιανές ιδιοκτησίες. Αυτά τα κτήματα υπήρχαν περίπου από την εποχή του Ρωμαίου δικτάτορα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας Λ. Κ. Σύλλα (π. 138 π.Χ.-78 π.Χ.). Τα Κυλανιανά ακίνητα ήταν πολύ μεγάλα και οι ιδιοκτησίες που είχε κληρονομήσει, εθεωρούντο πολύ μεγάλες για την τάξη της Κ. Φαυστίνας.

Λίγα αναφέρονται στις ρωμαϊκές ιστορικές πηγές για εκείνη. Αυτό που είναι γνωστό γι' αυτήν είναι κυρίως οι επιγραφές, που άφησε πίσω της στο κτήμα στην Πισιδία. Μέχρι το 160, η Κ. Φαυστίνα είχε εγκαταλείψει τη Ρώμη και είχε πάει να ζήσει το κτήμα της αυτό. Εκείνη την εποχή, η Κ. Φαυστίνα παντρεύτηκε έναν αγνώστου ονόματος Ρωμαίο συγκλητικό, από τον οποίο είχε μία κόρη, την Aννία Φαυστίνα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.

Συμμετοχή σε συνωμοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο θείος της Μάρκος Αυρήλιος απεβίωσε το 180, ο γιος του Κόμμοδος τον διαδέχθηκε ως Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Η αδερφή του Κομμόδου, η Λουκίλλα δεν ήταν ευτυχισμένη που ζούσε ήσυχα ως ιδιώτης στη Ρώμη και ζήλευε τον αδελφό της και τη σύζυγό του λόγω της προσοχής που λάμβαναν. Επίσης ανησυχούσε πολύ λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς του αδελφού της.

Το 182 η Λουκίλλα, η κόρη της Πλαυτία, ο ανιψιός του ανδρός της, ο Μ. Ου. Κουαδράτος Αννιανός, ο υιοθετημένος γιος του και η Κ. Φαυστίνα είχαν προγραμματίσει να δολοφονήσουν τον Κόμμοδο και να τον αντικαταστήσουν με τη Λουκίλλα και τον δεύτερο σύζυγό της, τον Τιβέριο Κλαύδιο Πομπηιανό Κουιντιανό, ύπατο, και να γίνουν οι νέοι ηγέτες της Ρώμης. Η Κ. Φαυστίνα, ο αδελφός της Κουαδράτος Αννιανός και ο υιοθετημένος γιος του συμμετείχαν στην συνωμοσία της Λουκίλλας, ίσως επειδή οι τρεις είχαν μία δυναστική διαμάχη με τον Κόμμοδο.

Η συνωμοσία της Λουκίλλας να σκοτώσει τον Κόμμοδο απέτυχε. Όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο, ο Αυτοκράτορας διέταξε τους θανάτους του Τ. Κ. Π. Κουιντιανού, του Κουαδράτου Αννιανού και του υιοθετημένου γιου του. Ο Κόμμοδος ίσως κατάσχεσε τις ιδιοκτησίες και την περιουσία του αδελφού της. Η Λουκίλλα, η κόρη της και η Κορνιφικία Φαυστίνα εξορίστηκαν στο ιταλικό νησί Κάπρι (νότια της Νάπολης). Αργότερα εκείνο το έτος ο Αυτοκράτορας έστειλε έναν εκατόνταρχο στο Κάπρι, για να εκτελέσει τις τρεις γυναίκες.

Λίγο πριν το τέλος της, η Κορνιφικία Φαυστίνα είχε κάνει μία επιγραφή στο κτήμα. Η Αννία Φαυστίνα κληρονόμησε τις ιδιοκτησίες και την περιουσία της μητέρας της. Πριν από το 200, η Aννία Φαυστίνα έκανε μία τιμητική επιγραφή στο κτήμα, αφιερωμένη στην αείμνηστη μητέρα της. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε έναν -αγνώστου ονόματος- Ρωμαίο συγκλητικό, από τον οποίο είχε τέκνο:


Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ronald Syme proposes her husband was one of the suffect consuls in 146, recorded as Gaius Annianus Verus, but whom he claims had the full name of Gaius Ummidius Quadratus Annianus Verus. "The Ummidii", Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, 17 (1968), pp. 98f
  2. Sir William Mitchell Ramsay (1895). The Cities and Bishoprics of Phrygia: pt. I. The Lycos Valley and south-western Phrygia. The Clarendon Press. σελίδες 292–. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marcus Aurelius, από τον Anthony Richard Birley, Routledge, 2000
  • Οι Πόλεις και οι Επισκοπές της Φυργίας: ένα δοκίμιο της Τοπικής Ιστορίας της Φρυγίας από τους πρώτους χρόνους έως την τουρκική κατάκτηση Τόμος Ένα, Μέρος 1 - Από τον William M. Ramsay 2004

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]